Vinul – Lungul drum de la strugure la „licoarea zeilor” din pahar !!! Timp liber by Vasile Dragomir - noiembrie 27, 20170 Pe un perete al salonului in care au loc degustarile de vin de la CRAMA ROTEMBERG de la Ceptura exista la loc de cinste un mic tablou pe care sunt inscrise „Cele 10 porunci ale consumatorului de vin „. Ultima „porunca” suna asa „CAND BEI VINUL ,GANDESTE-TE CATA MUNCA GREA ESTE IN FIECARE PAHAR DE VIN ROMANESC ” In materialul de prezentare al Cramei Rotemberg se spune; Cultivam 25 de hectare de vie aflata intre comunele Ceptura si Fantanele. Via este plantata in majoritate cu Merlot. Solul bogat in argile silicioase (montmorillonit si smectit) conditiile climatice sunt foarte similare cu cele din Pomerol si Saint Emillion, Bordeaux. Vinurile Merlot obtinute in astfel de conditii litho-climatice sunt extreme de fructoase, expresive si puternice. Am vizitat aceasta crama cu fiii mei Dragos si Bogdan si am ramas profund impresionat cum un om cu o indelungata cariera internationala in domeniul retelelor de calculatoare si a telecomunicatiilor, a decis sa se dedice in exclusivitate vinului de exceptionala calitate si a infiitat Cramele Rotenberg. Pentru a face vinuri cu adevarat „mari”, toate elementele care influenteaza calitatea vinului si anume strugurele, fermentarea si butoiul in care se matureaza vinul se afla sub controlul specialistilor. Am obtinut asfel vinuri rosii seci de „lumea veche” de mare complexitate. Am vizitat mai intai crama propriuzisa amenajata gravitational in doua „etaje” ale unui vechi beci boieresc in care vinul „trece ” de la etapa de cules , desciorchinare-zdrobire – presare – „zacut pe boasca”- maturare in vase de inox-apoi in butoaie de stejar si in final imbuteliere si depozitare in vederea valorificarii Punctul culminant al vizitei la crama il constituie intotdeauna partea de prezentare si degustare ce are loc in casa boiereasca reamenajata si modernizata cu spatii pentru expozitie de vinuri cu vanzare , salon de degustare biroul „marinimos” al patronului Mihail Rotemberg , care are amenajat si o mica expozitie de articole vechi utilizate in procesul de fabricatie al vinului . Aici se gasesc vinuri albe si negre( piesa de rezistenta fiind Merlot-ul Emeritus care poate ajunge si la 252 ron/sticla ) Uite cateva imagini( primele 11 fotografii) de la aceasta vizita . In „peregrinarile” mele prin tara in aceasta meserie de inginer petrolist am „sapat” cateva sonde de gaze in zona Jidvei unde am avut ocazia sa intru atat in crama Jidvei cat si in cramele unor producatori de vin locali . Trebuie sa va aduc aminte ca in toata zona Tarnavelor majoritatea vinurilor sunt „seci”, dar localnicii sunt si meseriasi in preparare coniacului de Jidvei ( JINARSUL cum spun ei )Uite cateva fotografii din crama prietenului meu BOGU din Jidvei de la care am luat 50 l FETEASCA REGALA in anul 2014 ( tot de la Gogu am luat reteta de fabricatie a Jinarsului de Jidvei ) Intrucat fiul meu a avut o perioada de 4 ani „o sfoara” de cca 4000 m2 de vita de vie care se invecina cu domeniul Rotemberg mi-a facut mare placere sa ma ocup de aceasta mica „tarla ” din primavara pana la cules cand in podgorie se executa lucrari de inlocuire spalieri si unele sarme de sustinere, araturi ( de toamna si primavara) , lucrari de legat vita de vie , copilit ,ierbicidat, stropit , recoltat , transport, desciorchinat, zdrobit , maturat , filtrat , imbuteliat si in final depozitat in „crama de acasa” „Despre vin(Material preluat de la Gheorghe Gradinaru caruia ii multumesc pe aceasta cale) Cu gândul la minunata licoare, să ne amintim și de vreo două-trei strofe din Rubaiyatele celebrului matematician și filozof arab, Omar Khayyam (1040 – 1120) …Bea vin căci el dă minții supremă strălucire, Credințelor – lumină și inimii – uimire. De-ar fi băut și dracul un strop, s-ar fi-nclinat C-o mie de mătănii la tot adamul beat… …Pe cei ce beau se spune că Ceru-o să-i condamne. Cât adevăr e-n asta, eu n-aș putea să știu. Dar dacă băutorii și-ndrăgostiții Doamne, Vor merge-n iad, desigur că raiul e pustiu… …Nu mă certați! Lăsați-mi pe masă vinul bun! Căci ascultați: atunci când beau, aud ce spun Narcișii, trandafirii și-aprinsele lalele; Aud chiar și cuvântul nespus al dragei mele… Tineretea este o betie fara vin si batranetea este un vin fara betie. – proverb german Epopeea vinului O definitie simpla a vinului este următoarea: un suc obtinut din fermentare completa sau partiala a strugurilor proaspeti sau a mustului; o formula complexa care contine apa, compusi aromatici, acizi si alcool. Vinul este o băutură cu o vechime considerabilă, astfel că, dacă ai vrea să îi afli istoria, ţi-ar trebui mai mult de câteva luni de studiu. Cea mai veche licoare inrudita cu vinul dateaza din China, de acum 9 000 de ani (orez fermentat cu miere). Insa traditia prepararii vinului asa cum il stim noi a inceput abia cu 2 000 de ani mai tarziu, in vestul Asiei. Astazi, vinul este unul dintre cele mai populare si consumate produse. Vinul este una dintre cele mai elegante bauturi, impresionand prin textura, aroma, miros, gust, autenticitate si prin valorile nutritionale (un litru de vin poate oferi circa 600-700 calorii pentru energie). Vinul este de mai multe feluri,fiind clasificat in functie de conditiile naturale, de sortimente si soiurile de vita de vie sau a tehnologiei prin care se prepara: 1. vinul natural (nu se folosesc adaosuri), 2. vinul special (se adauga esente aromante, zahar etc.), 3.. vinul de consum curent (comercializat fara specificatia podgoriei), 4.. vinul de calitate superioara (oferita de soiurile superioare), 5. vinul sec (fara zahar fermentabil), 6. demisec (zahar in proportie de pana la 40 grame/ litru), 7. dulce (mai mult de 40 grame de zahar), 8. aromatizat (vermut, vin pelin, vinuri medicinale sau aperitive), 9. vinul spumos, cunoscut ca sampanie. 20 de curiozitati despre vin 1. Cele mai populare regiuni viticole sunt zonele din Italia, Franta , Spania si Romania.. 2. Mirosurile vinurilor tinere se numesc arome, iar ale celor mature, care ofera un iz mai intepator, se numesc buchete. 3. Multe cercetari au demonstrat ca vinul, în special cel roșu, consumat moderat, dar regulat, poate reduce riscul bolilor de inima. 4. Cea mai veche sticla de vin din lume este intr-un muzeu – dateaza din anul 325 e.n. si a fost gasita in Germania. 5. Nu toate vinurile devin mai bune o data cu trecerea timpului. De altfel, majoritatea nu are potential sa se imbunatateasca. In mod normal, vinul ar trebui consumat in maximum doi ani. 6. In 2003, Richard Juhlin castiga o competitie de recunoastere a vinurilor, reusind sa identifice 43 din 50 de tipuri. In comparatie, persoana de pe locul doi a recunoscut doar 4. 7. China ocupa primul loc la consumul de vin (1,9 litri pentru fiecare locuitor); castiga insa datorita numarului populatiei, pentru că, in Vatican, consumul de vin rosu pe cap de locuitor este de 74 de litri anual. 8. Stabilirea procedurilor de utilizare a vinului apartin calugarilor din Evul Mediu. Acestia il foloseau cand apa nu mai era potabila, licoarea fiind buna la distrugerea bacteriilor. 9. Exista oameni carora le este frica de vin. Aceasta temere se numeste oenofobie. 10. In Roma antica, musafirii ciocneau paharele cu vin cu gazdele lor, astfel ca stropii continutului ajungeau in paharul celuilalt. Se asigurau astfel ca bautura nu a fost otravita. De aici traditia de a ciocni paharele. 11. Consumul a doua pahare de vin echivaleaza cu privarea organismului de somn timp de 17 ore. 12. Un vin racit este mai putin dulce. 13. Cea mai mare colectie din lume de vin de calitate se afla intr-o pivinita din Milestii Mici, Republica Moldova, unde sunt depozitate peste 1,5 milioane de sticle de vin. 14. In lume exista aproximativ 10 000 de soiuri diferite de struguri de vin, dar cel mai cultivat este soiul Chardonnay. 15. Sticlele de vin cu dop din pluta nu se depoziteaza niciodata vertical, ci orizontal, pentru a mentine dopul umed, astfel incat sa nu se usuce si sa ramana aer in sticla. 16. Femeilor din antichitate le era interzis sa bea vin. Daca erau prinse, sotilor le era permis sa divorteze sau sa le pedepseasca. 17. Expresia latina „in vino veritas” ii este atribuita lui Alceu, un poet grec; aparent, in vremurile sale, cei care erau suspecti de diverse ilegalitati erau fortati sa bea cantitati mari de vin puternic pentru a se obtine adevarul de la ei. 18. Portugalia produce proape 50% din dopurile de pluta folosite pentru sigilarea sticlelor de vin. 19. Cu cat este mai vechi, vinul alb se inchide la culoare, iar vinul rosu capata o culoare mai deschisa. 20. Cuvantul „vin” este mentionat in Biblie de 521 de ori.” Partajează asta:Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă) Similare Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share