You are here
Home > Diverse > Sejur Transfagarasan, Sibiu, Transalpina ,0,3- 0,6 august.2023 – Sfarsitul ”povestii” , intoarcerea acasa Ranca – Catina si prinzul de la Hanul Dragodana !

Sejur Transfagarasan, Sibiu, Transalpina ,0,3- 0,6 august.2023 – Sfarsitul ”povestii” , intoarcerea acasa Ranca – Catina si prinzul de la Hanul Dragodana !

       Dupa micul dejun de la Hotelul Onix  din Ranca , pe o vreme  ploioasa am plecat spre casa  pe traseul Polovraci , Horezu , Dedulesti , Pitesti , Gaesti , Dragodana  unde am planificat  sa mancam de pranz .

     Recunosc , nu am mai fost la Han  dinainte de pandemia de covid  si am fost placut impresionat  de transformarea  extraordinara a Hanului Dragodana  fata de cum il cunosteam ( terasa mare de la intrare inchisa  cu mobilier rustic  si o mica cascada ,loc de parcare generos peste drumul Gaesti -Targoviste  , sali de conferinte , localuri de nunti )

         Incercand sa ma documentez  despre inceputurile  Hanului Dragodana , am gasit  pe site-ul; amfostacolo.ro  , o prezentare interesanta a Hanului  pe care vi-o prezint si dvs .

 Situată la limita dintre Câmpia Târgoviștei și începuturile înălțimilor Piemontului Cândești Pădurea Dragodana aparține administrativ de comuna cu același nume. Localitatea Dragodana era bine dezvoltată în perioada interbelică, pământurile, pădurea (și exploatarea ei), podgoriile, moara cu motor aparținând în mare parte proprietarilor din familiile Chintescu și Hagienoff.

      Generalul Charles de Gaulle și apariția hanului. În perioada 14-18 mai 1968 se desfășoară vizita de stat a președintelui francez în România, vizită care face parte dintr-o efervescentă activitate de politică externă a regimului comunist condus de puțină vreme de Nicolae Ceaușescu. Charles de Gaulle nu se va limita doar la a sta în Capitala României ci va călători și prin țară. Astfel, prima etapă se va desfășura la Craiova unde generalul francez va dori să îl revadă pe fostul său coleg și șef de promoție de la Școala Militară Specială din Saint Cyr, general în rezervă Polihron Dumitrescu (persecutat și ajuns vai de el după război, dar reabilitat și readus în casa sa înainte de vizita oficială). Traseul președinților va continua la Slatina (la platforma industrială care producea aluminiu), la Pitești (în acel an va apărea automobilul autohton sub licență franceză), Topoloveni, Găești și Târgoviște.

       Drumul dintre Găești și Târgoviște traversează Pădurea Dragodana și va constitui punctul în care coloana oficială va efectua un mic popas de refreshment înainte de vizita la Curtea Domnească din Târgoviște. 17 mai 1968 – este momentul consemnat fotografic al unui scurt picnic organizat în Pădurea Dragodana. Pe mese confecționate din „felii” imense din trunchiuri de copac și buturugi acoperite cu ștergare populare se gustă ceva frugal (în imagini se observă fructe și ceva crănțănele, posibil alune). În centrul mesei sunt mai multe pachete de țigări Snagov, iar câteva persoane servesc pe tăvi pahare de vin roșu.

      Legendele locale mai cârcotașe vorbesc despre oprirea obligatorie în Pădurea Dragodana deoarece bătrânul general dorea să își rezolve necesitățile ficiologice și să fumeze o țigară.

     Cert este faptul că a avut loc un scurt popas în Pădurea Dragodana, lucru menționat și în cotidianul „Scânteia” din 18 mai 1968: După-amiază, coloana de mașini a plecat spre Târgoviște – vechea cetate de scaun a Țării Românești. La Topoloveni, localitate rurală cunoscută pentru bogatele sale tradiții în domeniul artizanatului, unde se face un popas, mii de țărani salută cu căldură pe distinșii oaspeți. După un obicei străvechi, celor doi președinți li se oferă câte un miel alb. Corurile căminelor culturale intonează cântece populare. După ce vizitează expoziția de artizanat deschisă ad-hoc în apropierea scenei, generalul de Gaulle adresează felicitări locuitorilor comunei pentru înalta lor măiestrie artistică.

      După ce străbat valea Dâmboviței, oaspeții ajung în pădurea Dragodana, unde sînt salutați de Nicolae Tăbîrcă, președintele Consiliului popular al județului Dâmbovița.

     Povestea adevărată este exploatată și astăzi de cei de la Hanul Dragodana prin suporturile de farfurii din hârtie așezate pe masă și care afișează datele istorice și fotografia edificatoare. Ideea creării unui popoas turistic a venit după această scurtă oprire a celor doi președinți de stat, ea concretizându-se prin apariția unei mici bucătării și a două încăperi, plus câteva foișoare în aer liber. Tot în epoca comunistă s-a construit și motelul de două stele care oferă câteva zeci de locuri de cazare. Azi complexul turistic s-a extins foarte mult fiind compus dintr-o unitate de cazare, restaurant, o mare sală de conferință și mai multe săli de evenimente.

  Uite cateva fotografii preluate de pe site-ul ;amfostacolo.ro dar si facute de noi  in timpul celor 2 ore petrecute acolo /

Acesta a fost ”epilogul  povestii” noastre de vacanta  din vara anului 2023 !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Sejur Transfagarasan, Sibiu, Transalpina ,0,3- 0,6 august.2023 – Sfarsitul ”povestii” , intoarcerea acasa Ranca – Catina si prinzul de la Hanul Dragodana !

  1. Fascinanta prezentare a Hanului Dragodana! Am ramas surprins cand am descoperit cate aventuri si istorii adevarate ascunde aceasta locatie – de la Generalul Charles de Gaulle si pana la multimea de activitati pe care o ofera acum. O vizita cu siguranta merita sa fie inscrisa pe lista de activitati a localnicilor.

    1. Salut ,
      Desi cu intarziere , apreciz comentariul tau referitor la Hanul Dragodana cu istoria lui si ma bucur cand cineva descopera in postarile mele locuri frumoase din tara sau strainatate !

Lasă un răspuns

Top