You are here
Home > Moreni > Moreni > DESPRE PETROLUL ROMANESC CU ….NOSTALGIE -4. ANUL 1857 – 3 PREMIERE PETROLIERE MONDIALE REALIZATE IN ROMANIA !

DESPRE PETROLUL ROMANESC CU ….NOSTALGIE -4. ANUL 1857 – 3 PREMIERE PETROLIERE MONDIALE REALIZATE IN ROMANIA !

Această prezentare necesită JavaScript.

Premierele Petroliere Mondiale realizate in a 1857 in Romania .

In perioada pusa in discutie 1800-1857 , cererea de petrol pe piata romaneasca si straina s-a aflat intr-o continua crestere.Intrebuintarile domestice, de diferite feluri si cele publice, au impus cresterea productiei de petrol. Petrolul era folosit pentru pentru iluminatul curtilor domnesti si boieresti, neputandu-se folosi pentru iluminatul interior, din cauza fumului si a emanatiilor gazoase care produc disconfort. Mai tarziu s-a folosit la iluminatul ocnelor de sare, ca lubrifiant pentru ungerea osiilor de la rotile carelor si tunurilor, fiind solicitat de armatele otomane si austriece , la calafatuirea corabiilor si vaselor.
In cea ce priveste petrolul romanesc drumul sau spre industrie a fost sensibil accelerat de urmatorii factori;
1) Extinderea considerabila a zonelor petroliere exploatate sau exploatabile.
2) Generalizarea exploatarii prin hecne- mai eficiente in cresterea vitezei de sapare, a adancimii si a productiei de petrol realizate.
3)Intensificarea comertului intern si international cu petrol brut si derivatele obtinute prin mijloace traditionale si incepand din anul 1840 in distilarii rudimentare .
Anul 1857 a ramas an de referinta in istoria romaneasca si universala a petrolului. A fost anul care a incheiat etapa pacurii si a inaugurat etapa petrolului lampant, a fost anul trecerii de la preindustrie la industrie.
Prin realizarile pionierilor industriei petroliere romanesti , incununate de succes in anul 1857, ROMANIA a marcat in istoria petrolului , trei premiere petroliere mondiale ;
1)Romania a devenit prima tara din lume cu o productie de titei oficial inregistrata in statisticile romanesti si straine .
Prestigioasa revista „The science of Petroleum ” editata de „Oxford University Press” airma ;
„Prima productie de titei inregistrata a fost in 1857, cand Romania a avut o productie de 275 de tone. In 1859 , SUA a avut o productie de 274 tone. Urmatoarea tara care a produs titei in cantitati suficiente pentru a fi inregistrata a fost Italia, care a produs pentru prima oara in 1860, desi cantitatea totala obtinuta din acel an pana in 1890 a fost de doar 6000 tone. Canada intra in statistici in 1862 si in 1863,Rusia si Mexic in 1901 si Persia in 1913”
La aceasta productie de titei a Romaniei din anul 1857, cele mai mari cantitati s-au obtinut din puturile de petrol situate in urmatoarele localitati;Colibasi, Valea Lunga,Draganeasa,Filipesti Padure,Pacureti, Bustenari,Magureni , Matita,Tintea , Baicoi , Campina din judetele Prahova si Dambovita ; solont,Lucacesti,Tetcani,Zemes,Campeni,Moinesti din judetul Bacau ;Arbanasi, Lopatari sarata Monteoru in judetul Buzau.
2)In Romania a intrat in functiune prima rafinarie de petrol de tip industrial din lume, rafinarie cu mare capacitate de prelucrare, la acea data , cu un proces tehnologic bine gandit, radical diferita de vechile distilarii, lampantul obtinut in distilarea primara fiind supus rafinarii.
Prima rafinarie de petrol din Romania a fost construita pe o suprafata de 4 ha, la Ploiesti, „intre garle” pe un teren mlastinos, nelocuit, aflat azi in zona de sud est a orasului Ploiesti. Dintr-un document din 1858 rezulta ca „fabrica ” era situata in in „mahalaua Sfantul Dimitrie din Ploiesti” in spatiul cuprins astazi intre strada Mircea cel Batran si calea ferata Ploiesti -Buzau. Din informatiile documentare si cele publicate ulterior acestui eveniment”Fabrica de gazu” a fost construita la Ploiesti pe numele lui Marin Mehedinteanu ,fratele lui Theodor Mehedinteanu, posesorul unor bogate terenuri petroliere la Pacureti Prahova.
Avea o capacitate de prelucrare de 2710 tone anual , 7,5 tone/zi, de 10 ori mai mare decat productia de titei din acea vreme a tarii, era impresionanta prin dimensiuni si tehnologie de „ultima ora”
3)Orasul Bucuresti a devenit primul oras din lume iluminat public cu petrol lampant, dupa care au urmat orasele Ploiesti, Buzau,Braila,Turnu Magurele. Iasi si altele.

Vasile Dragomir
Nascut la 23.12.1951. Casatorit cu doi copii majori . Formatie profesionala =Inginer Foraj extractie (masterat in domeniul forajului dirijat din anul 1996) In momentul de fata , lucrez de acasa !!!
http://www.vasiledragomir.ro

Lasă un răspuns

Top