You are here
Home > Diverse > Vulcanul Etna – Maretia Siciliei

Vulcanul Etna – Maretia Siciliei


In viata asta pamanteana , mi-am dorit sa vad cei doi mari vulcani ai Europei , Vezuviul si Etna si in aceasta primavara mi-a ajutat Dumnezeu si am vazut si ‘maretia Etnei’ dupa ce in anul 2019 am vazut ‘maretia Vezuviului’

      Drumul spre Vulcanul Etna  incepe la Catania  si pe un drum  cu relief muntos  serpuieste  pana la Rifugio di Sapienza ce  are 35 de km  si dureaza 57 min.

     Cu cca  20 min inainte de Rifugio di Sapienza  ghidul ne-a atentionat  ca pe partea stanga a traseului  exista o casa  acoperita aproape in totalitate  de lava eruptiei  din anul 1983 a vulcanului Etna .. Eu am filmat acest traseu  intr-un  filmulet intitulat ultimile 12 min ale urcusului spre Rifugio di Sapienza  pe care  vi-l prezint la sfarsitul acestei postari .

      Revenind la casa acoperita de lava , prin amabilitatea d-lui Nicolae  Sfetcu  creatorul Site-ului .www.vasiledragomir.ro , am extras din acel filmulet 5 fotografii  cu acea casa 

       Cu suprafaţa de 1 190m2 şi înălţimea de 3 330m, vulcanul Etna este cel mai mare vulcan din Europa şi unul dintre cei mai activi vulcani din lume.

     Vulcanul Etna este într-o continuă schimbare, fiecare erupţie creând cratere noi. Dacă acum o sută de ani, singurul crater din vârful Etnei era Craterul Central, astăzi Etna are patru cratere în vârf: Voragine şi Bocca Nuova, formate în 1945, respectiv în 1968, alături de Craterul Central – Craterul de NE, cel mai înalt crater al vulcanului, format în 1911 şi Craterul de SE, format în 1971 şi cel mai activ din cele patru cratere din vârful Etnei.

      Drumul din Catania până la Refugiul Sapienza, de la 1 900m a fost extrem de pitoresc, imaginea muntelui care domină Catania devenind din ce în ce mai impresionantă pe măsură ce înaintam.

     De la 1 900m se poate alege varianta urcării cu telecabina până la 2500m, iar de la 2500m până la craterul Torre del Filosofo, la 2920m se poate  urca cu maşinile 4×4. 

      Despre numele Etna, se spune că provine fie din latină – Aetna – „eu ard”, fie din greacă – aithos – „abur”, muntele care fumegă. Şi pe bună dreptate, Etna arde şi fumegă la intervale regulate de timp, iar din 1970 erupţiile au devenit din ce în ce mai dese. În perioada 1995-2001 au avut loc 150 de erupţii de lavă sau episoade de foc.

Desi am dorit sa urcam  si cu telecabina ,dar  la Refugio di Sapienza ( i900 m) o ploaie torentiala de cca 30 min  ne-a schimbat planurile , asa ca am ramas acolo  iar ghidul ne-a dus la un crater secundar  la cca 100 m  de refugiu , unde am facut fotografii si un filmulet cu craterul 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Top