You are here
Home > Diverse > ING ION MUSTE , AGHIRESUL FABRICI -86 DE ANI , LA MULTI ANI !!!

ING ION MUSTE , AGHIRESUL FABRICI -86 DE ANI , LA MULTI ANI !!!

                                                                  PREOTUL SI ENORIASII !

Inginer  Ioan Muste- Principalul Ctitor al Bisericii din Aghiresu Fabrici, Cluj

Partea a II- a

 

 Inginerul Ioan Muste  din Cluj  Napoca este elogiat cu pretuire si recunostinta la venerabila varsta de 86 de ani de catre preotul paroh Serban Sebastian impreuna cu credinciosii Parohiei Ortodoxe Aghiresu Fabricii, judetul Cluj.

     In urma cu un an, publicam pe site- ul meu, articolul  dedicat d-nlui ing. Muste Ioan la implinirea varstei de 85  de ani. Ziceam atunci: „Desi nu l- am  cunoscut  personal, varul meu,  preotul paroh Serban Sebastian, mi-a povestit foarte  multe lucruri importante despre personalitatea si caracterul aparte ale acestui  om special.

       Continuam atunci si ziceam: Voi include  articolul in cartea ,,Oamenii Generatiei Mele’’ si tot atunci ziceam: ”Trecand Carpatii in anul Centenarului si aratand  cum ardelenii sunt fratii buni cu muntenii si ca romanul adevarat isi strange  agoniseala , dar nu o tine pentru el, ci o imparte cu  fratii  lui fara posibilitati financiare, acesta devine ctitor principal al unei biserici.

      Trebuie subliniat ca, la timpul potrivit‚ articolul a fost foarte bine  primit in randul cititorilor si dupa o atenta monitorizare  in decursul a numai o saptamana articolul in cauza a strans  sute de  vizualizari.

     Iata ca la un an distanta, preotul Sebastian Serban  scrie  un nou  articol elgios adresat  cu recunostinta  si pretuire  d-lui  Ing. Ioan Muste la implinirea  venerabliei  varste de 86  de ani ce va fi in data de  24 februarie  2019 .

      Ma alatur si eu preotului din Aghiresu Fabrici si credinciosilor din aceasta parohie si la ceas aniversar va adresesez si eu: LA MULTI ANI  CU SANATATE, ALATURI DE  DISTINSA DOAMNA EUGENIA , SOTIA  DUMNEAVOASTRA!

ING VASILE  DRAGOMIR – CATINA, PRAHOVA

  1. 02. 2019  Un camp simbolic  de lalele pentru dvs , din partea mea , la ceas aniversar !!!

 

 

Cu aleasa recunostinta si  pretuire, adresam  urarea de ”La multi ani cu  sanatate!” domnului Inginer Ioan  Muste la implinirea frumoasei varstei de 86 de ani, in data de 24 februarie  2019 .

 

       Fiecare om, atunci cand  se naste  pe acest pamant,  primeste  de la Dumnezeu  daruri sau calitati  ascunse in fiinta sa. Aceste daruri  primite de  la  Creator, daca sunt  fructificate de catre om, el poate savarsi lucruri grozave.

      Timpul  este bogatia cea mai pretioasa  pe care  am primit –o de la Dumnezeu, darul cel mai important pe care n-i l-a daruit Dumnezeu. Anii se scurg si nu se mai intorc niciodata asemenea unui rau care transporta intr-o apa mare tot ceea ce pluteste  pe el, la fel, fiecare an ce trece duce impreuna cu el tot ceea ce am gandit dar si tot ceea ce am gresit, tot ceea ce am vorbit, dar si tot ceea ce am facut.

        Fiecare clipa este randuita de Dumnezeu pentru a realiza ceva frumos, inaltator si  folositor, dar  poate fi folosita, de asemenea, cu nechibzuinta asa cum arata atat de frumos inteleptul Solomon in Dumnezeiasca  Scriptura: „Pentru orice lucru este o clipa prielnica si vreme pentru orice indeletnicire de sub cer. Vreme este sa te nasti si vreme  este sa  mori. Vreme este sa  sadesti si vreme este sa smulgi ceea ce ai sadit. Vreme este sa ranesti si vreme e sa tamaduiesti. Vreme este sa  darami si vreme este sa zidesti. Vreme este sa  plangi si vreme  este sa razi. Vreme este jelesti si vreme  este sa dantuiesti. Vreme este sa arunci cu pietre si vreme este  sa le strangi .Vreme  este sa agonisesti  si vreme  este  sa prapadesti.”  (Eclesiast 3,1 -6).

       Gandindu- ne acum in urma la parcursul vietii domnului inginer Ioan Muste vedem ca talantii primiti de la Dumnezeu i-a inmultit  si apoi i-a folosit  cu  chibzuinta spre a face lucruri trainice si folositoare . La fel si calitatile cu care a fost inzestrat, le-a folosit in slujba aproapelui asa cum ne invata biserica noastra.

     Din copilarie, educat  de parinti cu o educatie sanatoasa,  a cautat sa faca tot ceea e bine pentru semenul sau. Aici vedem gandirea  sanatoasa: Mantuitoul nostru Iisus Hristos ne-a spus ca noi, oameni, trebuie sa fim  ingrijorati de un singur lucru, si anume, de sufletul nostru.

     „Ce-i foloseste omului sa castige lumea intreaga daca-si va  pierde  sufletul sau?” (Mc 8 – 36 – 37). Sufletul robit de bunurile pamantesti nu va fi partas la bunatatile vesnice. Domnul inginer Ioan Muste a muncit din greu in viata. A avut functii de conducere la Inteprinderea Bega Minerale din Aghiresu Fabrici, a fost in mai multe mandate consilier local al Priamariei din localitatea noastra, iar la Biserica Ortodoxa Aghiresu Fabrici a avut o perioada functia de prim-corator. Toate acestea au demonstrat calitatea sa de om implicat in treburile cetatii. Insa, de multe ori, s-a neglijat pe sine si familia. La timpul potrivit, unele merite ale dansului au fost apreciate de intreaga comunitate si, binenteles, sunt scrise in Cartea de aur a localitatii.

                                        AGHIRESUL FABRICI , CLUJ – CLIPE IN ISTORIE  !!!

        Localitatea Aghiresu Fabrici  este o localitate tanara, asezata de-a lungul vaii Nadasului, intr -o zona deluroasa cu bogate resurse pentru exploatarea  minera si nisipuri caolinuase. Localitatea Aghiresu-Fabrici a luat fiinta datorita acestor resurse ale solului, descoperite aproximativ prin anul 1928. Popularea zonei se face pe la mijlocul sec. al XX-lea odata cu puternica industrializare a zonei si construirea liniei de cale ferata. Datorita acestor factori, populatia a crescut in asa masura incat se pun bazele unei noi localitati formate in proportie de 98% din colonisti veniti din toata tara. Dezvoltarea localitatii este rapida, de la 6 familii in 1941, in 1968 avem deja 380 de familii. Aceasta realitate a determinat in sufletul preotului si al credinciosilor localitatii din Aghiresu Fabrici dorinta de a avea un locas de cult al lor. Astfel, prin stradania preotului Aciu Simion din parohia Aghiresu Sat, localitatea Aghiresu Fabrici devine in prima faza filie a Parohiei mai sus mentionata.

Dupa multe demersuri si insistente adresate autoritatilor de atunci, preotul Aciu Simion impreuna cu Consiliul Parohial al filiei Aghiresu Fabrici reusesc in anul 1972 sa transfere din Dumbrava, Salaj o biserica de lemn monument istoric care se afla intr-o profunda stare de degradare. Ajungand in localitatea noastra, este renovata in totalitate dupa ce este asezata pe o fundatie solida de piatra .

       In anul 1977 este numit ca preot paroh preotul Ioan Stoian, acesta fiind primul preot paroh al nou infiintatei parohii ortodoxe din localitatea noastra. In toamna anului 1978, la data de 8 septembrie, Arhiepiscopul Vadului Feleacului si Clujului, Teofil Herineanul, insotit de un mare numar de preoti si credinciosi, sfinteste biserica monument istoric din parohia Aghiresu Fabrici.

      De atunci, in aceasta biserica se desfasoara toate serviciile religioase adresate credinciosilor ortodocsi ai localitatii. Anii trec si  numarul credinciosilor creste de la an la an. Astfel, la initiativa vrednicului de pomenire, preotul Ioan Stoian, intre anii 1980-1989 s-au facut  nenumarate demersuri catre autoritatile locale si judetene  pentru constructia  unei noi  biserici din  zid. Dupa evenimentele  din iarna anului 1989, in luna ianuarie 1990 se obtine  aprobarea pentu constructia unei noi biserici. Incep lucrarile si, in 1991, ne aflam intr-un mare impas. Din lipsa de fonduri lucrarile stagneaza.

       Dupa cum stim din Evanghelie, vedem grija ce o poarta Dumnezeu fata de oameni si fata de intreaga  natura: „Deci nu duceti grija spunand: Ce vom manca? ori Ce vom bea? ori Cu ce ne vom imbraca? Caci dupa toate acestea se straduiesc paganii. Ca stie Tatal vostru cel ceresc ca aveti  nevoie de toate acestea.” (Matei 6 ,  31-32). Incredintandu-le in mana Domnului, in rugaciune, toate ar trebui  sa le lasam pe seama Lui.

 

    

      ELOGII SI RECUNOSTINTA PENTRU FAMILIA  ION SI EUGENIA MUSTE !!!

       Atunci apare, providential, domnul inginer Ioan Muste care, impreuna cu sotia Eugenia, se hotaraste sa sprijine financiar si numai continuarea lucrarilor la noua biserica din Aghiresu Fabrici. Iata ce spune preotul paroh Ioan Stoian: ”O pagina aparte se cuvine rezervata  domnului ing Muste” si parintele  arata implicarea financiara  substantiala  pana la finalul lucrarilor de la biserica, dar, subliniaza parohul, si ajutorul dat la sfintirea bisericii si apoi la amenajarea curtii bisericii: imprejmuirea ei cu un gard metalic pe o suprafata de apropsimativ 250 m liniari si cumpararea a 180 de pomi si arbusti.

         Prin ceea ce a facut pentru biserica din Aghiresu Fabrici impreuna cu sotia dansului, Eugenia Muste, cei doi si-au facut comoara sus in ceruri „unde molia  si rugina  nu le strica  si unde  furi nu le sapa  si nu le fura” (Matei, 6 , 19 -21 ). In acest context, dn-ul Muste devine principalul ctitor al monumentalei si frumoasei biserici din Aghiresu Fabrici. Atunci cand a ales sa ajute biserica, la constructia ei,  dn-ul inginer nu a constientizat, si poate nici astazi nu realizeaza,  importanta extraordinara de a fi ctitorul  unei biserici.

      Aici nu ne referim la fala sau mandria omeneasca!

      In aceasta biserica se  savarsesc  slujbe si Sfanta si dumnezeiasca Liturghie. In ritualul acestor  dumnezeesti slujbe intalnim ectenii si cereri speciale pentru „ctitorii si binefacatorii  sfant locasului acestuia” astfel ca, atat cat va dainui aceasta biserica, generatii  peste generati de  preoti  slujitori ii vor pomeni pe ctitorii bisericii Ioan si Eugenia, pe langa alti ctitori si binefacatori ce au ajutat la constructia acestui Sfant Locas de inchinare. Iata deci, familia Muste a facut cea mai importanta investitie pentru mantuirea sufletului. „Aici in Casa Domnului, afirma Nicolae, Mitropolitul  Krutitelor , se sfintesc toate cararile vietii noastre. Venind in Sfanta Biserica, respiram aerul rugaciunii noastre datatoare de mangaiere si de viata duhovniceasca. In biserica traim bucuria  legaturii cu Dumnezeu!”.

      Recunostinta pe care o datoram familiei ing Ioan si Eugenia Muste este maxima. Chiar daca uneori se afla in neputinta sau in boala sau in ganduri de de deznadejde,  prin ceea ce au facut, atat pentru  mine si familia mea, cat si pentru intreaga comunitate, noi va suntem vesnic recunascatori . O rugaciune, un gand bun, chiar de departe uneori asa de mult conteaza  in sprijinul si ajuorul venit de sus de la Parintele Luminilor.

     Eu personal ma rog zilnic lui Dumnezeu, iar primii pe care ii pomenesc sunteti dumneavoastra si implor Pronia Divina sa va pazeasca, sa va ocroteasca, sa va dea putere sa razbiti incercarilor si provocarilor ce apar in fiecare zi. Traim vremuri cu totul speciale. Dumneavoastra ati prins de la al Doilea Razboi Mondial pana la Revolutiea din 1989 si traiti si zilele noastre. Vedeti cat de mult s-a inmultit rautatea, ura, nesiguranta si lipsa bunului simt. De aceea, mai mult ca niciodata, avem nevoie de sprijinul si ajutorul lui Dumnezeu. Asa cum pana in prezent Acesta v-a ocrotit sa ajungeti varsta pe care o impliniti, asa veti fi ocrotit si de acum inainte, impreuna cu sotia dumneavoastra.

     ”Recunostinta nu este doar cea mai importanta intre virtuti, dar este si parintele celorlalte” (Cicero). Iar Nicolae Iorga spunea ca ”recunostinta este, inainte de toate, o datorie catre tine insuti”.

      Tata Ionica, acum, la ceas aniversar, atat eu, cat si doamna preoteasa Florentina, impreuna cu Maria, fiica noastra, si cu toti credinciosii parohiei Aghiresu Fabrici va dorim sa aveti batraneti usoare alaturi de mama Eugenia, distinsa sotie pe care v-a daruit-o Dumnezeu. Impreuna sa va bucurati de pace, liniste, buna intelegere si sanatate.

    La multi si fericiti ani!

Aghiresu Fabrici                      23.02.2019                              Preot Paroh Serban Sebastian

 

 

 

Lasă un răspuns

Top