You are here
Home > Diverse > Povestea unei vacante de vis asa cum a fost – Sejur Sicilia 2023, Cap 6 -Vizita la Vulcanul Etna , 30 mai 2023 !

Povestea unei vacante de vis asa cum a fost – Sejur Sicilia 2023, Cap 6 -Vizita la Vulcanul Etna , 30 mai 2023 !


                                                                                        ETNA

       La partea de nord a Cataniei  se inalta maiestuosul Etna , care cu cei 3343 m pe verticala  este cel mai inalt vulcan activ din Europa .. Activitatea  acestui vulcan , cunoscuta inca din antichitate , a facut ca Sicilia sa fie numita Taramul de foc , deoarece , conform legendei  aici se afla  craterul vulcanului , zeul focului si al ciclopilor .

      Lava care iese  in timpul eruptiilor  vulcanului Etna  acopera zona cu detritus  facand fertile  aceste pante bogate  in paduri si podgorii  si avand in vedere caracteristicile  speciale ale peisajului natural  acest teritoriu a fost declarat  recent Parc Natural .

      Varful acestui splendid vulcan  este deseori acoperit cu zapada , fapt care promoveaza turismul  legat de sporturile de iarna . Cu ajutorul unei telecabine  se poate ajunge la Observatorul Vulcanologic  ( 2935 m ) si de aici se poate continua pe jos  cu ghizi specializati , pana la crater , care ofera , mai ales pe timp de noapte , un spectacol unic in lume . Din varful Muntelui Etna  vizitatorii pot admira  o minunata  vedere panoramica  incepand de la Coasta Calabriei  pana la Insulele Eoliene , Siracuza  si pana la promontoriul din Aci Castello

.    Asadar 

     Cu suprafaţa de 1 190m2 şi înălţimea de 3 330m, vulcanul Etna este cel mai mare vulcan din Europa şi unul dintre cei mai activi vulcani din lume.

    Vulcanul Etna este într-o continuă schimbare, fiecare erupţie creând cratere noi. Dacă acum o sută de ani, singurul crater din vârful Etnei era Craterul Central, astăzi Etna are patru cratere în vârf: Voragine şi Bocca Nuova, formate în 1945, respectiv în 1968, alături de Craterul Central – Craterul de NE, cel mai înalt crater al vulcanului, format în 1911 şi Craterul de SE, format în 1971 şi cel mai activ din cele patru cratere din vârful Etnei.

     Despre numele Etna, se spune că provine fie din latină – Aetna – „eu ard”, fie din greacă – aithos – „abur”, muntele care fumegă. Şi pe bună dreptate, Etna arde şi fumegă la intervale regulate de timp, iar din 1970 erupţiile au devenit din ce în ce mai dese. În perioada 1995-2001 au avut loc 150 de erupţii de lavă sau episoade de foc.

      Drumul din Catania până la Refugiul Sapienza, de la 1 900m a fost extrem de pitoresc, imaginea muntelui care domină Catania devenind din ce în ce mai impresionantă pe măsură ce înaintam.

     De la 1 900m se poate alege varianta urcării cu telecabina până la 2500m, iar de la 2500m până la craterul Torre del Filosofo, la 2920m se poate  urca cu maşinile 4×4. . Dacă vreţi să exploraţi Etna la pas, luaţi în calcul un echipament adecvat. Traseul de la bază până la 2500m durează în jur de 2 ore, în timp ce traseul de la 2500m la 2950m are o durată de o oră. Exceptând condiţiile meteo, traseele nu par complicate, însă vă sfătuiesc să vă informaţi corespunzător.

Desi am dorit sa urcam  si cu telecabina ,dar  la Refugio di Sapienza ( i900 m) o ploaie torentiala de cca 30 min  ne-a schimbat planurile , asa ca am ramas acolo  iar ghidul ne-a dus la un crater secundar  la cca 100 m  de refugiu , unde am facut fotografii si un filmulet cu craterul 

Uite cateva fotografii facute de noi cu ocazia acestei vizite

Uite cum arata primele 6 minute ale urcusului   de la Catania la Etna ( filmat din goana autocarului :

 

Uite cum arata ultimile 12 minute de urcus de la Catania la Rifugio di Sapienza ( filmat din goana autocarului !

 

Unul din craterele secundare ale Vulcanului Etna de la Rifugio Di Sapienzo

 

 

 

One thought on “Povestea unei vacante de vis asa cum a fost – Sejur Sicilia 2023, Cap 6 -Vizita la Vulcanul Etna , 30 mai 2023 !

Lasă un răspuns

Top