You are here
Home > Moreni > Moreni > HANDBALUL IN MORENI 2002 !!!

HANDBALUL IN MORENI 2002 !!!

                         PROF. MIHAI STANESCU , DIRECTOR CSS PETROLUL  PE TERENUL DE HANDBAL DIN                                                                  CURTEA   LICEULUI DE PETROL MORENI ( ACUM PE ACEST TEREN SE AFLA NOUA SALA DE SPORT  A                                                                                             ORASULUI MORENI )

HANDBALUL

O alta performanţa deosebita a sportului morenar o reprezintă handbalul masculin. Condus cu competenţa şi seriozitate de profesorul Mihai Stanescu, la Moreni handbalul a devenit o realitate şi tinde sa formeze o adevarata şcoala. „20 de ani de performanta în handbalul morenar” iată ce va propune sa citiţi în continuare directorul C.S.S. „Petrolul”

„20 DE ANI DE PERFORMANŢA ÎN HANDBALUL MORENAR“

Din iniţiativa celor 2 profesori cu specializarea handbal: Gyorgy Costel şi Stanescu Mihai, prin adresa nr. 706/2211.1980 a Grupului şcolar Petrol Moreni semnată de Dir.Ing. Simion Filip (in prezent la S.N.P. Bucureşti) se solicita Min. Minelor Petrolului şi Geologiei de care aparţinea G.S.P.Morcni, aprobarea înfiinţării unui Club Sportiv şcolar în cadrul unităţi noastre.

În adresa respectiva am menţionat faptul ca îndeplineam condiţiile necesare înfiinţării C.S.S.:

-cadre calificate cu specializarea handbal;

-baza materiala: sala de sport (30 x 15 m. care se afla în construcţie şi pe care am inaugurat-o in toamna anul 1981), teren handbal bituminat cu tribuna. 2 cămine şi cantina;

-baza larga de selecţie (peste 3000 de elevi in oraş).

Prin adresa nr. 1795/28.08.1981 a M.M.P.G. cu aprobarea Min. Ed.şi învatam. se înfiinţează C.S.S.Moreni. in cadrul G.S.P. Moreni fiind primul C.S.S. din Moreni. în primul an şcolar 1981 – 1982 a funcţionat cu 1 şi 1/3 norma / posturi avand patru grupe de handbal începători cu 64 elevi sportivi.

Datorită seriozităţii celor 2 profesori antrenori, pasiunii şi muncii lor, rezultatele au început sa apara.

În 1983: campioni judeţeni cu echipa de handbal juniori II şi locul I pe tara la campionatul de handbal organizat de Min Petrolului.

În 1984 după numai trei ani de la înfiinţare, am reuşit cu echipa de handbal, juniori I, promovarea în campionatul naţional, unde ne aflam şi in prezent, după 18 ani. Lotul de jucători, care a reuşit promovarea, a fost: Lamba Teodor şi Necula Daniel – portari şi următorii jucători de camp:

 1. Joiţa Adrian;
  2. Radu Decebal;
  3. Pavel Iulian;
  4. Covaci Ion;
  5. Aldica Ion;
  6. Telegescu Cristian;
  7. Dragulin Valentin.

Tot in 1984, pentru a doua oara consecutiv am caştigat locul 1 pe tara cu echipa liceului la campionatul de handbal organizat de Min.Petrolului

În primul an competiţional 1984 – 1985, după promovare am reuşit o noua premiera: calificarea cu echipa de handbal juniori I in turneul final, cu participarea celor mai bune 8 echipe din tara (din cele 32 de echipe = 4 serii a 8 echipe după încheierea Campionatului Naţional).

Tot in 1985 am reuşit prima performanta la nivel naţional cu echipa de handbal juniori II, clasarea pe locul III pe tara – medalie de bronz (prima din istoria C.S.S.Petrolul Moreni dupa 4 ani de înfiinţare). Enumerăm caţiva din componenţii echipei care au reuşit aceasta performanta: Smerea Marian şi Patran Ion – portari, iar ca jucători de camp: Iancu Gheorghe, Carstoaia Eugen, Pricop Vasile, Nita Mihai, Istrate Mihai, Prian Georgica

                                           ECHIPA  DE HANDBAL JUNIORI CARE A CASTIGAT IN 1984 LOCUL I PE TARA

Din prima promoţie de sportivi absolvenţi ai C.S.S.Petrolul Moreni in 1985 au plecat la echipe de seniori din tara: Baia Mare, Bacau, Bucureşti, Ploieşti, Buzău. Timp de 10 ani consecutivi (1985 – 1994) echipa de handbal juniori I s-a calificat in turneul final in randul celor mai bune 8 echipe din tara.

Prima mare performanta cu echipa de handbal juniori I a fost obţinută in 1986: locul II pe tara, medalia de argint – vicecampioana naţionala. Din lotul de sportivi care au reuşit performanta enumerăm: Smerea Marian şi Dumitrache Cristian – portari, iar ca jucători de camp:

Bejan Pavel, Aldica Ion, Olariu Sorin, Nita Mihai, Pricop Vasile, Iancu Gheorghe. Turneul final a reliefat cateva individualităţi din randul echipei noastre : Bejan Pavel, Aldica Ion, Iancu Gheorghe care au fost convocaţi în loturile naţionale de handbal. Sportivul Bejan Pavel component al lotului A de juniori a participat cu lotul la turneul „Prietenia ” de la Trebon din Cehoslovacia , îndeplinind cerinţa de acordare a categoriei de clasificare „candidat olimpic”.

Cei doi sportivi absolvenţi ai C.S.S. Petrolul Moreni au fost transferaţi în 1986 la echipa de handbal seniori, divizia A Metalul Bistriţa . in prezent Aldica Ion este profesor cu specializarea handbal la LEFS Bistriţa.

În 1986 a fost repartizat ca profesor titular, pe catedra de handbal a C.S.S. Petrolul Moreni, Simion Doru, absolvent al IEFS Bucureşti, care vine la Moreni şi va face „ucenicia” in handbal pana in 1990 cand s-a transferat la FR handbal unde a îndeplinit diferite funcţii: antrenor federal, secretar general al FRH, antrenor al lotului naţional dc handbal seniori. în prezent este singurul roman angajat al E.H.F. (Federaţia Europeana de Handbal) cu sediul la Viena – Austria.

                                              ECHIPA ANULUI  COMPETITIONAL 1984-1985 CARE DUPĂ PROMOVARE OBŢINE O                                                                        RĂSUNĂTOARE VICTORIE: 21-17 CU DINAMO BUCUREŞTI

În 1987, echipa de handbal junior I, calificata in turneul final, reeditează performanta din 1986, devenind al doilea an consecutiv, vicecampioana naţionala (locul II pe tara) şi medalia de argint. Primii 7: Smerea Marian- declarat cel mai bun portar al turneului, Niţa Mihai, Popescu Ion, Prian Georgica, Carstoaia Eugen, Pricop Vasile, Dabuleanu Victor.

În ziarul „Sportul” din 24 decembrie 1987, cronicarul de specialitate, Mihail Vesa spunea: „Pe primul loc in seria B se afla o echipa care, iată, recon-  firma ca acolo unde se munceşte serios şi cu pasiune, rezultatele nu întarzie sa apară, ca nu exista generaţii mai bune sau mai puţin bune, ci numai munca şi pasiunea, cum scriam: ea se numeşte C.S.S. Petrolul Moreni, echipa pregătita de prof. Gyorgy Costel şi prof. Simion Doru, care beneficiază de sprijinul inimosului şi omniprezentului împătimit al handbalului, prof. (de biologic) Mihai Stanescu. Mai trebuie menţionat ca echipa şcolarilor morenari nu a cunoscut înfrangerea, ţinand sa onoreze medaliile de argint cucerite de colegii lor in vara acestui an”.

În 1987 (17-26 august) sportivul Popescu Ion, component al lotului naţional de handbal juniori, a participat la turneul Prietenia, organizat Ia Timişoara.

Din 1988 apare în circuitul performantei sportivul Voica Eliodor, care va fi cel mai bun produs al C.S.S. Moreni, in prezent jucător profesionist în liga I in campionatul Franţei.

Dintre absolvenţii promoţiei 1988, cinci handbalişti se transferau la echipa de seniori din divizia A – Dacia Piteşti: Patran Ion, Grigore Cristian, Sandu Lucian, Eremia Adrian şi Dabuleanu Victor.

După 1 an, în 1989, sportivul Voica Eliodor, component al lotului naţional de handbal junior, se transferă de la C.S.S. Petrolul Moreni la echipa de seniori Dinamo Bucureşti.

ECHIPA DE JUNIORI I CARE IN 1984 – 1985, DUPĂ PROMOVARE A REUŞIT O NOUA PREMIERA-CALIFICAREA I IN TURNEUL FINAL, CU PARTICIPAREA CELOR MAI BUNE 8 ECHIPE DIN TARA (DIN CELE 32 DE ECHIPE – 4 SERII A 8 ECHIPE DUPĂ ÎNCHEIEREA CAMPINATULUI NATIONAL).

În 1990, noul director al GSIP Moreni a fost ales democratic de colectivul scolii, prof. Stanescu Mihai, care din 1981 pana In 1990, a îndeplinit funcţia de responsabil coordonator al C.S.S. Petrolul Moreni.

În noua funcţie reuşeşte să înfiinţeze la GSIP Moreni o clasa a IX-a cu program sportiv – handbal băieţi (25 sportivi). Fiind singura clasa cu profil de handbal din judeţul Damboviţa.

În 1990 echipa de juniori II a C.S.S.Petrolul Moreni, calificata la turneul final (în primele 8 echipe ale tarii) s-a clasat pe locul 2 pe ţara, obţinand medalia de argint, devenind vicecampioana naţionala. Caţiva din componenţii lotului care şi-au adus contribuţia la aceasta performanta: Voica Mugurel – portar, iar ca jucători de camp: Carstoaia Razvan, Iancu Alin, Beschie Andrei, Grigore Marian, Ghita Gheorghe, Dobre Emil.

Cronicarul Gazetei Sporturilor (30 iunie 1990), Vesa Mihail, menţiona: „Si, în aceeaşi nota de prezenţă mereu printre fruntaşii descoperitorilor de tinere talente şi a lansărilor spre eşaloanele superioare ale performantei, sa notam centrul, de acum de notorietate, de la C.S.S.Petrolul Moreni, care a ocupat in final locul secund”.

În 1991, echipa de handbal băieţi devine campioana naţionala în finala Campionatului Naţional de Handbal. Lotul campioanei: Bucuroiu Dragoş – portar, Stanescu Silviu – căpitanul echipei, Micu Aurelian, Pahome Ioan, Moise Bogdan, Calineţ Gheorghe, Beschie Andrei – jucători de camp (primii şapte).

ECHPA DE HANDBAL JUNIOR I. CALIFICATA IN TURNEUL FINAL, REEDITEAZĂ PERFORMANTA DIN 1986, DEVENIND AL DOILEA AN CONSECUTIV, VICECAMPIOANA NAŢIONALA (LOCUL II PE TARA).

La 10 ani de Ia înfiinţare, 1981-1991, ca urmare a rezultatelor foarte bune obţinute, FRH asigura CSS Petrolul Moreni participarea la un turneu internaţional de handbal junior (pana in prezent şi singurul) – QUIRINUS – CUP 191 la NEUSS – DORMAGEN, in Germania (cazarea şi masa fiind gratuite, noi asigurand transportul dus şi intors), in perioada 14-23 mai 1991.

Sportivul Moise Bogdan s-a transferat la echipa de seniori Steaua Bucureşti.

În 1992 echipa de handbal băieţi obţine locul III pe tara în Campionatul Naţional al Liceelor.

Sportivul Iancu Alin, component al lotului naţional de handbal juniori, al Romaniei, participa la turneul de calificare pentru campionatul european, Israel.

În 1994 sportivul Luca Florin, component al lotului naţional de handbal juniori al Romaniei, a participat şi obţinut locul II la Campionatul Balcanic din Grecia.

Începand cu 8.11.1994, FRH a aprobat schimbarea denumirii CSS Petrolul Moreni în CSS Liceul Petrol Moreni

În 1995 doi sportivi se transferau la echipele de seniori: Voica Bogdan – la Dinamo Bucureşti, iar Luca Florin – la Steaua Bucureşti (in prezent la campioana tarii Fibrex Nilon Savineşti, inter dreapta al echipei de handbal seniori a Romaniei şi al doilea produs ca valoare al CSS Moreni).

În 1996, echipa de handbal juniori I a CSS Liceul Petrol Moreni, obţine locul II pe ţara la Cupa Mercedes.

                                                                     SALA DE SPORT A LICEULUI DE PETROL MORENI

 

ECHIPA DE HANDBAL JUNIORI I A CSS LICEUL PETROL MORENI CARE IN 1996 OBŢINE LOCUL II PE TARA LA CUPA                                                                                                                 MERCEDES.

Stanescu Bogdan, căpitanul echipei se tranfera la echipa de seniori, divizia A, Dacia Piteşti (în prezent jucător profesionist în liga a 111-a, în Germania, unde activează de 3 ani, prelungindu-şi contractul cu încă 2 ani).

Din 1998,2 sportivi ai CSS Liceul Petrol Moreni sunt componenţi ai loturilor naţionale de handbal juniori, ale Romaniei: Stamate Iulian şi Preda Cristian.

Sportivul Preda Cristian participa in 1999 cu Lotul Naţional de Handbal junior al Romaniei la preliminariile Campionatului Mondial de Tineret din Franţa, in prezent sportivul Preda Cristian este component al echipei de seniori Dinamo Bucureşti din Liga Naţionala de Handbal.

O noua premiera in handbalul morenar: în campionatul naţional divizia B seniori, ediţia 1998-1999, participa echipa C.S.S. Liceul Petrol Moreni. Componenţii echipei divizionare de seniori, erau juniorii de la C.S.S. Liceul Petrol Moreni, care jucau cu dubla legitimare şi o parte din foştii juniori morenari care nu mai jucau la alte echipe de seniori, dar erau în Moreni avand diferite profesii ca: profesori, ingineri, şoferi, mecanici, tehnicieni etc. După un an in divizia B seniori, promovează în divizia A, înaintea echipelor: Vicor Focşani, Mopaco Textila Sf.Gheorghe. La sfarşitul campionatului, 1999-2000, retrogradează din divizia A, jucand în divizia B, in campionatul 2000-2001, după care se retrage din campionat din lipsa condiţiilor minime de participare in divizie.

În anul 2001 sportivul Stamate Iulian, de 3 ani component al echipei naţionale de handbal juniori a Romaniei, obţine locul IV la Campionatul European de Handbal juniori, cu echipa naţionala.

În toamna anului 2001 se transfera la echipa de seniori Steaua Bucureşti. Din promoţia de absolvenţi 2002, sportivul Saulescu Ionuţ, şi el de 2 ani component al echipei naţionale de handbal juniori a Romaniei, este solicitat sa se transfere la echipa de seniori Steaua Bucureşti.

Vasile Dragomir
Nascut la 23.12.1951. Casatorit cu doi copii majori . Formatie profesionala =Inginer Foraj extractie (masterat in domeniul forajului dirijat din anul 1996) In momentul de fata , lucrez de acasa !!!
http://www.vasiledragomir.ro

Lasă un răspuns

Top