You are here
Home > Despre …….Mine !!!

 

 

                                     O „VIATA DE PETROLIST”  ASA CUM A FOST – ING VASILE DRAGOMIR

FRAGMENT DIN CARTEA  „VIATA DE PETROLIST” APARUTA LA EDITURA  MULTIMEDIA TR SEVERIN

                                „Cine eşti dumneata domnule?” şi „Ce ai făcut în ultimii 50 de ani?”

 

D.V. Pe data de 23 Decembrie 1951 m-am nascut într-o familie de romani, de religie creştin-ortodoxa, în comuna Valea Lunga, Raionul Campina , Regiunea Ploiesti .

Parintii Marius si Maria Dragomir-Valea Lunga

           Casa părinteasca fiind situata la hotarul dintre satele Gorgota şi Ogrea. Tatal, Marius Dragomir era „preceptor” în cadrul primăriei Gorgota, iar mama, Maria Dragomir era casnică.

          Am fost primul din cei 3 copii ai acestei familii, ceilalţi fiind 2 fete: Viorica şi Melania. Referitor la „rădăcini”, cred ca merita precizat ca dinspre tata, ma trag dintr-o familie de preoţi, bunica mea Maria Popescu a fost sora cu preotul Policarp Popescu, unul dintre urmaşii celui care a ctitorit biserica veche din Valea Lunga Cricov.

        Tatal meu mi-a povestit ca unul dintre stra-stra-strabunicii săi a fost „parcălab de plasa”( pe numele lui Radu Parcalabu). De altfel, ca argument în aceasta privinţa stau mormintele străbunicilor şi bunicilor mei care sunt situate în faţa bisericii vechi din Valea Lunga Cricov (biserica este astazi o ruina, dar în credinţa creştin – ortodoxa bisericile nu se dărama, ele mor singure).

Biserica veche, Valea Lunga-Cricov, 2017

Două vorbe despre copilărie?

D.V.      Primii 7 ani şi mai apoi încă 8 ani ai şcolii generale i-am petrecut în comuna Valea Lungă unde m-am bucurat de toate libertăţile oferite de o copilărie în general fără griji şi privaţiuni.

După şcoala generală ce a urmat?

D.V.       Avand în vedere că după mine urmau 2 fete, părinţii au gandit că e bine ca eu să învăţ o meserie (se profila o puternică industrializare a ţării) iar fetele să se ducă la Liceu – „băiatul, dacă e deştept se ridică” a fost argumentul decisiv, şi uite aşa am ajuns la şcoala Profesională de Laboranţi de petrol din cadrul Grupului Industrial de Petrol Campina (atunci din punct de vedere administrativ eram arondaţi Raionului Campina, Regiunea Ploieşti).

       Tatăl meu auzise că laborantul merge la sondă „în papuci şi halat alb”. In anul 1969, la terminarea şcolii, ca să nu ajung totuşi la sondă (mitul cu papucii şi halatul alb se spulberase) prin intermediul unei „pile” puternice (unul din băieţii unei verişoare a mamei, Roncea Constantin, care era inginer şef la Combinatul Petrochimic Brazi), am fost angajat laborant la secţia Polietilenă.

       Datorez mult din punct de vedere moral acestui om care odată mi-a spus „băiete, în viaţă să te obişnuieşti să te ajuţi singur”. L-am revăzut după revoluţie (condusese departamente din Petrochimie, fusese unul din „părinţii” Combinatului de la Midia, se spunea ca-i realizase teza de doctorat Elenei Ceauşescu), era obosit, epuizat şi mai apoi a avut parte de o moarte în chinuri cu un picior amputat.

        Primii 2 ani de liceu i-am făcut la Ploieşti după care am fost încorporat într-o unitate militară de tancuri la Timişoara în cadrul unui pluton de cercetare radiaţii şi chimice. M-am liberat pe 6 Decembrie 1972 cu gradul de caporal.

Militar in termen, 1972

O etapă se încheiase, o alta trebuia să înceapă.

D.V.      După satisfacerea stagiului militar, m-am angajat la întreprinderea Foraj Ploieşti secţia Moreni în martie 1973 în meseria pentru care mă pregătisem – laborant foraj extracţie, iar din acel an am rămas credincios meseriei de petrolist. Am terminat liceul în oraşul Moreni.

Banchetul de terminarea liceului Cuibul Dorului –Sinaia

Din 1978 am intrat în IPG Ploieşti, Facultatea Foraj-Extracţie secţia subingineri seral.

    Păstrez o vie recunoştinţa directorului de atunci, ing. Gheorghe Ciobanu – Dumnezeu sa-l odihnească – omul care a format cateva generaţii de petrolişti, omul care mi-a creat condiţii sa lucrez noaptea pentru ca ziua sa merg la facultate la Ploieşti (lucram ca dispecer pe schela, primeam rapoartele de activitate ale sondelor, le centralizam, le transmiteam mai departe la Trustul Ploiesti si bineinteles le asezam pe biroul sefilor care participau la raportul de dimineata).

      Am făcut aceasta naveta 4 ani şi am absolvit cu bune rezultate aceasta facultate (în anul III am luat premiul I cu media 9,77).

Dar despre familie ce ne puteti spune?

D.V.      In 1979, student în anul II fiind şi avand o garsonieră repartizată de întreprindere, m-am căsătorit cu Soldan Emilia din localitatea Calineşti, Jud. Prahova.

Cununia Civila la Primaria Moreni cu parintii si nasii

      Avem 2 băieţi, Dragos si Bogdan, acum (noiembrie 2017) ingineri petrolisti la doua companii importante pe piata petrolului din Romania, Weatherford si Schlumberger.

Ce a urmat?

D.V.       Perioada anilor 1982-1990 a fost una de mari acumulări în aceasta meserie de inginer de foraj. Am fost rand pe rand conducător de formaţie de lucru, şeful rampii de scule de foraj, adj. şef brigada şi am fost selecţionat în reţeaua de cadre a Rompetrolului (atunci parte a Ministerului Petrolului) pentru a lucra în străinătate.

      Acest lucru s-a întamplat la sfarşitul anului 1991 pe 6 decembrie cand am plecat cu o formaţie de la Foraj Moreni pentru a lucra în zona Awbari din sudul Libyei, o zona petroliera pusa în evidenţa în anul 1986 tot de forajiştii romani si m-am intors  dupa mai bine de 6 luni ( in iunie 1992), refuzand sa mai plec in Libya in termenii acelui contract ( 6 luni -Sahara , 1 luna recuperare in tara  cu salariul in tara  si 350 $/luna  diurna )

      După episodul Libia, m-am întors la Foraj Moreni de unde plecasem detaşat la Rompetrol şi mi-am reluat activitatea de „forajist”. Intre timp am sustinut cateva examene de diferenţa şi am fost admis în anul 4 al Facultăţii Foraj Extracţie din cadrul UPG Ploieşti, pe care am absolvit-o în anul 1995. In acelaşi an am sustinut examen şi am fost admis la masterat tot la UPG Ploieşti pentru programul „Tehnologia Forajului Dirijat” – absolvit în 1996.

Aceasta a constituit varful pregătirii dv. profesionale?

D. V.     Nu cred ca se poate pune problema în aceşti termeni. Incă din anul 1994 de cand am început sa conduc departamentul de Marketing al SC Foraj Sonde Moreni mi-am dat seama ca aceasta activitate presupune alt gen de cunoştinţe, alt gen de activităţi pe care eu în acel moment nu le aveam şi numai un alt fel de instruire mă putea conduce la rezultatele pe care le doream.

        In acea perioada, lucrările de foraj au început sa fie scoase la licitaţie, trebuiau întocmite oferte care sa cuprindă şi devize de lucrări cat mai realist fundamentate.

       Era totuşi altceva, de aceea am marşat imediat (împreuna cu directorul general de atunci ing. Marian Costache) cand în 1996 a aparut prima forma de învăţămant la distanţa adusa de Open University Business School din Marea Britanie care a deschis la Bucureşti Filiala Codecs Romania. A fost o experienţa unica, iar cunoştinţele acumulate au constituit cea mai importanta investiţie a vieţii mele.

Absolvent cu Diploma In Management Codecs Romania

      An de an, pană în 1999 am absolvit mai multe module de curs cum ar fi „Management competitiv”, „Management Financiar”, „Marketing în relaţie cu clienţii şi cumpărătorii” care au condus la primirea unui „Certificat în Management” echivalentul unei diplome de colegiu în învăţămantul romanesc. 

    Apoi următoarele module „Managementul dezvoltării şi schimbării” şi „Managementul resurselor pentru piaţa” au condus la acordarea „Diplomei în Management” echivalenta unei diplome de învăţămant superior în Romania, diploma recunoscuta în ţarile Uniunii Europene.

In perioada 1999 – 2005 am fost rand pe rand Sef Sectie – Baza Tubulara Moreni; Director Tehnic si Director General la S.C. Detubari SA Floresti (o companie care opera pe piata prestarilor de servicii pentru petrol).

                                                               Director la Detubari Floresti-2002

În toată prezentarea pe care aţi făcut-o a reieşit preocuparea constantă pentru instruire, pentru viaţa de familie, dar nu mi-aţi spus nimic de alte pasiuni, de hobby-uri?

D.V. Da, ar fi cateva – în primul rand scrisul, cand eram copil cochetam cu poezia, mai tarziu am fost corespondent local la ziarul „Damboviţa”, apoi corespondent la ziarul „Pentru Patrie” şi „Scutul Patriei”.

       In alt plan ma pasionează jocul de şah şi jocul pe piaţa de capital unde am fost jucător activ (în 1996 în timpul unui concediu am stat 2 săptămani la Camera de Comerţ şi Industrie a Romaniei Bucureşti şi am absolvit un curs de brokeri ţinut de renumitul Virgil Anastasiu). O buna perioada de timp (1997-2001) am fost broker colaborator la SVM Gelsor, filiala Tîrgovişte.

Dar despre perioada  dintre anii 2005 – 2017 ce ne puteti spune?

D.V. Dupa „disparitia” Sc Detubari Floresti in anul 2005 (urmare a finalizarii procedurii de insolventa si intrarea in faliment) a urmat o perioada 2005-2008, in care am fost Director Administrativ la o societate intitulata SC DOSCO Petroservice Romania, (care a cumparat sediul fostei Sc Detubari Floresti) stabilindu-si sediul si baza operativa acolo.

    In plan familial, in anul 2007 a venit pe lume primul nostru nepotel, Radu (fiul lui Dragos – baiatul nostru cel mare) iar in ianuarie 2016 s-a nascut Maria (fiica lui Bogdan – cel de-al doilea fiu al nostru).

1 an de aniversare, Maria – Ianuarie 2017

D.V. In anul 2008 m-am mutat cu serviciul la o companie romaneasca de foraj S.C. TM Drill SA (adica fostul SC Foraj Sonde Targu Mures SA) in functia de Rig Manager (Sef Sonda) unde am lucrat pana in anul 2015 cand m-am pensionat pentru limita de varsta (beneficiind si de 5 ani de anticipare datorita grupelor de munca 1 si 2 pe care le aveam).

Aniversarea a 62 de ani la sonda 9 Caragele

D.V. Asta a fost in putine vorbe „istoria” unui fost petrolist, apropos…pe decizia mea de pensionare, scrie „Stagiul total de cotizare realizat = 54 ani , 5 luni , 8 zile din care (In conditii speciale de munca = 6  ani, 9 luni, 28 zile; In grupa I de munca = 7 ani, 8 luni; In grupa II de munca = 10 ani, 2 luni, 6 zile.

 

                      Cu Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Sir Martin Haris –  la sonda 310 Bobocu !

Aniversarea a 64 de ani………. acasa !!!

Ing Vasile Dragomir 

Catina -Floresti

15.11.2017

Top