You are here
Home > Moreni > Timp liber > Oamenii generatiei mele > OAMENII GENERATIEI MELE -„UN LUNGEAN” DIN VALEA LUNGA GORGOTA , CU O CARIERA MILITARA DE EXCEPTIE – COL (REZ) VASILE VOICA !!!

OAMENII GENERATIEI MELE -„UN LUNGEAN” DIN VALEA LUNGA GORGOTA , CU O CARIERA MILITARA DE EXCEPTIE – COL (REZ) VASILE VOICA !!!

O VIATA IN SLUJBA DRAPELULUI ROMANESC – AZI COL (REZ)  VASILE VOICA  „DE PAMANT” DIN SATUL                                        IZVORU ( FOST STRAMBU )AL COMUNEI VALEA LUNGA – GORGOTA !!!

      Desi primii ani de scoala i-am urmat amandoi  la Scoala Generala nr 1 Gorgota , avand aceeasi dascali ( prof de  Romana  MARIA FAGADARU, Prof de  Matematica  CONSTANTIN  GIUVELEA   , director  Prof MIHAI  VOICULESCU )  ,  nu mi -l mai aminteam  pe Vasile Voica ( el fiind  mai „tanar” ca mine cu un an), apoi drumurile vietii  noastre s-au despartit  el urmand  cariera militara  eu cariera  de petrolist .

    L-am reintalnit  in octombrie  2017 cu acazia  Festivalului  „Salcamule de la Drum ” si a  INTALNIRII CU  FIII SATULUI   , eveniment organizat  de CAMINUL CULTURAL SI PRIMARIA VALEA LUNGA CRICOV !

      Acolo  eu am facut  propunerea  ca ( avand in vedere traditia  comunei noastre- supranumita  „VALEA CU DIRECTORI”)  fiii satului   care „mai sunt” si care doresc , sa astearna pe hartie o  biografie  ce se incadreaza pe  4-6 pagini in format word  „impanata cu  5-10 fotografii reprezentative , astfel ca sa poata rezulta o carte  scrisa de noi pentru noi .

Aceste materiale biografice vor fi publicate  in prima etapa pe site-ul personal; http://www.vasiledragomir.ro/ urmand  ca in final sa rezulte cartea  despre care am facut vorbire mai sus . 

       Vasile Voica  a raspuns cu amabilitate si promptitudine  si acum imi face placere sa va ofer aceste note biografice scrise chiar de domnia sa  pe care va invit sa le cititi !!!

 

                                                       COL  VASILE  VOICA – AUTOBIOGRAFIE  .

     M-am născut la 1 decembrie 1952 în satul Strâmbu (azi Izvoru), din comuna Valea Lungă – Gorgota (azi doar Valea Lungă), într-o familie cu patru copii, normală, specifică acelor vremuri.

    Am fost elev al școlii generale din comuna natală, având dascăli cărora le port recunoștință și dintre care amintesc doar pe învățător Maria Pantea, profesor Mihai Voiculescu, profesor Maria Manolescu (Făgădaru) și profesor Constantin Giuvelea.

     Apreciez aici preocuparea constantă și la un nivel suficient de înalt – aș zice normal – al cadrelor didactice din comună, din acea perioadă de timp, de a-și face datoria și a ne transmite cunoștințe și elemente de comportament cu care ne putem descurca în condiții bune și foarte bune în instituțiile de învățământ urmate și în viață.

     Elevii de atunci și sigur cei dinaintea lor și după aceea au făcut ca prin muncă și merite personale să aducă faimă comunei natale, chiar și numai prin denumirea de … comuna cu directori.

    Mi-aș dori ca și acum cadrele didactice din comună, împreună cu factorii responsabili din aceasta și, binențeles, părinții școlarilor de astăzi să dovedească aceeași preocupare pentru a asigura performanțele celor care sunt în prezent în grija lor, pentru o creștere sănătoasă, de bună cunoaștere și hărnicie, deschidere spre nou și progres în toate , spre mai binele lor și al comunei noastre.

    Clasa a-IX-a am urmat-o la Liceul Teoretic Pucioasa, din dealul Pătrana, liceu cu internat și profesori foarte buni, dar deosebit de exigenți și responsabili, cărora le port și acum un mare respect, îndeosebi domnului profesor de matematică-fizică Iulian Căprăruș. Orientarea dată de dânsul pentru învățătură temeinică și un stil rapid, eficient, m-a ajutat mai târziu, în clasele X-XII, ale Liceului Militar Breaza, Prahova, fiind un rezolvător consecvent al problemelor din Gazeta Matematică din anii 1968-1971, fapt cu care mă mândresc și acum, dar și datorită unui alt profesor de matematică, domnul Ion Stanciu, ajuns ulterior director al acestui colegiu militar.

     Am absolvit Liceul Militar cu media la examenul de bacalaureat 9,17 și am fost admis în același an, cu media 10,00, la Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu”, azi Academia Forțelor Terestre, pe care am absolvit-o cu media 9,85 în anul 1974, ca „șef de promoție” pe Ministerul Apărării Naționale.

     Mi-am început cariera de ofițer activ al armatei Țării la Regimentul Mecanizat din Botoșani, comandant de subunitate de infanterie și cercetare. Acela a fost și locul unde m-am căsătorit cu soția mea, Violeta și unde mi s-au născut cei doi fii, Valentin și Bogdan.

                                                                                   Vasile și Violeta 

  

                                                                           Cei doi băieți, Bogdan și Valentin 

 Am urmat apoi cursuri de carieră și Academia de Înalte Studii Militare din București, pe care am absolvit-o în anul 1983, tot ca „șef de promoție”, cu media 10,00, fiind apoi repartizat în instituția care m-a format ca ofițer, la Sibiu, în funcția de comandant de batalion, participând la formarea promoției de ofițeri 1986 (având și normă didactică de 830 ore anual).

Ulterior, am fost încadrat într-o instituție centrală, în București, cu sarcini de concepere, planificare și desfășurare, control-îndrumare, în învățământul militar, în perioada 1984-1989.

În paralel cu absolvirea unor cursuri de nivel în domeniul militar, am îndeplinit funcții de comandant și stat major la Regimentul Mecanizat din Cluj-Napoca, Divizia 1 Mecanizată și Brigada 1 Mecanizată din București.

                                                                        Col. Vasile Voica – 1992,

                                             Sef de Stat Major la Divizia 1 Mecanizată, Cluj-Napoca

     În Cluj-Napoca am fost obligat să răspund sarcinilor inedit de, grele și deosebit de periculoase din timpul Revoluției Române din iarna anului 1989, act istoric de mare importanță, dar acolo cu grade diferite de risc, pericol iminent, scopuri, acțiuni și sarcini, în condiții de insuficiență acută de informații, acțiuni și orizont clar, cu decizii de multe ori de viață și de moarte pentru aproximativ 2000 de subalterni și populația din zonă, cu atât mai mult cu cât acestea se petreceau într-o regiune a țării cu probleme majore în mai multe planuri, cu probleme interetnice complexe cel mai adesea exacerbate. A fost greu, periculos cum ziceam, dar mă mândresc cu faptul că mi-am făcut și atunci datoria, iar Țara a rămas așa cum a fost și sper să dăinuie de-a pururi, dar mai bună, mai prosperă și mai unită.

      A urmat apoi trimiterea mea la studii în străinătate, la Moscova, unde am urmat cursurile prestigioasei pe atunci și mai ales până atunci, Academii Militare „Voroșilov”, pe care am absolvit-o ca „șef de promoție” cu calificativul„excepțional” și Medalie de Aur, ulterior în Germania, la Colegiul American de Studii Strategice și Economia Apărării, îndeplinind consecutive funcții de comandant de mare unitate în București și în cadrul Statului Major al Forțelor Terestre, cu sarcini de concepție, programare, planificare, control și îndrumare în domenii ca doctrină militară, regulamente, învățământ militar și instrucție în forțele terestre române, precum și în domeniul relațiilor militare externe cu armate ale N.A.T.O și țărilor vecine.

                                                               Col. Vasile Voica șef de Stat Major

                           La aniversarea a 50 de ani de la înființarea Diviziei 1 Mecanizate „Tudor Vladimirescu”

      Timp de cinci ani, în paralel cu activitatea zilnică, mi-am desăvârșit pregătirea teoretică și practică, obținând titlul de Doctor în Științe Militare, în domenii ca artă militară, strategie, istorie, geografie și logistică.

Participarea preafericitului Teoctist al B.O.R la depunerea jurământului militar în cazarma Brigăzii 1 Mecanizate – București

După trecerea în rezervă am încercat să înțeleg mai de aproape aspectele civile ale societății românești în funcții de consilier la un mare întreprinzător de nivel național în mai multe domenii de producție, desfacere, , apoi am îndeplinit funcția de director general la o întreprindere de producție mai mică, tot din București, însă părerea formată a fost că sunt diferențe mari între domeniul militar și cel civil pe care l-am cunoscut direct, ținând de seriozitate, comportare-demnitate și interes nu numai în ceea ce privește patronul și familia sa, dar mai ales pentru producție, desfacere, fiscalitate corectă, legală și respect pentru cei ce muncesc (subalterni în general), aspecte care de fapt au influențat traseul societății românești în acești ani.

       Împreună cu soția, am decis să ne petrecem, anii vârstei a treia în comuna în care m-am născut, construindu-ne o gospodărie în care să ne simțim cât mai bine, ducând o viață mai activă fizic decât în capitală, acolo rămânându-ne copiii și familiile lor.

       Ne-a făcut plăcere să participăm la activitățile și momentele importante petrecute în comună și să menținem, pe cât posibil buna desfășurare a lor.

                                                            Col. Vasile Voica, tânăr pensionar

 Col Vasile Voica  

 Valea Lungă

12 martie 2018

 

Vasile Dragomir
Nascut la 23.12.1951. Casatorit cu doi copii majori . Formatie profesionala =Inginer Foraj extractie (masterat in domeniul forajului dirijat din anul 1996) In momentul de fata , lucrez de acasa !!!
http://www.vasiledragomir.ro

One thought on “OAMENII GENERATIEI MELE -„UN LUNGEAN” DIN VALEA LUNGA GORGOTA , CU O CARIERA MILITARA DE EXCEPTIE – COL (REZ) VASILE VOICA !!!

  1. Va saluta cu mare drag din Botoșani sergentul Moruzi, al cărui comandat de pluton ați fost! Nu v am uitat niciodată, mi ați fost un dascăl, comandant și as îndrăzni sa spun un prieten foarte bun!

Lasă un răspuns

Top