You are here
Home > Moreni > Timp liber > Muzeul Satului Valea Lunga Cricov 28.10.2017 ( inregistrare video )

Muzeul Satului Valea Lunga Cricov 28.10.2017 ( inregistrare video )

MUZEUL SATULUI DIN VALEA LUNGĂ( descriere Justin Craciun- Directorul Caminului Cultural Valea Lunga )

 

     Colțul muzeal este amenajat în incinta Căminului Cultural Cricov. Colecția este formată din obiecte de utilitate casnică, unelte, piese de port, țesături, ștergare și este înscrisă în lista Muzeelor și Colecțiilor din România.

Când m-am hotărât să realizez acest muzeu în anul 2001, mi-am dat seama că este un proiect foarte greu, deoarece are ca scop revigorarea și valorificarea patrimoniului cultural local de artă populară și meșteșuguri tradiționale, prin atragerea oamenilor din satele comunei, care să aducă în acest muzeu valori ale culturii tradiționale date uitării.

Odată cu trecerea anilor, a apărut un fenomen îngrijorător: neglijarea sau renunțarea la vechile obiceiuri tradiționale specifice locului. Treptat, arta populară și meșteșugurile au fost scoase din viața satului și uitate.

Cunoașterea artei populare și meșteșugurilor unei zone, implică cunoașterea și înțelegerea factorilor care au determinat un anumit specific păopular. În Valea Lungă, în trecut, dogăritul, dulgheritul și cusăturile de mână sau la război, au fost meșteșugurile prin care țăranii își câștigau existența. Pentru muzeu, am reușit să găsesc două butoiașe din lemn de stejar pentru ținut țuica în ele și un teasc pentru zdrobit strugurii, lucrate de dogarul Vasile Petre din Ogrea, în anul 1948, o putinică de lemn și o baniță găsite la Andrei Chivu din satul Cricov. Colecția este completată de mai multe putineie din lemn strânse de la: Iosif Alexandru, Elisabeta Vasile, Ana Rabulea, Elena Cojocaru – Ogrea, Emil Negru – Șerbăneasa.

Industria casnică de artă populară este reprezentată de: vârtelnițe cu roată, perii de lemn cu dinții de fier pentru melițat cânepa, fusuri, suveici, suluri, spete, picioare ptr. războiul de țesut etc..

Cele mai reprezentative obiecte ale muzeului, la care țin foarte mult, sunt un număr de 30 de ștergare strânse de la: Letiția Trușu, Maria Aldea – Cricov, Georgeta Mănica, Diana Mușescu – Ștubeie, Mioara Crăciun, Petruța Crăciun – Gheboasa, Elena Cojocaru – Ogrea.

La loc de mare cinste sunt: costumele populare, cămășile bărbătești, iile, țolurile țesute la război, fețele de masă, șervetele și mileurile cusute de mână și instrumentele muzicale de suflat confecționate de rapsodul popular Vasile Radu.

Printre altele, în muzeu mai găsim: tigve pentru țuică, vase de ceramică, unelte pentru dogărit, fotografii vechi, cărți vechi bisericești, un tuci vechi ghintuit, un fragment din bomba  (căzută în Valea cu Anini în 1944) detonată de geniști în 2015, un hambar pentru ținut cerealele etc..

 

Iustin Craciun .

Vasile Dragomir
Nascut la 23.12.1951. Casatorit cu doi copii majori . Formatie profesionala =Inginer Foraj extractie (masterat in domeniul forajului dirijat din anul 1996) In momentul de fata , lucrez de acasa !!!
http://www.vasiledragomir.ro

Lasă un răspuns

Top