You are here
Home > Diverse > Povestea unei vacante de vis asa cum a fost . Cap 3, Messina-28.05.2023 !

Povestea unei vacante de vis asa cum a fost . Cap 3, Messina-28.05.2023 !


                                                                                 MESSINA

       Orasul Messina  este situat  in stramtoarea cu acelasi nume  si este primul oras intalnit venind din Calabria .In antichitate  numit Zancle ( secera ) datorita formei portului sau natural , Messina  a fost fondat de catre navigatorii greci in secolul al VIII IH.r, isi schimba numele in Messina  in timpul ocupatiei tiranului Anassilo si apoi este distrus de Cartaginezi  in 396 I H.r.

       In secolele de dominare romana  orasul se bucura  de o lunga perioada de bogatie  si prosperitate care continua cu bizantinii, arabii si normanzii dar pe urma  cunoaste o perioada de decadere  sub conducerea suabilor , aragonezilor si Bourbonilor  pana la eliberarea din 1860  dupa numeroase insurectii.. Messina asa cum se prezinta astazi  este rezultatul unei reconstructii ce a avut loc dupa cutremurele  din  1849 si 1908.

      Pentru primii turisti  la gura portului  se afla o coloana votiva  cu STATUIA MADOMEI DELLA LETTERA, patroana spirituala a orasului Messina  care conform traditiei a  trimis o scrisoare  locuitorilor Messinei  din care sunt extrase  partile inscriptionate  pe turnul vechi Fort San Salvatore ”Vos  et ipsam civitatem  benedicimus”( va binecuvantez pe voi si  pe orasul vostru )

       Centrul Messinei  este format din Marea Piata ACatedralei  unde se afla Fantana lui Orion  datand  din secolulal XVI-lea cu statui trprezentand raurile  Tibru , Nil,  Ebro si Camaro  si impunatoarea cladire a Catedralei  care a fost complet distrusa  de cutremurul din 1908  si de bombardamentele din al doilea razboi mondial , dar a fost reconstruita  respectand formele  esential normande  si prezinta o fatada armonioasa, bogata in mozaicuri  reliefuri si trei portaluri  in stil gotic 

       Interiorul Catedralei din pacate saracit  de diverse comori , cu planul bazilicii divizat  prin coloane in trei naosuri ,are un tavan de lemn  pictat  si pastreaza  interesantul  Tezaur al Domului .

      Langa Catedrala se ridica  Moderna Clopotnita  decorata cu statui de aur  care sunt puse in miscare  la amiaza si care amintesc episoade istorice  ale orasului Messina . In timp ce latura de sud  prezinta un glob  care arata fazele lunii, cadranul sistemului planetar  si cadranul calendarului.

      In mica piata Catalani  din apropiere se gaseste  Biserica Bunei Vestiri  a Catalanilor, construita in secolul al XII-leacu fatada cu trei portaluri si un decor unic al absideicu logii si insertii colorate .

        Printre cele mai importante edificii religioase  din Messina  amintim de Biserica Sf Francisc de Assisi  care dateaza din anul 1200 dar complet reconstruit  cu abisedele originale crenelate . Imteresant de vazut Muzeul Regional  care gazduieste multe lucrari  recuperate din diferitele biserici distruse  in timpul cutremurului precum si  numeroase capodopere  de sculptura si pictura 

       Orasul Milazzo se afla pe o peninsula ingusta  care se termina cu  capul Milazzo in care se ridica Farul si unde se poate  admira o priveliste  minunata a Insulelor Eoliene . Milazzo este mentionat  pentru ca aici Garibaldi  a castigat in anul 1860 o victorie decisiva asupra trupelor bourbonice .

      Amintim  Castelul  inchis in asa numita Citta Murata, care este situat pe un deal  care domina orasul  de mai jos  la care este anexata  Catedrala Veche .. Catedrala Noua se afla in partea de jos a orasului si pastreaza in interiorul absidei picturi intersante 

      Insulele Eoliene .Arhipelagul  insulelor Eoliene  sau Lipari  se afla in dreptul orasuli Milazzo  si este format din sapte insule  principale (Lipari , Vulcano,Salina ,Panarea ,Stromboli,Alicudi , Filicudi  si o serie de insulite ) .Insulele au fost odinioara vulcani  dar astazi in afara de Stromboli si Vulcano , inca activi  activitatea vulcanica este limitata  la izvoarele termale  si la fumarole .

     Compozitia  speciala a rocilor  din aceste insule  face intregul peisaj al acestor insule  surprinzator de frumos ., bogat in culori  variind de la rocile maro , la albastrul intens al marii, la verdele  vegetatiei luxuriante .

     Prima insula intalnita este  Vulcano  cu frumoasele sale plaje cu nisip negru , apoi Lipari  ( cea mai mare dintre insule  care da numele arhipelagului ), Salina  ( cea mai inverzita ) Panareea (  inconjurata de insule ), Stromboli cu vulvanul cel mai activ din Marea Mediterana ) si cele mai indepartate sunt  Alicudi si Filicudi  care se ridica solitare  in mijlocul marii  si sunt caracterizate prin pesteri si stanci de forma neobisnuite 

       Uite cateva fotografiisi un filmulet facute de noi cu ocazia acestei vizite 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Top