You are here
Home > Moreni > Timp liber > OAMENII GENERATIEI MELE -CUVANT INAINTE !!!

OAMENII GENERATIEI MELE -CUVANT INAINTE !!!

 

                                                                         CUVÂNT ÎNAINTE

       De ce “Oamenii Generatiei Mele? “este intrebarea fireasca pe care o poate rosti oricine vede acest titlu sau intra in posesia acestei carti.

        Ca si la ultima carte “Viata de Petrolist” site-ul: www.vasiledragomir.ro, mi-a fost de un real folos, in sensul ca aproape toate postarile mele de la categoria “Oamenii Generatiei Mele “au devenit capitole ale acestei carti.

      In viata mea activa de salariat, am interactionat cu multe personalitati din industrie, invatamant, arta si cultura, sport, administratie locala, armata, politie, justitie, etc. cunoscand multi oameni de certa valoare, “marii anonimi“ ai acestei parti de tara, care ar trebui cunoscuti (asa am considerat eu) si de catre generatiile viitoare, cand, despre generatia noastra se va vorbi cu titulatura de “fosti traitori” pe aceste meleaguri.

      Asadar, am alcatuit o lista de persoane, care credeam eu ca se incadreaza la categoria “Oameni care au ceva de spus“, apoi am inceput sa-i caut (la telefon sau pe e-mail).

      Daca la inceput ac easta lista cuprindea numai persoane cu studii superioare (oameni care intr-un moment al vietii lor aveau pozitii importante in societatea locala, pe unde activam si eu) pe parcurs am extins criteriile si la oameni fara studii superioare, specialisti recunoscuti in colectivele in care isi desfasurau activitatea.

      Dar, surpriza de aici incepe, am intalnit o mare reticenta a oamenilor selectati de mine, de a se prezenta, de a vorbi despre sine, dar mai ales de a pune pe hartie o biografie din care cititorul sa inteleaga ca are de-a face cu o personalitate cu care el, poate, ca a fost contemporan.

    In aproape 6 luni, am strans cca. 33 de biografii scrise de personalitatile care au acceptat sa se prezinte viitorilor cititori, dintr-un total de cca. 100 de propuneri trimise pe e-mail.

     In cartea “Moreni 2002 Clipe In Istorie” am creat (impreuna cu Prof. Ion Stoica, co-autor al acelei carti) un capitol intitulat “Oameni ai cetatii” care cuprindea 9 biografii de morenari, de mare valoare pentru perioada anilor 1960-2000, dar alcatuita de dl. Gheorghe Ilinca (morenar get-beget), bun cunoscator al fenomenului cultural in Moreni.

      Am considerat ca o asemenea creatie literara poarta cu sine o doza ridicata de subiectivism si de aceea, am decis ca in aceasta carte, fiecare personaj sa-si prezinte autobiografia, “impanata “cu cca. 10 fotografii din care sa se vada parintii – originea si ce mai crede el ca este important sa prezinte posteritatii.

       Daca autorii biografiilor, considera ca au lucruri deosebite de prezentat, textul poate ajunge la 10-12 pagini, astfel ar rezulta o carte “scrisa de noi, pentru noi“, in care rolul autorului cartii se rezuma la faptul ca il prezinta pe autorul autobiografiei pe o pagina (conditiile in care l-a cunoscut), dar raspunderea textului revenind exclusiv celui ce se prezinta in aceasta carte.

       Am reluat tema acestei carti la “Intalnirea cu Fiii satului“ de la Caminul Cultural din Valea Lunga, Cricov” (eveniment ajuns la a –V-a editie, propunere ce s-a bucurat de succes si astfel au inceput sa ajunga la mine materiale autobiografice de la fosti colegi si prieteni care provin din Valea Lunga, care au muncit si au razbit in viata, au ocupat functii de mare raspundere in statul roman din acea perioada, iar acum pensionari fiind isi exprima disponibilitatea de a ajuta comuna sa se dezvolte.

       Am avut o colaborare foarte buna cu fostii colegi de la Foraj Moreni care acum ne privesc “dintr-o stea”, este vorba de Inginerii: Habeanu Florin, Lupu Dorel, Sendroiu Mihai, sau am avut un respect deosebit pentru cei ce ne-au fost “invatatori” in de-ale forajului cum ar fi Inginerii: Ciobanu Gheorghe, Ilinca Nicolae, Gutu Grigore, Nicolae Ion, Mihai Iorgandopol, Ion Preda, Ariton Ionescu sau Maistrii: Nicolae Badescu (unchiul meu), Ion Modolea, Stelian Pascu, Vasile Gutanu si multi altii carora le cer scuze ca nu i-am amintit aici. In biografiile acestora se gaseau multe fapte de viata care meritau sa fie cunoscute cititorilor, insa acum nu fac decat sa-i amintesc ca fiind “Monstrii sacri ai petrolului din zona Moreni“.

     Va invit sa va aplecati asupra aceastei carti si va asigur ca o sa descoperiti niste interlocutori agreabili care se prezinta cititorului cu multa dezinvoltura.

 

      Ing. Vasile Dragomir, Catina, Prahova – Septembrie, 2018

 

Lasă un răspuns

Top