You are here
Home > Moreni > Timp liber > Oamenii generatiei mele > OAMENII GENERATIEI MELE CAP 27 ,DULGHER VIOREL MIHAI SERBAN – VALEA LUNGA OGREA !!!

OAMENII GENERATIEI MELE CAP 27 ,DULGHER VIOREL MIHAI SERBAN – VALEA LUNGA OGREA !!!

  1. Dulgher (dogar) Viorel Mihai Șerban  –Valea Lunga, Ogrea, in atelierul sau !

Despre Dogarit si oamenii care practica aceasta meserie.

Dogaritul este un meşteşug foarte vechi, apărut din nevoia de a transporta şi depozita lichidele.

    În trecut, la noi, în satele comunei, această artă de a prelucra lemnul era reprezentată de meşteri dogari ca: Vasile Petre, Şerban Florian, Nicolae Lungu, Vasile Soroiu. Cu timpul, odată cu apariţia vaselor din sticlă şi plastic, dogăritul nu a mai avut şi nu mai are căutarea pe care o avea înainte.

    În prezent, dogăritul este practicat de oameni în vârstă, trecuţi de 60 de ani, cum ar fi: Mihail (Viorel) Şerban, Gheorghe Stan, Nicolae İoniţă, İlie Băietu, İon Nenciu. Ei confecţionează diferite vase din lemn de stejar, dud, fag sau brad, cum ar fi butoaiele pentru ţinut ţuica şi putinile pentru depozitat prunele.

 Dogarul Mihai (Viorel) Serban din satul Valea Lunga, Ogrea

Mihail Şerban, în vârstă de 71 de ani, este unul dintre cei mai apreciaţi dogari din comuna noastră. Meseria a ,,furat-o“ de la tatăl său Florian Şerban: ,,meseria se fură, nu se învaţă”. Pentru prelucrarea lemnului foloseşte: rindeaua, rindeaua rotundă, cuţitoaia, fierăstrăul, gărdinarul, barda şi toporul. Confecţionează de la butoaie, putini şi ghivece de flori, până la cruci de lemn, dulapuri şi paturi. Lemnul pe care îl foloseşte este: stejarul, salcâmul, uneori şi dudul. Materialul îl taie după 1 octombrie.

Aceasta este prezentarea facuta de Iustin Craciun in cartea „Valea Lungenilor – Monografia comunei Valea Lunga”.

 Despre Viorel Serban, cu pretuire!

      Intrucat tatal meu, Marius Dragomir si mama lui Viorel Serban (Domnica Serban) au fost veri buni (parintii lor au fost frat) eu sunt var de gradul doi cu Viorel Serban, iar casa parinteasca unde m-am nascut si am crescut la Valea Lunga, pana la varsta de 14 ani, se invecina cu casa lui Viorel Serban.

   Trebuie totusi spus ca desi de tanar il ajuta pe tatal sau Florian Serban, in meseria „dogaritului„ in viata active, Viorel Serban a fost cea mai mare parte a timpului, lacatus montator-turlist in industria de petrol din Moreni, apoi la Uzina Automecanica Moreni sau IMUT Moreni, abia dupa pensionare s-a dedicat total acestei meserii – dogaritul. Face parte dintr-o familie de romani credinciosi, cu frica de Dumnezeu, asa a crescut el, asa si-a crescut si educat copiii.

 

                                                                       In curtea casei parintesti din Valea Lunga, Ogrea

 

      Este casatorit, are 4 fete (din care cea mica, Gina, se pare ca ii calca pe urme in meseria dogaritului) si un baiat Sebastian (Sebi) care dupa absolvirea Liceului Industrial de Petrol Moreni si angajarea la Foraj Moreni in meseria de sondor, dupa o perioada m-a rugat sa-l ajut sa ramana paznic la o sonda de foraj in conservare (sonda 5022 Iedera) ca sa se poata pregati pentru a sustine examenul de admitere la Institutul Teologic. A muncit din greu, a invatat si acum este preot (casatorit cu Florentina Serban, au o fiica Maria Serban) iar parohia unde slujeste se afla in localitatea Aghiresu Fabrici langa Cluj Napoca.

Fiul lui Viorel Serban, Preotul Sebastian Serban, in Biserica Parohiei Aghiresu Fabrici

      Este un fiu al satului Valea Lunga, care a muncit si a „razbit” in viata prin propriile puteri, de ceea am considerat ca este important ca exemplul sau sa fie cunoscut. Mi-a facut mare placere, in urma cu cca 2 saptamani, cand l-am revazut dupa ce ne-a vizitat acasa cu familia, la ultima deplasare a lui in „regat”!

 

Ing. Vasile Dragomir – Catina, Prahova, 2018

 

Lasă un răspuns

Top