You are here
Home > Moreni > Timp liber > Oamenii generatiei mele > „OAMENII GENERATIEI MELE ” CAP 18 ,”POVESTEA ” UNEI VECHI FAMILII DE INVATATORI AI COMUNEI VALEA LUNGA GORGOTA , MARIA SI VICTOR PANTEA , „POVESTITA ” DE FIUL LOR PROF LULU PANTEA !!!

„OAMENII GENERATIEI MELE ” CAP 18 ,”POVESTEA ” UNEI VECHI FAMILII DE INVATATORI AI COMUNEI VALEA LUNGA GORGOTA , MARIA SI VICTOR PANTEA , „POVESTITA ” DE FIUL LOR PROF LULU PANTEA !!!

                                                    PROFESOR VICTOR V. PANTEA (LULU)

 

      M-am născut în anul 1948, în comuna Valea Lungă Gorgota, având părinți pe Victor și Maria Pantea, ambii învățători.

     Școala elementară și primară am frecventat-o în comuna natală, având învățător pe Iulia Mănica și Pantea Maria, iar dintre profesori s-au evidențiat: Voiculescu Mihai, Giuvelea Constantin, Manolescu Maria și Pantea R. Victor.

      Liceul l-am absolvit în orașul Pucioasa, după care am urmat facultatea de matematică la Iași.

   Am venit ca profesor în comuna Valea Lungă-Cricov în anul 1969 și am stat până în anul 1971, după care m-am transferat la Valea Lungă – Gorgota, de unde am ieșit la pensie.

       Eu în sinea mea, sunt mulțumit de felul în care mi-am păstorit copiii, în meseria de profesor, meserie ce am     îndrăgit-o foarte mult.

                                                               Parintii mei , Invatatorii Victor și Maria Pantea

     Victor R. Pantea, tatăl meu, s-a născut în comuna Valea Lungă de Sus, în anul 1900, decedat în anul 1983.

    În învățământ a intrat în anul 1921, la Valea Lungă-Gorgota, de unde a ieșit la pensie. La Gorgota, a venit în locul renumitului învățător Ion Haralambie, după decesul acestuia.

Anul 1939 îi aducea  înrolarea în armată, luptând în al doilea război mondial, până în anul 1944. Dumnezeu l-a sortit să scape cu viață, revenind în învățământ, alături de copii, ca profesor de istorie-geografie.

     S-a căsătorit în anul 1941 cu Maria (Iliescu) Pantea, având cinci copii, Neculaie, Liviu, Victoria, Victor și Viorel, mai târziu, toți cu studii superioare cu școala primară și gimnazială, absolvită în comună.

   Nu am număr să vă spun câți elevi care au învățat în Valea Lungă, au ajuns mari specialiști, cu studii superioare, datorită învățătorilor și profesorilor noștri din această comună.

 

                                                                              Învățătorii Victor și Maria Pantea

              Mama mea, Maria Pantea, s-a născut în anul 1911, în comuna Fântânele, județul Prahova, la 3 km. de orașul Mizil. A rămas orfană de mică cu încă trei frați, tatăl ei murind în primul război mondial, iar mama ei de tifos. A fost dată la orfelinatul din Ploiești.

           La Valea Lungă, a venit în anul 1940, ca învățător, la școala „Ion Haralambie” de la Brazi. Mai târziu, după anul 1968, când s-au unificat cele două comune, a fost directorul Școlii din satul Izvoru, de unde s-a și pensionat. A murit în anul 2012, la vârsta de 101 ani.

            Fratele meu, Neculae Pantea, s-a născut în anul 1941 la Valea Lungă – Gorgota. După terminarea facultății de la Bacău, a venit învățător la Școala de la Valea Lungă – Gorgota, unde a luminat mințile multor generații de copii, murind destul de tânăr, la vârsta de 34 de ani, în anul 1975.

                                                                        Învățător Neculaie Pantea

                                                                     Lulu și Victor Pantea în anul 1979

     Pentru a mai descreți frunțile cititorilor, vă spun câteva pățanii reale, mai hazlii, dar și periculoase, întâmpinate de mine.

          Într-o zi, a venit Adrian Pantea, vecinul meu, să mergem la discotecă la Iedera, eu având mijloc de transport o motocicletă MZ de 250, lundu-l și pe fratele lui Ion. Toți trei pe motocicletă, eu cu cască, ei fără, am pornit spre Iedera, afară începând să fulguiască și la aproximativ 50 de metri de Căminul Cultural, a patinat motocicleta și toți trei am ajuns întinși pe asfalt și MZ-ul în șanț. Ne-am ridicat, ne-am scuturat și hai la discotecă. Acolo, altă pățanie. Am început să lăcrimez, ei la fel, tinerii plecau din cămin. Cineva a aruncat pastille de gaze lacrimogene.

         Într-o după-amiază, am plecat la Pucioasa. M-am întors seara. Când urcam Ulmetul în mașina mea Trabant, la aproximativ 50 m de Vârful Ulmetului, ce să vezi, ditamai ursul în mijlocul drumului neasfaltat. Nu puteai trece nici pe stânga, nici pe dreapta. În Ulmet numai noi trei: eu, trabantul și ursul. Am stins luminile lăsând poziția aprinsă. Mi-am zis: bă dacă pune ăsta o labă pe trabant, dracu se alege de carton, mă face chisăliță și pe mine și pe trabant. Inima o loase la fugă, nu a trabantului, ci a mea, ursul mirosind botul trabantului, a luat-o pe partea stângă a mea, mirosea pe marginea ușii și când a săltat capul spre mine, tuleo Lulule cu trabant cu tot. Nu știu ce o fi făcut ursul, dare eu știu că am ajuns acasă cu cartonul întreg. Cumsecade urs!?!

       Să vedeți cum m-am „umflat eu în pene”. Au venit mulți profesori de matematică la școala de la Gorgota pentru o lecție deschisă, cu ușa clasei închisă. Cum a ieșit lecția, eu și ei știm. Când să ne luăm la revedere, în fața școlii, domnul profesor Puiu Alde zise:

– Băi colegi, Lulu e cel mai tare din parcare!

Alt coleg:

– Ce-ai măi Puiule?

– Păi nu vezi. Noi avem mașini marcă românească, pe când el, o marcă străină (nemțească) – Trabant. Și să vezi tată ce m-am „umflat eu în pene” și cu nasu pe sus (mai glumim).

Un elev din clasa a-V-a, în ora de matematică, zise deodată, neântrebat:

– Domnule profesor, dumneavoastră l-ați învățat și pe bunicul meu!

– Păi dacă bunicul tău s-a însurat din clasa a-V-a!

 

Vasile Dragomir
Nascut la 23.12.1951. Casatorit cu doi copii majori . Formatie profesionala =Inginer Foraj extractie (masterat in domeniul forajului dirijat din anul 1996) In momentul de fata , lucrez de acasa !!!
http://www.vasiledragomir.ro

Lasă un răspuns

Top