You are here
Home > Vacante/Calatorii > „Povestea ” Unei Vacante „de Vis” asa cum a fost. 3- Palatul Regal de la Caserta ,Napoli -Istorie si Turism !!!

„Povestea ” Unei Vacante „de Vis” asa cum a fost. 3- Palatul Regal de la Caserta ,Napoli -Istorie si Turism !!!

In data de 07.10.2019 , luni dimineata  aveam planificata o excursie la Palatul Regal din Caserta -Napoli !!!

La ora 8 ne-am imbarcat in autocar  pe traseul  Lettere ( Hotel Meridiana ) – Castellamare Di Stabia – Napoli , datorita traficului extrem de aglomerat  am ajuns  la destinatie  dupa aproape doua ore  cu toate ca distanta nu este mai mare de 50 de km .

Conform obiceiului meu de  improspatare a cunostintelor despre obiectivele  turistice ce urmeaza sa le vizitez, din documenatrea mea  au rezultat urmatoarele ;multumescWikipedia :

   Palatul Regal din Caserta (în italiană Reggia di Caserta) este vechiul palat al regilor Regatului Celor Două Sicilii în orașul Caserta, situat la nord de Napoli. Palatul a fost proiectat de arhitectul italian Luigi Vanvitelli la mijlocul secolului al 18-lea pentru regele spaniol Carol al III-lea, care sub numele de Carol al VIII-lea era rege al regatelor Neapolelui și Siciliei. Construția a durat între 17521780 și a fost terminată sub conducerea fiului lui Vanvitelli, Carlo. Clădirea are dimensiuni impresionante: 250 m x 190 m, 200 de săli, 34 de scări, 1970 ferestre. A fost conceput pentru a rivaliza cu palatul din Versailles și palatul regal din Madrid. Palatul dispune și de un parc impresionant cu nenumărate „piese de apă”: bazine, fântâni monumentale, cascade (între care se numără și cea a Dianei, având 78 m înălțime). Palatul regal din Caserta, cu parcul, apeductul Vanvitelli și complexul San Leucio, au fost înscrise în anul 1997 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Palatul Regal din Caserta este una dintre cele mai mari reședințe regale din lume[1] cu peste 1 milion m³[2] și acoperind o suprafață de aproximativ 160 000 m².[3]


   O descriere interesanta a Palatului de la Caserta am gasit pe site-ul :http://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=77876&d=descopera-caserta–caserta/ care ne spune „

    Ca să vă faceți o idee despre mărimea palatului, vă spun și eu dintr-un pliant doar datele tehnice mai importante și anume că este de formă dreptunghiulară, are aproape 250 de metri lungime, 4 curți interioare, 34 scări de acces, 1200 de camere, 200 de săli, cinci niveluri la suprafață și unul subteran și a fost construit timp de 40 de ani începând de la jumătatea anilor 1700. Grădinile palatului au 120 de hectare și se întind de la palat până la cascada Diana care are o cădere de 76 de m, iar distanță de la palat la cascadă este de aprox 3km. Demn de reținut este și faptul că este inclus pe lista mondială a patrimoniului UNESCO încă din 1997.

 O descriere ce se potriveste  cu  ce cred ca am vazut si eu la vizitarea palatului  este cea de mai jos  de  pe acelasi site :

    Ceea ce mi-a atras mie atenția a fost opulența dar și bunul gust care răzbat din toate sălile palatului. Într-o ordine care poate să nu fie chiar cea de pe teren o să fac și eu o înșiruire simplă a unor camere prin care am trecut.

    Mi-a plăcut Capela Palatină care a fost inspirată de Capela de la Versailles, unde totul era din marmură. Sala Tronului, principala atracție a palatului, este precedată de 5 anticamere, care au început mai simplu, devenind din ce în ce mai bogate, mai frumos ilustrate, mai elegante, până am ajuns la vestita sală a tronului.

    Cele 5 anticamere prin care am trecut au fost Sala Halebardierilor, Sala Gărzilor de Corp, Sala lui Alexandru (Macedon), Sala lui Marte, zeul războiului, unde se aduna nobilimea regatului și evident decorată cu basoreliefuri reprezentând scene de luptă, unde era un candelabru imens și Sala Zeiței Astraea, zeița justiției, unde erau primiți ambasadorii și alte personalități de stat.

    Apoi am ajuns în SalaTronului, cea mai frumoasă sală din tot palatul. Opulență, rafinament, eleganță, bun gust… ce să zic… toate se întâlnesc aici. Sala Tronului are 40 de m, pe tavan sunt scene de încoronare, dar tronul este foarte mic în comparație cu ce vezi în sală. Deasupra lui stă Zeița Nike, Zeița Victoriei din mitologia greacă.

    După sălile oficiale urmează apartamentele private, săli de consiliu, dormitoarele regale, cu paturi cu baldachin, saloane între apartamente, dormitoarele copiilor, camere de baie, am mai văzut patru încăperi care simbolizau anotimpurile, decorate în culori caracteristice fiecărui sezon, foarte, foarte frumoase acestea, apartamentele regale decorate cu mobilier original, candelabre, vase chinezești, tapiserii pe pereți, portretele regilor, ale reginelor, ale copiilor lor, a urmat Pinacoteca cu mai multe săli unde am văzut tablouri reprezentând portrete, porturi, vestimentații, nu uit nici Biblioteca și chiar un glob pământesc cu împărțirea lumii de la acea dată și nu în ultimul rând alegoria din sticlă de la ieșire, foarte frumos realizată, care este o reprezentare a vieții la palat cuprinzând toate păturile sociale.

In fine , o relatare interesanta  a unei vizite la palatul Caserta  am gasit pe site-ul:https://www.sacalatorim.ro/italia-si-minunile-ei-caserta-parcul-palatului-regal/

Italia și minunile ei: Caserta – Parcul Palatului Regal

In sfarsit  , va arat cateva fotografii  despre cum am vazut noi Palatul Regal de la Caserta  in acea  zi de 07.10.2019

Dintre multele filmulete  realizate cu ocazia acestei vizite , doresc sa va arat  o parte a galeriei de arta  de langa Salonul  Regal  si Biblioteca  ” desfasurata” in mai multe incaperi de langa Salonul Regal  !!!

 

Despre gradinile Palatului Caserta  , ce au fost copiate  dupa cele de la Versailles , povesteste foarte bine autorul Site-ului 

   :http://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=77876&d=descopera-caserta–caserta/

aici:

 Revenind la grădini ele sunt împățite în 3 secțiuni. Prima este mai mult cu natură. Aleea centrală este încadrată și pe o parte și pe alta de pajiști cu gazon foarte bine întreținut, plin de floricele albe, iar puțin mai departe sunt copaci imenși printre care sunt tot felul de statui. Ne-am apropiat și noi de un astfel de grup ca să vedem mai de aproape.

    Cam de la sectiunea a doua începe terasarea și încep fântânile și cascadele dar și bazinele cu niște pești imenși. Pe tot parcursul plimbării vezi în capăt cascada artificială care alimentează toate aceste cascade și fântâni de pe traseu, care pe măsură ce te apropii de capăt devine și mai spectaculos, cum vă spuneam.

    De aici și până în capăt sunt patru fântâni inspirate din legende și fiecare este decorată cu statui care simbolizează personaje mitologice. Fiecare fântână are în dreptul ei un panou informativ cu legenda și construcția ei și vă recomand să nu le ocoliți pentru că sunt povești interesante. Eu spicuiesc pentru voi cât pot de puțin pentru că aș vrea să vă las plăcerea de a descoperi singuri amănuntele.

     Prima fântână este a lui Aeolus, zeul vântului, și din statuile care simbolizează diverse personaje mitologice lipsește chiar a lui, pentru că fântâna aceasta nu a fost finalizată. Mergând mai departe, trecând pe lângă bazine cu pești, am ajuns la a doua fântână, Fântâna lui Ceres, zeița agriculturii și a roadelor pământului. În jurul fântânilor sunt grupuri statuare reprezentând diferite scene din mitologie. A treia fântână este Fântâna lui Venus și a lui Adonis și reprezintă o scenă de dragoste, iar cea mai frumoasă este cea de la capătul drumului, la 3 km de palat, care alimentează toate celelalte cascade și fântâni pe lângă care am trecut. De-o parte și de alta a cursului de apă care se scurge sunt două grupuri statuare, unul reprezintă Fântâna Dianei, zeița vânătorii și a lunii, urmărită de Actaeon (celălalt grup statuar) pe când se scălda goală cu nimfele ei. De aici avem o frumoasăpriveliște asupra palatului și a drumului pe care am venit.

     În capăt de tot, în dreapta Cascadei Diana ar fi a treia secțiune a grădinilor, reprezentată de Grădinile Englezești, adăugate ulterior acestui parc, care se vizitează după un program și au la intrare un plan foarte bine făcut pe care îl poți consulta. Se închide la 18, dar accesul se face până la ora 17, lucru pe care ni l-a spus un paznic care se afla la intrare. Tot el ne-a recomandat ce să nu ratăm în grădini și ne-a avertizat că nu trebuie să găsim o ieșire spre palat, având în vedere că grădinile englezești se desfășurau din capătul parcului spre palat, pentru că nu este altă cale de a ne întoarce decât cea pe care am venit.

      Am intrat în grădinile englezești și ne-am pierdut pe pajiști cu copaci seculari, am dat de un teatru în aer liber, un templu italian, apoi am ajuns la Baia lui Venus, unde este o statuie a zeiței și aici ne-a fascinat locul cu vegetație multă de parcă eram într-o junglă. Am dat apoi de un canal și un mic lac cu nuferi, am trecut peste un pod, am făcut poze multe și am ajuns într-un fel de peșteră cu stâlpi și coloane (vă zic din planul de la intrare că este Criptoportico, eu n-aș fi știut asta) iar între ele erau statui descoperite la Pompei (Pompeii) și Ercolano (Herculaneum), orașele antice acoperite de lava Vezuviului.

Intrucat vremea era mohorata  cu un pic de burnita  , iar locuri in microbuzele care faceau turul gradinilor nu am mai gasit , am apelat  la o  trasura care facea asemenea  curse contra sumei de 10 euro/persoana  si impreuna cu 3 familii am  facut turul gradinilor . Uite cateva imagini si un filmulet  de atunci 

 

A urmat la ora 17 imbarcarea in autocar  , si in jurul orei 19 sosirea la Hotel -Restaurant Meridiana  din Lettere  locul de „domiciliu  in sejurul nostru la Napoli !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Top