You are here
Home > Moreni > Moreni > Oameni ai cetatii -4. Sotii DANIELA -GEORGETA si SERBAN-PETRE DITESCU !

Oameni ai cetatii -4. Sotii DANIELA -GEORGETA si SERBAN-PETRE DITESCU !

Sotii DANIELA-Georgeta si SERBAN-PETRE DITESCU.

SOŢII DANIELA – GEORGETA și SERBAN – PETRE DITESCU

Soţii Daniela şi Şerban Ditescu, care şi-au împreunat destinele Ia 3 iunie 1973 şi a carei oficiere am avut onoarea dc a o efectua, sunt astazi patronii unei întreprinderi de confecţii din Moreni la care lucrează aproape 250 dc salariaţi. Pentru forţa de munca disponibila din oraşul nostru „RAVSTEDA CONT SRL MORENI ” este un adevarat colac de salvare. în condiţiile unui şomaj ultra cronic, la 250 de familii li se asigura prin aceasta întreprindere o existenţa relativ decentă, daca avem în vedere ca salariul mediu net al unei lucratoare de aici se ridica la echivalentul a 130 de dolari pe luna, acestuia adaugandu-i-se premierile ocazionale dc marile sărbători ale anului.

Ing. DANIELA – GEORGETA DITESCU, nascuta Oncescu, la 19 noiembrie 1948, în Moreni. A urmat primii şapte ani dc şcoala la şcoala Generala nr. 1 din cartierul Stavropolcos între anii 1955 – 1962. A trecut apoi la Liceul Teoretic Moreni, clasa de Real. pe care l-a absolvit in anul 1966, avand prilejul de a participa in aceşti ani la suita de excursii organizate la clasa sa, cunoscand aproape toate marile oraşe ale ţarii .

Dupa absolvirea liceului a fost admisă la Facultatea de Industrie Uşoara din Iaşi primind. în anul 1972 , diploma de inginer Filatura – ţesatoric.

Repartizata în acel an la întreprinderea Textila „Bucegi” din Pucioasa, a lucrat în funcţiile de şef de Secţie şi adjunct al serviciului Tehnic. La 9 februarie 1978 a revenit in oraşul natal, prin transfer, la întreprinderea de Confecţii Morcni in funcţia dc şef al Serviciului C.T.C. La 8 noiembrie 1980 a fost numita director al întreprinderii, funcţie pe care a indeplinit-o onorabil pana Ia 12 ianuarie 1990.

În perioada ianuarie – septembrie 1990 a lucrat din nou la întreprinderea Textila „Bucegi” Pucioasa de unde s-a transferat la firma italiana „Incom” în funcţia dc tehnician specialist. Timp de un an şi jumătate a făcut naveta, periodic, intre Botoşani – Oradea şi Curtea de Argeş, acolo unde patronul avea interesele sale.

În februarie 1992 s-a retras la Moreni şi a lucrat, timp de şase luni la firma „Iris” din Targovişte . în toamna acelui an s-a decis sa pună, împreună cu soţul sau, bazele unei firme proprii cu lucrări in convenţie, firma care a funcţionat in casa părinteasca, la care erau unicii producători şi lucrau confecţii pentru armata.

În anul 1993, cand Daniela s-a decis sa-şi dovedească pregătirea şi capacitatea profesionala, soţii Ditescu au decis sa înfiinţeze a doua firma „RAVSTEDA CONT SRL MORENI”, producătoare dc confecţii textile, cu lucrări numai pentru export, inchiriind pentru acesta sala de forţa la stadionul „Flacara” Moreni, angajand pentru început 20 de salariaţi după care efectivul a crescut la 70. A fost o perioada foarte grea pentru cei doi patroni datorita intrigilor lansate dc concurenţii locali. Controalele de tot felul erau aproape continuu prezente în unitate deşi oamenii erau legal angajaţi şi erau retribuiţi pe măsură muncii depusa de ei în cele opt ore dc lucru. Diferenţa consta însă in educaţia responsabilităţii şi sarguinţei acestora faţa de cei ce lucrau la întreprinderea de stat.

La 26.06.1995 a demarat construcţia unei fabrici proprii, pe strada Independenţei din Moreni, construcţie in care a fost mutata întreprinderea la 23.11.1996. De la acea data investiţia continua şi produce numai pentru export avand spaţii asigurate şi pentru perspectiva unei dezvoltări.

Azi fabrica are 243 salariaţi şi continuă sa producă numai pentru export. Comenzile pleaca la termenele stabilite de clienţi şi nu a existat nici un refuz la calitate. Salariul mediu net al angajaţilor este dc 3,5 milioane lei lunar, iar fabrica are toate condiţiile sociale civilizate: apa calda, duşuri, aer condiţionat, încălzire centrala proprie, grupuri sociale. Periodic salariaţii sunt stimulaţi suplimentar şi se bucura permanent de asistenţa sanitara speciala, asigurata de patron.

De oraşul Moreni o leaga foarte strans familia. Este a cincea generaţie care locuieşte pe acelaşi teren al străbunilor sai. Stanca Pleşoiu, născută în anul 1830, a trăit 110 ani. Fiul său, Ghiţa D.R.Plesoiu, un foarte bun gospodar şi consilier local, la vremea lui, s-a stins din viaţă la 87 de ani. Fiica acestuia, Elena Fader, bunica Danielei, a trăit numai 60 de ani. Rodica Oncescu, mama Danielei, născută in anul 1926 este o persoană deosebita. Prin voiciunea, calmul, priceperea şi caldura sa încanta întreaga familie.

Pe Daniela Ditescu o mai leagă de oraşul Moreni amintirile deosebite din anii de şcoala şi liceu, oamenii şi rudele.

Se declara dezamăgita de aspectul actual al oraşului, dc gradul de civilizaţie manifestat de unii locuitori, de modul de administrare şi de faptul ca nu avem conducători cu iniţiative constructive. Permanent compara oraşul actual cu cel al copilăriei sale şi regretă ca renumele avut de Moreni în trecut, sc pierde tot mai profund.

Doreşte un oraş Moreni aşa cum ar merita: curat, civilizat, cu oameni mulţumiţi, care sa aiba locuri de munca sigure şi cu conducători administrativi născuţi şi crescuţi aici, cu dragoste sincera faţa de oraş, care sa nu mai risipească fondurile obştei. Sa fie adevăraţi gospodari.

Anii copilăriei îi trezesc cele mai frumoase amintiri. Atunci oamenii erau vestiţi şi civilizaţi. Se cunoşteau intre ei, sc ajutau, se respectau, aveau grija şi preocuparea creşterii de noi generaţii sănătoase şi bine educate.

Daniela – Georgeta Ditescu, asociat unic şi coordonator efectiv al firmei sale, spera sa revada oraşul natal la nivelul visat.

Ing. SERBAN – PETRE DITESCU, soţul Danielei, s-a născut la 28 ianuarie 1947 in comuna Malul cu Flori, pe valea raului Damboviţa, o comuna frumoasă, cu oameni harnici şi buni gospodari, vestiţi prin îndeletnicirea lor pentru pomicultura.

Cursurile şcolii primare le-a făcut la şcoala Generala nr. 2 din Curtea de Argeş, de unde a trecut la Liceul Vlaicu Vodă din acelaşi oraş .

Între anii 1966 – 1971 a fost student la Facultatea de Industrie Uşoara din Iaşi pe care a absolvit-o cu specialitatea de inginer în Tehnologia Mecanica a Filării şi ţeserii. După absolvire s-a angajat la întreprinderea Textila „Buce»” din Pucioasa unde a îndeplinit funcţia de şef Secţie Filatura pană în anul 1980. în anul 1980 s-a transferat la întreprinderea de Confecţii Textile Moreni. Aici a înlocuit, in funcţia de şef al Serviciului C.T.C., pe soţia sa numita director al întreprinderii.

Din ianuarie 1990, a revenit, odată cu soţia, la întreprinderea Textila „Bucegi” Pucioasa, pe funcţia de şef Secţie Filatura.

În anii 1991-1992 a lucrat ca reprezentant tehnic la întreprinderea italiana „COTON TEXTIL ” iar din anul 1993 la „RAVSTEDA CONT S.R.L. MORENI”, in funcţia de director general.

De aici biografia şi realizările sale se împletesc strans cu cele ale soţiei sale, Daniela, amintite mai înainte. Cu multa emoţie mi-a istorisit greutăţile şi problemele deosebite pe care le-au parcurs la începutul anilor ’90.

Pe Şerban Ditescu îl leaga de oraşul Moreni familia.

Vede in acest oraş o localitate fara viitor, in care lucrurile nu merg bine. îl doreşte un oraş cu activitate economica şi culturala bogata, cu mult mai multe locuri de munca, în care oamenii să se poata bucura de viaţa. îl vrea un oraş mai bine îngrijit şi gospodărit.

Spera la o mai buna colaborare şi înţelegere din partea organelor locale.

Cele mai frumoase amintiri ale sale, legate de oraşul Moreni, le constituie ziua căsătoriei cu Daniela şi cea a naşterii fiului lor, Razvan.

Răzvan este născut la 20 martie 1974, este absolvent al Facultăţii de Automatica şi Construcţii de Calculatoare din Bucureşti şi lucrează la firma familiei în funcţia de inginer automatist.

O remarca deosebita pentru familia Ditescu constă în spiritul gospodăresc deosebit, manifestat evident. Programul lor de munca, cunoscut dar nedestainuit, este de peste 16 ore pe zi.

Rareori işi permit doua zile consecutive de recrccre şi destindere, cu excepţia perioadelor in care fabrica este închisa pentru concedii sau sărbători deosebite. Foarte buni creştini, ajuta biserica şi ortodoxia in mod concret şi destul de substanţial. August 2002

 

Lasă un răspuns

Top