You are here
Home > Moreni > Timp liber > Traditii si creatie locala in satul romanesc -URSEI 2017 !

Traditii si creatie locala in satul romanesc -URSEI 2017 !

Această prezentare necesită JavaScript.

In partea de sat  din Ursei care se invecineaza  cu localitatea  Bezdead, traieste un gospodar  pe numele lui  Ion Dumitrescu , care a fost gazda noastra  din aceasta calatorie  prin  satele de pe  Valea Cricovului Dulce .

Pe o suprafata de teren  de peste  3000 mp teren  pe care se afla  mai multi arbori seculari ( parte a unei paduri din apropiere)  acest om a construit  o casuta de lemn  gen  cele in care se locuia in anii 1900, pe care a „utilat-o ” cu toate cele trebuincioase vietii unui om .In curtea generoasa  a sculptat  in lemn ( aproape in marime naturala )  , dinozauri si alte reptile  care parca „sunt de acolo”

Dar ca sa para totul cat mai autentic  Ion Dumitrescu  a montat intre  2 copaci ( la cca 100 m ) o mini -tiroliana  , o capra neagra impaiata  un foisor  sub care este amenajat  un loc de relaxare  si siesta  dupa masa ,  cateva pietre de rau masive  asezate sugestiv  in pozitie de  „pasarea maiastra” ( am tras cu caii -zice Ion Dumitrescu  aceasta piatra  din albia Cricovului ). Nu lipseste  celebrul cuptor de paine  si gratar   la care se intalnesc prietenii  la diverse ocazii, cosul cuptorului  terminandu-se cu o casca sondareasca )

L-am gasit lucrand  la construirea unui foisor intre  2 copaci  batrani la cca 5m inaltime , in care reusise  montarea podelei „locuintei ” ( de  cca 3,5 x3,5 m) si a sistemului de fixare intre copaci  cu posibilitatea  de a cupla peretii de 2,2 m inaltime  si acoperisul . Idei novatoare  pe care nu ai fi crezut  ca le gasesti  intr-o lume care pare mai degraba preocupata de  scandal si ura  decat de creatii care pot fi integrate mai  repede in categoriia arta  locala traditionala .

In fata  proprietatii pe un gazon generos (” ca in palma „) Ion Dumitrescu  vrea sa construiasca  un teren de tenis , pe care sa  o invite sa joace pe SIMONA HALEP.

Si pentru ca a avut musafiri  , din casuta lui  a scos  o „plosca” cu tuica de  Ursei -„de care bea imparatul , nu de care bea tot satul” ,  servita in  „toaiele ” specifice locului . A fost aproape  o ora de relaxare intr-un mediu  pe care  nu-l credeam  posibil in zilele noastre .

Ion Dumitrescu nu uita sa ne aminteasca   despre perioada dinainte de pensionare  cand a fost unul din specialistii recunoscuti de la Automecanica Moreni (  lucra la Sectia Transportoare Blindate ) iar  proba lor de control al calitatii  consta  intre altele  in desfacerea unei usi de la un transportor  si montare ei pe altul de acelasi tip . „Daca nu se potrivea jar mancam ”

Uite cateva fotografii despre cum  am vazut  eu atunci   acest loc alaturi de prof Ion Stoica  ( in copilarie  vecin cu Ion Dumitrescu) si de  dl Iustin Craciun  directorul Caminului Cultural din Valea Lunga !

Lasă un răspuns

Top