You are here
Home > Diverse > Oameni ai cetatii-5. Ovidiu-Victor Schumacher ( artist, actor) !

Oameni ai cetatii-5. Ovidiu-Victor Schumacher ( artist, actor) !

Ovidiu – Victor Schumacher actorul de ieri si de …azi !

OVIDIU – VICTOR SCHUMACHER (artist)

La 26 iulie 1942 s-a născut la Morcni, in cartierul Stavropoleos, cel care avea sa devină un artist cu renume: Ovidiu – Victor Schumacher. A copilărit în „Colonia ASTRA ROMANA”, acolo unde tatal sau un specialist in industria petrolului, locuia cu familia şi s-a bucurat de prietenia puzderiei de copii din acea zona.

În tainele scrisului şi cititului a pătruns în anul 1949, la şcoala Generala nr. 1 Morcni iar cursurile liceale le-a urmat la Liceul „Nicolae Balcescu” din Targovişte, după o scurta perioada de început la Liceul din Moreni, intre anii 1956 – 1961.

Talentul, pregătirea şi dorinţa l-au îndrumat către Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografica (I.A.T.C.) din Bucureşti ale căror cursuri le-a studiat în perioada anilor 1961-1965, după care a efectuat obişnuitul stagiu militar de şase luni.

Repartizat la Teatrul de Stat din Bacau a lucrat acolo intre anii 1965-1968, urmand apoi Doctoratul la I.A.T.C. Bucureşti.

Din anul 1974 a jucat pe scena teatrului „Lucia Sturza Bulandra” din Bucureşti pană în tuiul 1990 cand a emigrat în Germania, la MÜNCHEN (1966- 1998) şi la Academia de Teatru din BURGHAUSEN (1998-2002).

În cei peste 35 de ani de teatru a jucat peste 150 de roluri, multe premiere ale autorilor romani contemporani şi piese ale autorilor clasici romani, dintre care amintim: rolul „Trotter ” din „Cursa de şoareci” a Agathei Christie in regia lui Gyury Harag , „Stephano” din „Furtuna” de W.Shakespearc in regia lui Liviu Ciulei, „Francesco” in aceeaşi piesa dar in regia lui David Esrid. „Contele” in „Duşmanii omului” de Moliere, in regia lui Valeriu Moisescu, „Inspectorul şcolar” din „Revizorul” de N.Gogol in regia lui L.Pintilie, „Wyke” din „Familia Posket” de Arthur Pinero în regia lui V.Moisescu, „Ilia Ilici Teleghin” din „Unchiul Vania” de A.P.Cehov, „Actorul” din „Le rendes-vous de Senlis” de Jean Anouilh in regia lui G.D.Loghin, „Scapin” din „Aventurile lui Scapin” de Moliere in regia Soranei Coroama, „Ministrul” din „A şaptea porunca” de Dario Fo, regia G.Harag, „Pulcinella” din „Tripleţii veneţicni” de Colalto Matuzzi in regia lui David Esrig.

Din Germania, după anul 1990 amintim rolul lui Teresias din „Antigona” de Sofocles, în regia Iui Leander Haussmann.

În calitatea de doctorand la I.A.T.C. a regizat, printre aletele, piesele „Privirea de pe pod”(Arthur Miller), „Opera de trei parale”(Bcrhold Brecht). „Cuadratura cercului”(Calcntin Cataev).

În televiziune a jucat peste 200 de roluri in piese de teatru şi filme. Amintim, dintre acestea, rolul „Ripafrata” din MHangita”(C.Goldoni) – regia Constantin Dicu, „muzicantul” din „Cadavrul viu”(Lev Tolstoi) – Andrei Baleanu, „Haiduc” din „Nemuritorii”- o coproducţie romano-franceza- regia lui Iulian Mihu şi Comei Todea.

În film a jucat circa 30 de roluri: „Soldat”în „Prea mic pentru un război atat de mare”(Radu Gabrea), „Titi” in „Felix si Otilia” (regia Iulian Mihu), „Administratorul” in „Dincolo de nisipuri”(Radu Gabrea), „poetul „in „Acţiunea Monstrul”(Manole Markus), „Mişu” in „D-ale Carnavalului” (Lucian Pintilie), „Tatal” in „Oraşul văzut de sus”(Lucian Bratu), „Pianistul” în „Profetul, aurul şi ardelenii”(Dan Pita), „generalul Verde” în „Secretul cifrului”(Alexandru Tatos), „pictorul Gaina” in „Luchian”(Nicole Margincanu) şi „procurorul” in „Tanase Scatiu”(Dan Pita). După anul 1990, in Germania, a jucat, printre altele, rolul „Maler Petko” din „Copiii cucului de miere”(Willi Brunner) şi „agentul secret” din „Afaceri”(Michael Schottcmberg).

Ovidiu Schumacher vine anual in Romania, atunci cand vacanţele artistice îi permit acest lucru. Aici, la Moreni, i-au ramas prietenii şi amintirile din copilărie şi adolescenţa dar tot aici se odihnesc pentru vecie părinţii şi fratele sau, carora le poarta o recunoştinţa deosebita.

Pentru cei care l-au cunoscut a ramas neschimbat. La Munchen Ovidiu Schumacher are, in casa sa, o biblioteca romaneasca demna de invidiat, dovada a dragostei lui pentru ţara şi locurile care i-au ramas foarte dragi in amintire.

Activitatea sa artistica şi pedagogica este la fel de bine apreciata in Germania ca şi cea desfăşurata timp de 25 de ani pe scenele şi in filmele romaneşti.

La cei 60 de ani, împliniţi în vara acestui an, ne bucuram alături de Ovidiu Schumacher de realizările sale şi ne alăturăm tuturor celor care ii doresc noi succese pe tăramul artei şi în viaţa, sanatate şi multa fericire.

 

Lasă un răspuns

Top