You are here
Home > Moreni > Timp liber > Povestea unei vacante de vis asa cum a fost , Sejur Sicilia 2023 – Cap 8 – Vizita la Agrigento 31.mai.2023 !!

Povestea unei vacante de vis asa cum a fost , Sejur Sicilia 2023 – Cap 8 – Vizita la Agrigento 31.mai.2023 !!


                                                                                AGRIGENTO

     Orasul cu strazile sale intortocheate  si scarile medievale , este intemeiat pe un deal  la poalele caruia curg  raurile Sf Ana  si Sf Blagio ( in trecut numindu-se Akragas ) si de unde Valea Templelor  care se afla in apropiere  si poate fi admirata in intreaga sa splendoare .

      In antichitate  Agrigento era un taram al artistilor  filosofilor si  si oamenilor importanti  di atinge o asemenea bogatie si importanta  incat Pindar il defineste ” cel mai frumos oras al muritorilor ”. In secolul al V-lea  I.Hr. sunt construite cuajutorul a numerosi sclavi  celebrele Temple  pe care intreaga lume le admira si in zilele noastre 

       Agrigento cunoaste vremuri de bogatie  , putere si prosperitate  in timpul grecilor si romanilor  pana la declinul economic si social  care a inceput sub dominatia bizantina .Odata cu afirmarea crestinismului  aici ca si  in multe parti ale Siciliei , apar numeroase  necropole  dintre care unele sunt de interes  deosebit , fiind sculptate  direct in stanca  si legate intre ele prin pasaje subterane  de tip catacombe  bizantin crestine 

    Sublima Catedrala  apartine perioadei normande  construita pe ruinele templului lui Zeus  care domina de sus orasul 

      Este vorba de o constructie  cu arhitectura  gotic normanda  care dateaza din secolul  al XIV-lea  cu o fatada  in fata careia se afla o scara mare  iar alaturat un turn clopot  impunator cu  cu doua randuri de ferestre  cu sprosuri si o ferestra  cu balcon . Catedrala are in interiorul sau  impartit in trei naosuri , un tavan de lemn fin  si picturi murale viu colorate  din epoca baroca .

       Biserica Purgatoriului  situata in piata cu acelasi nume  este dedicata lui San Lorenzo  si dateaza din secolul al XVII-lea . Fatada bogata in stil renascentist baroc, prezinta un portal flancat  de coloane rasucite  si doua statui reprezentand  Credinta si Caritatea

 Agrigento  este de asemenea renumit  pentru ca a daruit un mare reprezentant al literaturii de la inceputul secolului XX -le , LUIGI PIRANDELLO , a carui cenusa  este pastrata intr-o scobitura  a unei mari mase de calcar  la poalele unui pin  solitar  in apropierea casei lui , cum lasase in scris  in ”ultimile mele dorinte ” -”urna funerara sa fie dusa in Sicilia  si sa fie zidita in piatra bruta  de la tara  in Cirgenti  unde m-am nascut ”

                                                                VALEA TEMPLELOR !

     Se prezinta vizitatorului cu grandoarea  si Farmecul  incomparabil al frumoaselor temple  construite din gresie galbena , care se asorteaza  perfect  cu verdele vegetatiei  si albul migdalilor in floare , conferind  acestui crampei de istorie  o imagine fascinanta de basm .Templele au fost construite  in perioada  de mare splendoare  a civilizatiei  Magna Grecia , care amintesc de grandoarea si importanta acesteia 

       TEMPLUL LUI CASTOR SI A LUI POLUX numit si DI OSCURI  DIN LIMBA GREACA ” DIOS KUROI ( fii lui Zeus) asa cum au fost unumiti gemenii nascuti din oul  pe care zeita Leda  il concepuse de la Zeus  transformat intr-o lebada . Unghiul frontonului  sustinut de patru coloane  este tot ce a mai ramas  din Templul Antic  

        TEMPLUL LUI ZEUS OLIMPIANUL   datand din secolul al V-lea I.Hr. a fost aproape complet distrus  de miscarile seismice  repetate care au afectat zona , cu toate acestea raman  marii Atlanti de odinioara  care ocupau spatiul  dintre coloanele peristilului  pentru sustinerea arhitravelor masive .

      TEMPLUL CONCORDIEI  este situat in apropiere  de necropola romana  antica in  mijlocul Colinei Templelor  si este in stare excelenta de consevare .Aceasta dateaza din secolul al V-lea  I.Hr. si prezinta 34 de coloane asezate in cerc  pe un piedestal cu patru trepte .In secolul  al VI-lea I.Hr. devine bazilica crestina  din care raman marturie  deschiderile arcuite  ale peretilor celulei . 

        TEMPLUL IUNONEI  SAU HERA LACINIA are o  panoramica splendida  cu vedere spre vale pana la mare .Acest templu dateaza  din perioada  460-440 I.Hr. si pastreaza 25  dintre cele 34 de coloane originale  dintre care unele   inca mai sustin  puternica arhitrava .

 

 

 

2 thoughts on “Povestea unei vacante de vis asa cum a fost , Sejur Sicilia 2023 – Cap 8 – Vizita la Agrigento 31.mai.2023 !!

 1. Printre templele enigmaticului Apollon  si  Concordia  ies in evidenta  magnifica  Templele lui Juno  Hera  si lui Olympius . Aceasta zona  miraculoasa  permite turistilor  sa se aventureze intr-o lume ideala ascunsa fifteen milenii in urma  ceea ce o face sa fie unica   in lume .     Valea templelor reprezinta astazi  simbolul orasului  si este o aventura usoara  pentru toate categoriile de marilor si mici  intr-o calatorie  catre istorie , in acelasi timp oferind si exceptia de a adora frumusetea si maretia peisajului care se afla in spatele ei.

  1. Salut ,
   De acord in totalitate cu opinia dvs despre vizita in Valea Templelor din Agrigento!
   Va multumesc pentru ‘frunzarirea ‘ site-ului meu de calatorii !
   Cu Stima , Dragomir Vasile

Lasă un răspuns

Top