You are here
Home > Moreni > Ultimii „Exploatatori de petrol ” particulari in anul 1948 din Moreni !!!

Ultimii „Exploatatori de petrol ” particulari in anul 1948 din Moreni !!!

 

 

VA MAI ADUCETI AMINTE ?

Legea 119/ 11 iunie 1948 Cap 1 Obiectul nationalizarii
ART. 1
Se nationalizeaza toate bogatiile subsolului care nu se gaseau in proprietatea Statului la data intrarii in vigoare a Constitutiei Republicii Populare Romane, precum si intreprinderile individuale, societatile de orice fel si asociatiunile particulare industriale, bancare, de asigurari, miniere, de transporturi si telecomunicatii, enumerate mai jos, dupa criteriile indicate pentru fiecare categorie

ART. 7 . IV.

      Intreprinderile din domeniul industriei petrolifere si de gaze naturale, enumerate in lista anexa Nr.4

Ce a insemnat aceasta lege pentru Sistemul proprietatii din Romania ?
      La începutul anului 1948, statul democrat-popular deţinea un sector restrîns în economia ţării, care cuprindea circa 20% din industria side­rurgică, 30% din industria metalurgică, transporturile feroviare naţională şi un număr limitat de ferme de stat în agricultură.
       După 11 iunie 1948, în Moreni funcționau „Petrolifera Muntenia” (fosta „Astra-română”), „11 iunie” (fosta „Româno-americană”) și „Sovrompetrol” (rezultată din unificarea vechilor societăți: „Concordia”, „Columbia”, „Creditul miner”).
În august 1948 s-a format Centrala petroliferă „Muntenia” prin unirea so¬cie¬tăților „Petrolifera Muntenia”, „11 iunie”, „Dacia română”, „Steaua română” și „I.R.D.P.”
       În 1948, către societatea „Muntenia” se predă inventarul și de către „Micii exploatatori”, în conformitate cu legea 119/1948. Astfel, inventarul sondei ing. „Călărașu” este datat 13 ian/1949, când, la ora 8 dimineața, s-a predat „tov. director Dumitru Ion, de la soc. Muntenia” depozitul de materiale, în stațiile aflate în depozit, 18.889 kg. țiței, inventarul aferent15.
In tabelul de mai jos sunt prezentati Micii Exploatatori  din Moreni  in anul 1948  cu productia de petrol (in tone )si adancimea maxima  a sondei din care se extragea  ( in metri)
         Asadar : DOBRESCU , FRATII CALARASU , INGINER CALARASU , COPOIU , FILIP SI COPOIU , ION D GHEORGHE , BALDOVIN ,SCURTU , TEODORU , raportau o productie de petrol ( insumata) de 605 tone din sonde cu adancimi cuprinse inre 350 m si 1076 m .
           La aproape 70 de ani de atunci ma fascineaza personalitatea acelor oameni care si-au asumat riscuri considerabile si au investit intr-un domeniu in care numai marii jucatori ( Companiile Petroliere Straine) castigau mult din forajul si exploatarea petrolului din Moreni .
          Ce ziceti putem crea biografiile acestor oameni ( demni de toata admiratia noastra ) din documente existente in arhivele personale ale urmasilor ( sunt multe familii vechi numite : CALARASU , COPOIU , SCURTU si ceilalti care ar putea sa ne ajute sa-i cunoastem mai bine pe cei care putem spune ca au contribuit la crearea unei generatii de petrolisti care au activat intr-o perioada tulbure din istoria orasului moreni si a tarii .
          Adresa mea de e-mail este ;contact@vasiledragomir.ro . Astept parerile dvs despre aceasta propunere !!!

Vasile Dragomir
Nascut la 23.12.1951. Casatorit cu doi copii majori . Formatie profesionala =Inginer Foraj extractie (masterat in domeniul forajului dirijat din anul 1996) In momentul de fata , lucrez de acasa !!!
http://www.vasiledragomir.ro

Lasă un răspuns

Top