You are here
Home > Diverse > Oameni ai cetatii -2 . Actorul George Mihaita -mare iubitor al orasului Moreni !

Oameni ai cetatii -2 . Actorul George Mihaita -mare iubitor al orasului Moreni !

Actorul George Mihaita , Director al Teatrului de Comedie Bucuresti .
Lansare carte Moreni 2002 Clipe In Istorie . Autograf de la „morenarul” George Mihaita

GEORGE MIHAITA

“File de Poveste “

( George Mihita , un mare iubitor  al orasului  Moreni  , director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, preşedintele Clubului UNESCO „ADOLESCENȚlI”) – fragment de biogarfie –

Aflat la numai 53 de ani George Mihaiţa mai are de parcurs in viată un traseu destul de lung. Acesta este motivul pentru care am subliniat „Fragment de biografie”.

Născut aici, la Moreni, la 23 septembrie 1948, dintr-un tată, Constantin mecanic petrolist şi o mamă, Maria, lucrător comercial dar şi un harnic deputa orăşenesc cu o bogata activitate şi iniţiative deosebite, al doilea din troica baieţilor din familie, George Mihăiţa a urmat cursurile şcolii primare cu un învăţător de mare prestigiu, Dumitru M.Crăciun, care a fost mulţi ani director de şcoală generala şi d liceu. Clasele V-VIII le-a făcut la şcoala generală nr. 3 Moreni şi au constituit pen tru el primii paşi spre viaţa artistică. în toamna anului 1959 s-a urcat pentru prim data pe o scena, jucand rolul unui soldat, într-o piesă a lui Bacalbasa, spectacol pregătit şi organizat de autorul acestor randuri, în scopul colectării de fonduri pentru confecţionarea a 40 de halate de lucru necesare elevilor la atelierele de practic şcolară, organizate cu prilejul trecerii la politehnizarea învăţămantului general iar in anii următori, pentru organizarea de excursii prin întreaga ţară.

În acelaşi an, 1959, George Mihaiţa a început să ia lecţii de acordeon de la Paul Radu susţinand, împreună cu varul său şi colegul său de clasă, Nicu David partea muzicală in spectacolele din anii următori.

Pentru a-şi perfecţiona măiestria artistică, s-a transferat, în clasa a VlII-a. 1 şcoala de Muzică din Ploieşti. A revenit insă la Moreni, în clasa a IX-a şi a urma cursurile le secţia UMANĂ pană Ia absolvirea liceului, in iunie 1966.

În anii 1963-1966 a fost unul din pilonii spectacolelor şcolare prezentate de elevii morenari pentru colectarea de fonduri dar şi un nelipsit participant la excursiile de 2-3 săptămani organizate în fiecare vacanţă de vară cu elevii morenari, pe tot parcursul ţării noastre.

Pentru călătorii de pe vasul care făcea cursa Braila-Sulina, în anul 1965, spectacolul ad-hoc prezentat de George Mihaiţă şi colegii lui (Voicu Toma, Romelia Ilina, Eliza Anghelina şi alţii), a constituit o surpriza unica.

În paralel cu activitatea şcolara, George Mihăiţă, atras de munca artistică, a devenit membru al Cercului de Teatru al Clubului „Flacara 2 Moreni”, condus cu rezultate excepţionale de Octavian Preda, multi-caştigator al concursurilor artistice organizate la nivel regional şi naţional.

În 1966, după absolvirea liceului din Moreni, a dat examen de admitere la Institutul de Arta Teatrala şi Cinematografica (I.A.T.C.) Bucureşti dar a eşuat, la prima incercare. Ambiţios, stăpan pe el, a urmat un an la şcoala Populara dc Arta din Bucureşti, cu profesorul Deac iar in anul 1967 a fost admis la I.A.T.C. Eugenia Popovici, care l-a susţinut moral în acea vreme, i-a cerut ca atunci cand va deveni actor sa faca, pentru dansa, un rol deosebit.

Primul lui spectacol. In studenţie, a fost în anul 1970. Atunci a jucat în „Coana Chiriţa”, rolul lui Guliţa, in locul lui Popovici Poenaru, ramas in acea vreme, în Canada. Din distribuţia spectacolului se remarca Draga Olteanu-Matei.

Cum debutul a constituit un secces, George Mihaiţă a fost prezent apoi în zeci de spectacole dintre care amintesc rolurile: Spiridon, din „O noapte furtunoasă”, Trofimov, din „Livada cu vişini”. Terfit, din „Trolius şi Cresida”, pentru care a primit premiul de interpretare, şi în ultimul timp, pe cel al lui Henry Terkint, din comedia „Bani din cer”, realizat în anul 2001. Acesta din urma a fost premiat la concursul de la Galaţi ca „Cel mai bun spectacol” iar George Mihaiţă a primit premiul de interpretare masculina, in noiembrie 2001.

În cinematografie, George Mihaiţă. a debutat dupa anul I de facultate, in filmul „Reconstituirea”, in regia lui Lucian Pintilie, cu un succes care l-a propulsat rapid. Au urmat alte peste 40 de filme, printre care: „Braţele Afroditei”, alături de Radu Beligan, Dem Radulescu şi Jean Constantin, in regia lui Mircea Dragan, film turnat parţial în Maroc, „Accidentul”, în regia lui Sergiu Nicolescu, primul rol al sau pe cartie employ, „Omul zilei”, în regia lui Dan Pila, cu rolul colonelului de securitate şi altele.

În afara celor peste 40 filme artistice a jucat, pană in noiembrie 2001, în 28 piese de teatru T.V.

Paralel cu activiatea pur artistica, George Mihaiţa s-a dedicat muncii in mijlocul tinerei generaţii. în anul 1991 a scos revista „Salut”, dedicata adolescenţilor. în 1993 a editat „Univers paranormal”, in 1994 „Salut rebusust”, „Intégrame Salut” şi „Sexualitatea”. Este iniţiatorul „Zilei Adolescenţilor”, prin Decrete Lege emis în anul 1997 şi preşedintele Clubului UNESCO „Adolescenţii”, cu sediul în Bucureşti, Bulevardul Elisabeta nr. 3-5.

Căsătorit în anul 1972, cu Tania, au împreună un fiu, Tudor, născut la 15 februarie 1977. Acesta este ziarist, absolvent al facultăţii de Jurnalistică dar care, datorită talentului sau, joaca acum într-un film pe care Dan Pita il arc în lucru, la data interviului nostru (nov.2001).

Din anii de şcoala, petrecuţi la Moreni, George Mihaiţa pastreaza amintiri plăcute despre primul rol al sau pe o scena de teatru, relaţia sa cu colegii şi profesorii, activitatea de la clubul „Flacara 2” Moreni, ca artist amator, şi spectacole susţinute în acei ani .
Vine cu plăcere Ia Moreni, unde fratele sau. Tutu. este jurist al Schelei de Petrol şi îşi iubeşte nespus de mult locul natal şi al adolescenţei sale. Nu poate uita oamenii de aici, pe cei care l-au pregătit pentru tot ceea ce a realizat şi realizează acum. Se mandreşte cu oraşul sau, aşa cum morenarii sunt mandrii de realizările lui George Mihaiţa.

Din anul 2002 este Directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti .

Evident, daca domnia sa  doreste  voi completa  acest „Fragment de biografie  cu date la zi „

Lasă un răspuns

Top