You are here
Home > Vacante/Calatorii > CIRCUIT 5 , BAIA MARE – SAPANTA (CIMITIRUL VESEL ) .

CIRCUIT 5 , BAIA MARE – SAPANTA (CIMITIRUL VESEL ) .

Această prezentare necesită JavaScript.

Cimitirul Vesel din Săpânţa a devenit faimos pentru crucile mormintelor viu colorate şi picturile naive reprezentând scene din viaţa şi ocupaţia persoanelor înhumate. Cei care trec pragul acestui cimitir pot observa versuri umoristice care stârnesc zâmbete pe feţele celor care le citesc. În anul 1935, la sugestia preotului greco-catolic Grigore Riţiu, care era şi profesor de română şi latină, Stan Ioan Pătraş a realizat partea verticală a crucilor ceva mai lat, cu loc pentru epitaf. Primul epitaph din acest cimitir datează din anul 1935, pentru ca din anii 1960 întreg cimitirul să fie populat cu circa 800 de cruci sculptate din lemn de stejar. Pe crucea lui Stan Ioan Pătraş, fondatorul cimitirului, stă scris:De cu tînăr copilaş Io am fost Stan Ion Pătraş Să mă ascultaţ oameni buni Ce voi spune nu-s minciuni Cîte zile am trăit Rău la nime nam dorit Dar bine cît am putut Orişicine mia cerut

 

Uite un exemplu de epitaf scris pe o cruce ;

Sub aceasta cruce grea, Zace biata soacra-mea ,Trei zile de mai traia , Zaceam eu si cetea ea .

Distanta  de la Baia Mare la Sapanta este  de cca 84 km , un traseu frumos care traverseaza Pasul Gutai in varful caruia se afla Hanul Pintea Viteazul , apoi localitatile de pe Valea Izei , cu „celebra „comuna Giulesti ( eu tin cu Rapid Bucuresti)  in care oale si vase de lut sunt fixate in pomi precum bradutii  impodobiti de Craciun .

Cam asa am vazut noi cimitirul vesel  de la Sapanta in august 2001 !

Vasile Dragomir
Nascut la 23.12.1951. Casatorit cu doi copii majori . Formatie profesionala =Inginer Foraj extractie (masterat in domeniul forajului dirijat din anul 1996) In momentul de fata , lucrez de acasa !!!
http://www.vasiledragomir.ro

Lasă un răspuns

Top