You are here
Home > Moreni > Timp liber > MUZEUL SCOLII NR 1 MORENI -2002 !

MUZEUL SCOLII NR 1 MORENI -2002 !

Această prezentare necesită JavaScript.

Istoria unui muzeu incepe o data  cu lacasul care adaposteste marturiile materiale  ale conlucrarii dintre om si timp, obiectele muzeale.

Cladirea actuala  a muzeului scolar din Stavropoleus a fost inaugurata  la 15 septembrie 1994, in prezenta  presedintelui Romaniei de atunci , Ion Iliescu si a numerosi ministri , parlamentari , reprezentanti ai organelor locale, un numeros public.In fapt cladirea ce adaposteste muzeuleste localul Scolii nr 1 Moreni, acolo unde invata peste 500 de elevi  din clasele  I-VIII.

Viata unui muzeu, valoareasa, ratiunea existentei sale sunt colectiile, veritabile tratate sui generis, in care timpul nu are limite.Numai  dimensiunile din aceste colectii, din care se desprind  unele piese de o deosebita valoare, pozitia lor si modul de expunere permit exponatelor sa treaca din  perimetrul ingust al propriei lor apartenente la universalitate. Cu toate ca expunerea colectiilor nu este argumentata stiintific, urmand mai mult calea sentimentelor si „o filozofie aparte”,in plina miscare,o scurta prezentare a felului cum s-a injghebat muzeul nu este lipsita de interes.

Acum vreo 3 decenii, avand de partea sa entuziasmul si elanul tineretii, prof de istorie Emilia Bucur a incercat sa faca istoria mai accesibila, prin trecerea de laabstract la concret, de la trecut la prezent, de la radacini la ramuri . Treptat se strange suficient material  pentru a fi expus  sub forma unei expozitii. In „casa dirigintelui” de la fosta scoala (acolo unde de fapt ii este locul muzeului,urmand ca aceasta cladire sa revina in patrimoniul scolar) s-a amenajat de fapt primul muzeu.Unele piese au fost atat deapreciate , incat au fost preluate  de muzeul local,de cel judetean, de alte organisme culturale ale vremii.Focul din 1987, cu toate ca nu a afectat cladirea, a dus involuntar si la distrugerea muzeului. Totul parea pierdut, materialul era aruncat prin fel de fel de magazii, supus deteriorarii.

Un nou inceput se realizeaza dupa inceperea unei colaborari fructuase a doi pasionati de istorie.Cu toate ca trecerea anilor a lasat urme , entuziasmul nu a parasit-o pe , de acum pensionara Emilia Bucur, profesorul de istorie Ion Stoica, titular inca din 1980 la Scoala nr 1, aduce rigoarea necesara  reinvierii muzeului.

Se trece la refacerea colectiilor.Regrete sincere ii cuprind pe cei doi cand vad disparute lucruri valoroase; acte din sec 19 , atlase originale, mobilier de lemn , colectia de roci etc .Recuperarea numai a unora  dintre piesele muzeului impune o noua expunere expozitionala ce sufera permanente modificari, incercandu-se valorificarea unei idei filozofice deosebite privitoare la existenta umana .

Intrarea in muzeu  se face printr-o pestera , simbol al evolutionismului speciilor. Harta teritoriului romanesc in epoca straveche ne introduce in spatiul istoric  al stramosilor.Rugaciunea pentru Romania  inconjurata de figurile reprezentative  ale domnitorilor, are la baza figura emblematica  a taranului roman, stalpul societatii si al umanitatii.Urcam  pe treptele scarii  spre etajul 1 , in fapt urcam  pe scara vietii.Exponatele surprind satul romanesc faurit pe lemn , piatra , lana , un Moreni rural de la sfarsitul sec. al XIX -lea. Treptat patrundem in … orasul Moreni, centru industrial ce s-a afirmat pe la inceputul  secolului trecut.

Privind in sus ne imaginam o fresca pictata , cu figuri legendare, dar atat de putin puse in valoare;Zamolxis, Deceneu,Steagul Dacilor,Dionisie cel Mic etc. Urcam pe treptele vietii , de fapt urcam spre Romania. Domnitori reprezentativi  ne amintesc  de vremuri”candiubirea de mosie era un zid „, iar tradarea intereselor poporului din care faceai parte era … apreciata cu tragerea in teapa . Cele 3 harti( Dacia,Mihai Viteazul, Romania Mare)ne spun ca unirea este un ideal ce nu poate fi lovit de nemernicii si vremelnicii stapanitori ai lumii. Citate celebre  ne reamintesc ca independenta  este un simtamant specific  fiecarui popor, iar renuntarea la independenta inseamna de fapt transformarea tarii intr-o colonie, aflata undeva la marginea unui imperiu in formare, ce urmarestedistrugerea  unui alt imperiu „bolnav ” de istorie .

In acest loc spatiul de expunere este mai larg , mai luminos, pentru ca omul, ajuns sa inteleaga istoria, adica sensul vietii, se uita  ca nemuritorii daci spre … inalturi. O nouafresca  pe tavan, reprezentativa si simbolica, asteapta sponsori cu dare de inima ( si de mana) si artist care vor sa lase ceva  in urma lor .Atunci cand scarile se termina  un pridvor  cu prispa  ii va permite omului venit din pestera  sa priveasca  drumul parcurs .treptat se va indrepta spre casa ce i-a fost adapost la bine si la rau, si intins pe lavita din camaruta , va lasa sufletul sa se duca  spre stramosii sai.

Odaia romanului a fost amenajata  cu dorinta  de a ne reaminti de masuta rotunda , de scaunele de lemn, de razboiul de tesut, de lada de zestre. Frumoase si valoroase costume populare, tablouri, carti, unelte de lucru,lampa, icoane,ochelarii bunicutei, readuc crampeie de viata  de acum 100 de ani . Papusile din leagane ne spun ca ciclul vietii poate  reincepe.

Un alt suflet , intr-un alt corp , doreste sa descoperelumea .Iese in pridvor  si priveste in curtea casei; un gard , o fantana,pirostriile cu tuciul de mamaliga, cuptorul de copt, o curte inchisa simbolic in ….Romania. Cerceteaza terenul si incepe sa infrunte viata . Domnitorii ii reamintesc de razboaiele pentru salvarea natiei, hartile ii arata  pana unde i se intind neamurile. Coboara treptele scarilor, cu fiecare treapta  constatand ca este tot mai apasat  de pacatele pe care viata i le-a impus . Reciteste inca o data rugaciunea pentru Romania si intra in pestera iadului, acolo unde fiecare este judecat dupa fapte.

 

Vasile Dragomir
Nascut la 23.12.1951. Casatorit cu doi copii majori . Formatie profesionala =Inginer Foraj extractie (masterat in domeniul forajului dirijat din anul 1996) In momentul de fata , lucrez de acasa !!!
http://www.vasiledragomir.ro

Lasă un răspuns

Top