You are here
Home > Diverse > Povestea unei vacante de vis asa cum a fost , Sejur Sicilia 2023- Cap 7, Vizita la Catania 30. mai .2023 !

Povestea unei vacante de vis asa cum a fost , Sejur Sicilia 2023- Cap 7, Vizita la Catania 30. mai .2023 !


                                                                              CATANIA
       Orasul Catania este situat intr-o pozitie magnifica cu vedere spre mare la poalele vulcanului ETNA , la adapostul bogatei plantatii de citrice cu acelasi nume.

       Catania a fost fondata de greci  sub numele de KATNA  in anul 700 I.Hr., orasul traverseaza  o perioada foarte infloritoare  pana in anul 476 I.Hr. cand cade sub dominatia lui Hieron , tiran din Siracuza . In anul 263 I.Hr. este ocupata  de romani , iar dupa caderea Imperiului Roman  sufera dominatia barbarilor , vandalilor ,  normanzilor , spaniolilor si bourbonilor  pana la reunificarea cu Italia in 1860 .In ciuda dezastrelor naturale ( eruptii ale Etnei , cutremure ) si a dezstrelor produse de om , astazi Catania  se remarca  drept un oras impodobit  cu palate nobiliare  si cladiri in stil  baroc . datorita climei blande  si splendidei plaje  este de asemenea o destinatie turistica  foarte cunoscuta .

         Centrul orasului  este format din Piata Catedralei  plina de palate in stil baroc , splendida fantana  si desigur Catedrala  construita in sec XI-lea si refacuta   dupa cutremurul din 1693 . Aceasta prezinta o fatada splendida , opera lui Vacarini  si pastreaza in interiorul sau  mormantul  compozitorului din Catania Vincenzo Bellini , caruia orasul i-a dedicat Teatrul Municipal  si un monument  in piata Stesicoro , de asemenea ia consacrat  si un muzeu cu obiectele personale  in casa natala a compozitorului

     In centrul Pietei Domului se afla Fantana Elefantului , simbol al Cataniei  realizata de Vaccarini  cu obeliscul egiptean  suprapus pe un elefant din piatra  de lava .. In Piata Dante  se afla Biserica Sf Niccolo  cea mai mare biserica din toata Sicilia cladirea dateaza din sec  al XVIII-lea  cu fatada neterminata  si cu o coroana din piatra de lava  inchisa la culoare   si un imens interior  cu trei naosuri  cu o cupola magnifica , aproape fara podoabe . In absida pastreaza  un splendid balcon de lemn  sculptat si o orga frumoasa .Astazi biserica  este destinata ”Sacrariului celor Cazuti ”

      In piata Frederic al II-lea  din Suabia  este situat maiestuosul Castel Ursino  cu impunatoarele sale turnuri  cilindrice la colturi , care gazduieste in interior Muzeul Civic , al carui nucleu  este bogat in multe opere de arta  antice si moderne .

          In Catania se pastreaza  si ruinele  unui teatru roman ( secolulV I.H.r si ale unui Amfiteatru  Roman  datand dib secolul  III.Hr..deasupra Amfiteatrului  se afla Biserica Sfintei Inchisori  sau Sant’Agata ; Biserica are  un frumos portal , traditia o considera  drept locul  unde a fost martirizata Sfanta Agata . Biserica  are un frumos portal  din secolul VIII-lea in stil gotic . De aici urmand strada Etnea ajungem la Vila Bellini , o  Gradina  Publica  plina de plante exotice  de unde in timpul verii turistii se pot bucura de  de concerte de muzica clasica 

                                                                       VINCENZO  BELLINI 

                                                                                          RIVIERA CICLOPILOR

       In partea de nord a Cataniei  pe drumul ce duce la Messina  se afla celebra Riviera  a Ciclopilor , o stanca lunga crestata  din roca vulcanica  in fata careia  in localitatea Aci Trezza  se gasesc legendarele Stanci ale Ciclopilor ,care conform legendei , Polifem  le-a aruncat impotriva lui Ulise .

    Aci Trezza este astazi o statiune balneara  fermecatoare  celebra mai ales  pentru ca este locul unde Giovanni Verga  a plasat capodopera sa ”I Malavoglia ”.

Aci Castello  in schimb este faimos  prin Castelul de epoca normanda , carese ridica  pe o stanca mare de bazalt  care poate fi admirat de pretutindeni . Aceasta frumoasa Riviera  include  de asemenea  Capul Mulini  si Santa Maria La Scala  cu superba sa plaja  si mitica Pestera  Delte Palombe

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Povestea unei vacante de vis asa cum a fost , Sejur Sicilia 2023- Cap 7, Vizita la Catania 30. mai .2023 !

 1. Orasul Catania  ofera tot ceea ce un turist poate dori ; restaurante , pub-uri , muzee , palate , baruri , teatre. Este perfect pentru cele cateva zile de relaxare pe care le ofera oamenilor  si pentru care merita sa fie vazut.

  1. Andreea ,
   Multumesc pentru comentariul tau , dar dupa parerea mea toata Sicilia este o ” gradina incarcata de istorie”, sa nu uitam Messina cu celebrul Dom , Taormina cu celebrul Teatru Grecesc si Isola Bella , Siracuza , Ortigia si celelalte .
   Am vazut Catania si pe jos dar si o ora plimbare cu Trenino , a fost extraordinar !
   Vasile Dragomir

Lasă un răspuns

Top