You are here
Home > De unde vin ? > DESPRE BISERICILE ORTODOXE DIN VALEA LUNGA CRICOV -DAMBOVITA !

DESPRE BISERICILE ORTODOXE DIN VALEA LUNGA CRICOV -DAMBOVITA !

Această prezentare necesită JavaScript.

      In acesta zi , de mare sarbatoare a crestinsmului,(16.04.2017- Sfintele Sarbatori de Paste) cateva vorbe despre bisericile ortodoxe din Valea Lunga Cricov .
      Din cartea „Scurta monografie a comunei Valea Lunga ” autor prof Benone Popescu , varul meu ,descendent pe linie barbateasca din „neamul Popestilor ,traitor pe aceste meleaguri ” citim ” In numele Tatalui si al Sfantului Duh , aceasta biserica ( biserica veche , azi o ruina) cu hramul Sfantului Nicolae si Cuvioasa Parascheva, s-a zidit din temelie in anul 1810 si s-a reparat si zugravit peste tot in anul 1889..
      Nemultumit ca aceasta biserica era prea mica preotul NICOLAE POPESCU incepe demersurile pentru construirea unei noi biserici. Numai ca nu-si vede visul implinit, deoarece moare in anul 1911 la numai 57 ani. .
      S-a ridicat din temelie (biserica actuala) de catre un comitet format din preotul Isaia Popescu,Tache Popescu, si Ghita B Tavaru, cu concursul lui Ion Petrosanu si Ion Bratescu ca epitropi intre anii 1901-1910.
     S-a terminat de pictat si de impodobit cu cele de folos de preotul Policarp Popescu, cu munca si banul intregii comune , ajutat de epitropii Haralambie Petrosanu, Gheorghe Cismaru, si Ion Ionescu, precum si de membrii din comitetul bisericesc.
     Ziditu-s-a si s-a sfintit acest dumnezeiesc locas, sub parintesca pastorire a Inalt Prea Sfintului Arhiepiscop si Mitropolit dr Miron Cristea , primul patriarh al tuturor romanilor, paroh fiind Policarp Popescu. Pictata de Dimitrie Belizarie la 15 august 1926 si sfintita la 15 august 1927.
       Dupa moartea preotului Policarp Popescu, la aceasta biserica au urmat preotii; Emil Ionescu,Constantin Popescu, Nicusor Ionasc,Florin Patulea si actual Nicusor Ionasc.”
     Intrucat familia din care „ma trag” din Valea Lunga , face parte din descendentii familiei preotului Nicolae Popescu , „poporul nostru” ( parinti, bunici strabunici) este localizat in cimitirul vechi in fata bisericii vechi.In credinta ortodoxa bisericile nu se darama , ele „mor” singure odata cu trecerea timpului..
    RESPECT preotului Nicusor Ionasc pentru felul in care arata azi biserica din Valea lunga Cricov !!!

Vasile Dragomir
Nascut la 23.12.1951. Casatorit cu doi copii majori . Formatie profesionala =Inginer Foraj extractie (masterat in domeniul forajului dirijat din anul 1996) In momentul de fata , lucrez de acasa !!!
http://www.vasiledragomir.ro

Lasă un răspuns

Top