You are here
Home > Vacante/Calatorii > „Amintiri la gura sobei” Vacanta 2015 -Pe Marea Mediterana spre fosta insula a leprosilor – Spinalonga !!!

„Amintiri la gura sobei” Vacanta 2015 -Pe Marea Mediterana spre fosta insula a leprosilor – Spinalonga !!!

 

VACANTA 2015-AGHIOS NIKOLAOS – INSULA SPINALONGA -INSULA KOLOKITA (DOVLECELUL) !!
Vacante/Calatorii by Vasile Dragomir – aprilie 30, 2017

Din portul Agios Nikolaus, ne-am imbarcat pe un mic vas de croaziera, St Nikolas cu cca 200 pasageri(159 polonezi,19 romani,12 membri ai echipajului,4 ghizi)cu destinatia Insula Spinalonga.
Dupa cca 10 min trecem prin dreptul insulei milionarilor Elounda, la tarmul careiase afla ancorat un vas de croaziera al unui seic arab, venit cu familia in vacanta( informatie de la ghid).
Dupa alte cateva minute o fortareata incepe sa se contureze pe varful stancilor care se ridica din mare.
Este Spinalonga, insula fortificata de venetieni in sec xv1.Tot venetienii sunt cei care au botezat-o asa adica spin lung.
In 1715, venetienii au pierdut insula in favoarea otomanilor condusi de Kapoudan Pasa, care au intarit fortificatiile si au facut multe modernizari( in insula locuiau la acea vreme cca 800 soldati cu familiile lor).
Spinalonga revine Greciei la sfirsitul sec 19, iar in anul 1904 prin decizia autoritatilor cretane, insula se transforma in ” Colonie de Leprosi”, in care au locuit de-a lungul anilor cca 1000 de nefericiti.Bolnavii de lepra s-au impacat dupa un timp, cu insula in care erau prizonieri
Si-au ridicat case sau le-au refacut pe cele ridicate in timpul ocupatiei otomane.
S-au iubit, s-au casatorit, iar documentele spun ca pe insula s-au nascut 72 de copii, 44 dintre ei au murit iar 9 au contactat maladia parintilor.
Nu de putine ori , bolnavii au incercat sa evadeze, indepartandu-se de insula cu barcile cu care pescuiau, fiind prinsi de fiecare data.
Cosmarul a tinut pana in 1957 cand ultimii bolnavi au parasit insula si au fost dusi intr-un spital din Atena (se gasise leac pentru boala lor), o parte din ei mai traiesc si astazi. Din 1957 insula nu a mai fost locuita , in schimb astazi , mii de turisti viziteaza insula pentru o taxa de 2 eur.
Am parasit insula cu sentimente de compasiune pentru suferinta acelor oameni( pentru cei interesati am postat un articol al unui lepros care descrie intalnirea lor cu preotul Hrisant Ieronimul cel trimis pe insula sa se ocupe de casatorii, nasteri decese si care a parasit insula dupa 5 ani dela ultimul deces , pentru pomenirea mortilor)
Dupa achitarea biletului de acces de 2 euro/persoana , fiecare grup de turisti impreuna cu ghidul sau au pornit la un tur al insulei . Locuri interesante , istorii dramatice , povestiri sfasietoare despre fosta colonie de leprosi de pe insula Spinalonga .

Vasile Dragomir
Nascut la 23.12.1951. Casatorit cu doi copii majori . Formatie profesionala =Inginer Foraj extractie (masterat in domeniul forajului dirijat din anul 1996) In momentul de fata , lucrez de acasa !!!
http://www.vasiledragomir.ro

Lasă un răspuns

Top