You are here
Home > Moreni > Timp liber > Oamenii generatiei mele > OAMENII GENERATIEI MELE – CAP 24, O „LEGENDA” A HANDBALULUI MORENAR -PROF MIHAI STANESCU

OAMENII GENERATIEI MELE – CAP 24, O „LEGENDA” A HANDBALULUI MORENAR -PROF MIHAI STANESCU

                                                 O VIATA PENTRU O IDEE – DEZVOLTAREA HANDBALULUI IN MORENI 

                                                                                   PROFESOR MIHAI STANESCU

  De- a lungul vietii mele active  de petrolist in orasul Moreni , am interactionat de multe ori cu Prof Mihai Stanescu , in cadrul Comitetului de Parinti  de la Liceul Tehnologic  Moreni ( unde fiii mei erau elevi ) , in cadrul Consiliului Local  Moreni  in perioada 2000-2006( cand il sprijineam  in rezolvarea unor probleme specifice  scolii, sau cu aprobarea bugetelor anuale ale liceului ,sau in perioada cand subsemnatul   in calitate de director la Detubari  sprijinea liceul in derularea unor concursuri  scolare ( gen Trofeul Sondorului )  pe care liceul le organiza . 

        De asemenea in anul 2002  cand am realizat documentarea pentru cartea „Moreni 2002 Clipe In Istorie ” am fost de mai multe ori  in aceasta unitate de traditie a scolii morenare  si pot spune ca stiu bine situatia de acolo din acea perioada .

        Pe langa faptul  ca Prof Mihai Stanescu  conducea „cu mana de fier” colectivul de acolo , rolul determinant al domniei sale  s-a materializat  in tot ce tine de Handbal sau Sport in general , in cadrul  Liceului Tehnologic  si in cadrul orasului Moreni  in general.

        De aceea imi face mare placere sa va ofer  cateva note biografice , scrise chiar  de domnia sa din  vasta activitate  de profesor si director  al acestei unitati de invatamint  de traditie  din orasul Moreni   

 

                                                                     PROFESOR  MIHAI STANESCU

M-am născut în Vintileanca, judeţul Buzău, la 18 mai 1945. Aici am petrecut anii copilăriei şi am urmat cursurile Şcolii Elementare de 7 clase. Părinţii: tatăl – învăţător, mama – moaşă, ambii salariaţi în localitate.

Cursurile liceale (VIII – XI) le-am urmat la Liceul ,,B. P. Haşdeu” din Buzău, obţinând diploma de maturitate în 1962.

În 1966, am absolvit cursurile Facultăţii de Ştiinţe Naturale din Institutul Pedagogic Constanţa.

Am urmat Facultatea de Biologie de la Universitatea ,,A. I. Cuza” din Iași, absolvită în 1975.

Am absolvit în 1980 Facultatea de Educaţie Fizică din Institutul de Educaţie Fizică şi Sport (I.E.F.S.) Bucureşti, obţinând diploma de profesor de educaţie fizică şi carnetul de antrenor în handbal, categoria a III-a.

Am slujit cu pasiune 52 de ani în învăţământ, profesând 49 de ani în Moreni.

Am fost profesor de educaţie fizică la Şcoala nr. 2 Moreni (Schela Mare), 1968 – 1971.

  • În anul şcolar 1971 – 1972, am fost director adjunct la Şcoala nr. 3 Moreni.
  • Singurul oraş din Dâmboviţa care nu avea Casa Pionierilor era Moreni. M-am implicat, m-am deplasat la Bucureşti, având o adresă de transfer de la Primăria Moreni, am găsit înţelegere şi ajutor la Ministerul Petrolului, care ne-a aprobat transferul unei clădiri în Schela Mare, unde am înfiinţat în 1972 Casa Pionierilor Moreni.
  • Am fost primul director al Casei Pionierilor Moreni 4 ani, 1972 – 1976. După un an, tot cu ajutorul Ministerului Petrolului, am obţinut noul local al Casei Pionierilor Moreni, pe strada Flacăra, unde funcţionează şi în prezent Clubul Copiilor Moreni.

Forum-urile judeţene ale pionierilor aveau loc în Moreni.

  • Am înfiinţat primele tabere naţionale la Moreni, unde veneau copii din toată ţara.

Între 1976 – 1978 am fost profesor de educaţie fizică la Liceul Industrial nr. 1 ,,Automecanica Moreni”, unde am finalizat baza sportivă din curtea liceului.

  • Din 1978 m-am transferat la Grupul Şcolar Industrial Petrol Moreni, unde am funcţionat 39 de ani ca profesor de biologie, educaţie fizică, antrenor de handbal şi director. Aici am avut cele mai importante realizări.
  • Am înfiinţat Clubul Sportiv Şcolar Petrolul Moreni, în 1981, cu o singură ramură de sport – handbal băieţi, ca secţie în G.S.I.P. Moreni. Timp de 30 de ani am condus C.S.S.
  • Tot în 1981 am inaugurat prima sală de sport din oraş, în G.S.I.P. Moreni, având 28 x 14 m. Cu ajutorul elevilor, am efectuat toate lucrările la sală, care puteau fi executate de ei. În prezent, în sală plouă, aceasta nu este îngrijită corespunzător.
  • După 4 ani, beneficiind de ajutorul Schelei Moreni şi I.M.U.T., mobilizând sute de elevi şi cu ajutorul maiştrilor instructori din şcoală, am reuşit ca în 1984 să inaugurez baza sportivă din curtea liceului, având tribună metalică de 500 de locuri.
  • Timp de 3 ani de pregătire intensă a sportivilor, după ce Federaţia Română de Handbal, în iunie 1984, ne-a omologat terenul de handbal, cu bitum, am reuşit cu prof. Gyorgy Costel, să promovăm cu echipa de Juniori I în campionatul divizionar naţional 1984 – 1985.

Timp de 33 de ani, G.S.I.P. Moreni a participat neîntrerupt, cu echipele de juniori, în campionatele naţionale de handbal, longevitate întreruptă în 2017 când în campionatul naţional nu mai participă nicio echipă de handbal din Moreni, liceul acum fiind condus de două inginere.

La jocurile oficiale de handbal, de acasă, tribuna era arhiplină, aveam staţie de amplificare şi tabelă electrică de scor. Sutele de spectatori se bucurau de victoriile echipelor morenare

   HANDBALISTII

Cele mai bune rezultate obţinute de-a lungul anilor fiind:

  • 1984 – 1992 – Juniorii I s-au calificat 8 ani consecutiv în turneele finale ale campionatelor naţionale, cu participarea celor mai bune 8 echipe calificate din ţară
  • 1985 – Junorii II – locul III, medalie de bronz
  • 1986 – Juniorii I – locul II, vicecampioni naţionali, medalie de argint
  • 1987 – Juniorii I – locul II, vicecampioni naţionali, medalie de argint
  • 1990 – Juniorii II – locul II, vicecampioni naţionali, medalie de argint
  • 1991 – Campioană naţională la handbal licee – băieţi
  • Din Moreni au promovat foarte mulţi handbalişti, componenţi ai loturilor naţionale de juniori, tineret şi seniori şi s-au transferat la echipe de seniori în diviziile B, A şi în liga naţională din România şi din străinătate.
  • În Moreni, pe baza sportivă, au avut loc turnee finale de promovare în Divizia B, la seniori, în 1986, 1987 şi 1989, cu participarea echipelor calificate din ţară.

 

După 1989 am avut multe responsabilităţi, îndeplinind numeroase funcţii:

  • În ianuarie 1990 am fost ales democratic de întregul personal al şcolii (105 cadre didactice şi personal nedidactic) director al Liceului Industrial nr. 2 Moreni, până în 1992.
  • În 1990 am înfiinţat prima clasă de liceu cu program sportiv – handbal băieţi, fiind singura clasă cu program sportiv din Dâmboviţa.
  • Am solicitat ministerului scindarea clasei a IX-a în două: ½ clasă handbal băieţi şi pentru prima dată ½ clasă fotbal, începând cu anul şcolar 1996 – 1997.
  • Am înfiinţat echipă de seniori şi am participat în Divizia B, în campionatul naţional de handbal 1998 – 1999. Am promovat în Divizia A, eşalonul al II-lea al handbalului românesc, jucând 1 an. Majoritatea fiind juniori, am retrogradat în Divizia B, participând încă un an.
  • Începând cu anul şcolar 2001 – 2002 am înfiinţat clasa a V-a, cu profil fotbal.
  • Am înfiinţat C.S. Petrol Moreni, afiliat la F.R. Fotbal. Echipele clubului, juniorii A şi B, participau în campionatele naţionale de juniori ale României. În prezent participă numai în campionatele judeţene.
  • Am primit de la Primărie terenul de la ,,Pompieri”, pe care l-am împrejmuit, gazonat, l-am dotat cu vestiare pentru fotbalişti şi cu cabină a a arbitrilor. Existau duşuri cu apă caldă, tribună metalică, îndeplinind toate condiţiile optime pentru desfăşurarea jocurilor oficiale de fotbal. Astăzi, baza sportivă nu e întreţinută corespunzător.

S-au ,,ridicat” mulţi fotbalişti, care au promovat la seniori, în diviziile C, B, A. Cel mai reprezentativ fotbalist fiind Ivan Andrei, care la 17 ani a debutat la Universitatea Craiova în liga naţională, promovat şi la echipele naţionale de juniori, tineret şi seniori ale României, în prezent transferat în Rusia, la Krasnodar.

  • Pentru pregătirea fizică a handbaliştilor şi fotbaliştilor am reuşit în câţiva ani să procur aparate noi, cu care am dotat noua sală de forţă din liceu. Astăzi nu este păstrată corespunzător.
  • Trei performanţe de excepţie pentru handbal, cu origini morenare (coperta cărţii):
    • Simion Doru (dreapta sus) a dorit şi a început cariera de antrenor la Moreni în 1986, după absolvirea I.E.F.S. Bucureşti. Timp de 4 ani, şi-a făcut ,,ucenicia” la Moreni, după care în 1990 s-a transferat la F.R.H., ca antrenor federal, apoi în 1992 a fost ales Secretar General al F.R.H. Din 1998 şi până în prezent este singurul român salariat în E.H.F. (Federaţia Europeană de Handbal), cu sediul în Austria (Viena), în funcţie de Senior Manager.
    • Din 2006, cei doi profesori Harabagiu Matei Robert (dreapta jos) şi Stănescu Silviu – fiul cel mare (stânga jos) sunt arbitrii intrenaţionali E.H.F., arbitrând peste 650 de jocuri oficiale de handbal în România, din care peste 380 în liga naţională şi peste 100 de jocuri oficiale internaţionale. Câţi morenari apar aşa de mult pe ecrane cu ocazia transmisiunilor TV, la jocurile de handbal din ţară şi din străinătate?
    • Cel mai bun handbalist morenar, Voica Eliodor – Colin (stânga sus), transferat în noiembrie 1989 la Dinamo Bucureşti, fost component de bază al loturilor naţionale de juniori, tineret şi seniori, jucător în străinătate în Germania, Croaţia, Franţa. A fost antrenor principal al echipei de seniori a României (2012 – 2014), în prezent antrenor secund al echipei de seniori a României şi antrenor principal la Dinamo Bucureşti.
    • Participând la primele alegeri democrate din România, după 1989, ca independent, pe listele PSD Tradiţional, am fost ales Primar al oraşului Moreni pentru o perioadă scurtă (01.03 – 15.06.1992), după care m-am retras depunând două demisii, revenind ca profesor la G.S.I.P. Moreni.
    • Am înfiinţat Sindicatul Liber Învăţământ în Moreni, am fost lider de sindicat în G.S.I. Petrol Moreni şi lider de sindicat în sectorul Moreni până în 1999.
    • Am participat la concursul pentru postul de director, l-am câştigat şi am revenit ca director al Grupului Şcolar Industrial Petrol Moreni în perioada 01.01.1999 – 31.08.2003.
    • Am fost promovat şi detaşat la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, ca director tehnic administrativ şi inspector general adjunct în anul şcolar 2003 – 2004.
    • Am revenit ca director la G.S.I.P. Moreni 4 ani (2004 – 2008).
    • Am fost singurul director de liceu din Dâmboviţa care a participat la Gala Directorilor în 2007, de la M.E.C.T., unde domnul Ministru mi-a înmânat Diploma de merit pentru merite manageriale în anul şcolar 2006 – 2007.
  • În anul 2007 am procurat, cu ajutorul I.S.J. Dâmboviţa, un microbuz nou, marca VOLKSWAGEN, de 16 locuri, necesar pentru deplasarea sportivilordin G.S.I.P. Moreni în campionatele naţionale. Astăzi microbuzul nu este funcţional.
    • Între 2008 – 2010 am fost director adjunct la G.S.I.P. Moreni, după care în 2010 m-am pensionat.
    • Sunt preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Handbal Dâmboviţa (A.J.H.) de la înfiinţare, în 2002 până în prezent, cu sediul în incinta G.S.I.P. Moreni. Toate celelalte asociaţii judeţene, la alte ramuri sportive, îşi au sediul numai în Târgovişte.
    • Nu pot încheia fără să amintesc de un vis urmărit de mine de zeci de ani şi pe care l-am realizat în 2016: Sala Sporturilor Moreni, din incinta Liceului Tehnologic Petrol Moreni.
        • Nu pot încheia fără să amintesc de un vis urmărit de mine de zeci de ani şi pe care l-am realizat în 2016: Sala Sporturilor Moreni, din incinta Liceului Tehnologic Petrol Moreni
        • Construcţia a demarat în 2008, când eram director, s-a întrerupt timp de 5 ani (2009 – 2014), când a fost reluată cu fonduri de la Uniunea Europeană, cu ajutorul Consiliului Judeţean Dâmboviţa. La inaugurarea Sălii Sporturilor Moreni, 5 aprilie 2016, a avut loc jocul de handbal Dinamo Bucureşti, campioana României, antrenor Voica Eliodor, şi o selecţionată de handbalişti morenari, care activau în diferite echipe divizionare.
    •   Sala a fost neîncăpătoare pentru sutele de spectatori. A fost una dintre cele mai mari bucurii şi satisfacţii trăită de mine la 71 de ani.Municipiul Moreni a intrat în circuitul turistic – sportiv, în Sala Sporturilor Moreni având loc zeci de turnee oficiale de handbal la J I, II, III, cu participarea echipelor de juniori şi junioare din România
    • .Cu această ocazie, am lansat şi cartea ,,30 de ani dedicaţi handbalului”, scrisă de mine şi de fiul cel mare, Stănescu Silviu, director la C.S.S. Ploieşti.
      • Ca pensionar, fără să fiu remunerat, sunt Şeful Sălii Sporturilor Moreni, preocupându-mă să fie bine întreţinută şi păstrată, chiar dacă de jumătate de an nu avem îngrijitoare la sală.
      • Consilier local în perioada 2012 – 2013, consilier judeţean între 2013 – 2015 şi din 2016 reales pentru încă un mandat de 4 ani de consilier judeţean.

                                                              IVAN VIRGIL ANDREI

 

Născut la data 04.01.1997, în Municipiul Moreni, Judeţul Dâmboviţa

Anul 2004 – Primii paşi în fotbal cu antrenorul Mircea Petrescu – licenţă UEFA B

Anul 2006 – Prima legitimare la echipa de fotbal Club Sportiv Petrol Moreni (cu

clase cu program sportiv – fotbal) din Grupul Şcolar Industrial Petrol

Moreni

Anul 2007 – Primul joc oficial în Cupa OLA Dâmboviţa – antrenor Mircea Petrescu

Anul 2009 – Locul I în campionatul de juniori D din Dâmboviţa

-Locul I la Turneul Zonal Sibiu şi participare la Turneul Semifinal de la

Oradea (Ivan a marcat 22 de goluri în 19 jocuri)

Anul 2010 – Locul I în campionatul de juniori D Dâmboviţa

-Locul I la Turneul Semifinal Craiova (a marcat 30 de goluri în 17 jocuri)

Anul 2011 – Convocare selecţie la lotul naţional UEFA 1997

-Transfer la echipa Sporting Piteşti în septembrie, la vârsta de 13 ani şi

9 luni

Anul 2014 – Transfer la echipa CSU Craiova, la vârsta de 16 ani, în ianuarie

Anul 2015 – Debut la echipa naţională de tineret a României în jocul România –

Italia (2 – 1)

-Debut la echipa naţională de seniori a României în jocul Italia –

România (2 – 2)

Anul 2017 – Vara, transferat la FC Krasnodar Rusia pe suma de 4.000.000 euro

Anul 2018 – Vara, transferat cu împrumut la echipa Rapid Viena – Austria

 

Intocmit Prof Mihai Stanescu

Moreni 2018

 

Vasile Dragomir
Nascut la 23.12.1951. Casatorit cu doi copii majori . Formatie profesionala =Inginer Foraj extractie (masterat in domeniul forajului dirijat din anul 1996) In momentul de fata , lucrez de acasa !!!
http://www.vasiledragomir.ro

Lasă un răspuns

Top