You are here
Home > Moreni > Moreni > MORENI 2002 CLIPE IN ISTORIE .INTRODUCERE- „PORTILE CETATII”

MORENI 2002 CLIPE IN ISTORIE .INTRODUCERE- „PORTILE CETATII”

Fragment din cartea: MORENI  2002 CLIPE IN ISTORIE , asa incepe „calatoria” !

INTRODUCERE – „PORȚILE CETĂȚII”

I

INTRAREA VESTICĂ A ORAȘULUI MORENI

 

RÂUL CRICOVUL DULCE

Zumzetul traficului intens de pe moderna șosea a magistralei europene E60 a rămas în urmă. Drumul inter județean 720 Cîmpina­Moreni (1) părăsește ultimele case ale satului prahovean Dițești și pătrunde într-o pădure relativ tînără, cu urme ale barbariei ultimilor ani. La un moment dat atenția ne este atrasă de însemnele plasate pe marginea șoselei.

Intrăm în județul Dîmbovița și într-o nouă așezare – Morenii.

INTRAREA ESTICĂ A ORAȘULUI MORENI

Poarta estică de intrare în Moreni nu este în cea mai fericită postură. Două dintre simbolurile reprezentative ale orașului: petrolul și roata zimțată (ce semnifică industria constructoare de mașini!) încearcă să ne sugereze care este (încă!) structura economică de bază a așezării.

 

LIMITA DE JUDEȚ

Limita de județ a fost fixată în urma împărțirii administrative din 1968 (2), de-a lungul timpului avînd alte coordonate. În 1931 limita era situată pe actuala stradă Sirius, pe locul Școlii nr. 2, delimitînd comuna Stravopoleos, a județului Prahova, de comuna Gura Ocniței, a județului Dîmbovița (3), ca în 1945 râul Cricovul Dulce să despartă comuna Stravopoleos a județului Dîmbovița, de comuna Moreni a județului Prahova (4), așa cum era limita la începutul secolului al XX-lea

II

Munții Leaota si Bucegi își ridică semeți vârfurile spre înălțimi, undeva spre Nord. O șosea asfaltată 710 A Moreni­ Pucioasa (5) iși face loc printre livezi de măr și prun, venind de la Iedera.

 

INTRAREA DINSPRE VALEA LUNGĂ

Trece podețul peste pârâul Sîngeriș și pătrunde pe ”poarta” spre ”cetatea petrolului”. ”Pecetea” orașului lipsește de aici. Prin 1989 exista, suspendat la 5 m deasupra șoselei, un simbol reprezentativ ce încerca să surprindă activitățile de bază ale locuitorilor așezării: petrolist, confecționer confecții, constructor, metalurgist, mecanic etc. ”Flacăra” amintind de ”focurile din Moreni” și cartea întregeau imaginea peceții de la poarta nordică a orașului. Mult spre vest, dincolo de Cricov, un alt drum, acum tot mai puțin utilizat, lega Stravopoleos de Colibași.

III

DRUMUL.JUDEȚEAN 720 – INTRARE DINSPRE TÂRGOVIȘTE

Imaginile vitejilor domni ai Țării Romînești, Turnul Chindiei, Curtea Domnească, cetatea Târgoviștei, au rămas în urmă cu aproximativ 10 km. O pădure tînără de foioase se întinde pînă la poalele dealului, însoțind șoseaua ce șerpuiește printre fagi și stejari. Un drum nemodernizat, intrat în conștiința localnicilor ca fiind ”drumul sării”, nu îndrăznește să se ia la luptă cu dealul, ocolindu-l pe la bază. Șoseaua modernizată intră în ”cetatea” morenarilor pe traseul stabilit la începutul secolului al XX-lea, o dată cu exploatarea petrolului în zonă. Pe dreapta, pecetea orașului construită pe un postament masiv, încearcă să surprindă pulsul vieții din urbe. Găsim acolo simbolul petroliștilor, constructorilor de mașini, slujitorilor condeiului și spiritului uman, etc. în imediata apropiere, valsul cumpenelor de la turlele sondelor, amintesc că încă mai există petrol în Moreni. Suntem pe drumul județean 720, drum ce leagă Moreniul de reședința județului Dîmbovița.

IV

O imagine identică și spre poarta sudică a așezării, unde există aceeași ”pecete”.

Râul Cricovul Dulce separă comuna unde s-a născut marele Caragiale de orașul petroliștilor.

POARTA NORDICĂ – DINSPRE GHIRDOVENI

După ce trecem podul, pe dreapta, însemnele specifice ne amintesc că am intrat în Moreni. Un șugubăț ne povestește simbolistica ”peceții” prin umorul ce nu i-a lipsit niciodată romînului.

”Omule, dacă nu înveți carte, ajungi la sondă și te arde focul”, dovadă că această creație a apărut în anii ’70 ai secolului trecut, când meseria de petrolist, apreciată ca dificilă, era ocolită de oamenii ce aveau la dispoziție mii de alte locuri de muncă.

”Porțile” de la intrarea în cetatea petrolului rămîn documente peste ani despre ceea ce înseamnă Morenii în anul 2002, așa cum o altă pecete ne arată ”satul Moreni” din urmă cu două veacuri. Din nefericire, începutul de mileniu a găsit Moreniul fără însemnele heraldice oficiale.

PECETEA ORAȘULUI MORENI ÎN 1850

 

Vasile Dragomir
Nascut la 23.12.1951. Casatorit cu doi copii majori . Formatie profesionala =Inginer Foraj extractie (masterat in domeniul forajului dirijat din anul 1996) In momentul de fata , lucrez de acasa !!!
http://www.vasiledragomir.ro

Lasă un răspuns

Top