You are here
Home > Moreni > INVATAMANTUL IN ORASUL MORENI 2002 – SCOALA NR 1 STAVROPOLEUS !!!

INVATAMANTUL IN ORASUL MORENI 2002 – SCOALA NR 1 STAVROPOLEUS !!!

ȘCOALA NR 1 MORENI”Școala are chemarea, are datoria de a forma conștiința națională a poporului de a-l face să-și cunoască trecutul, pentru a-i întelege rostul sau în prezent și chemarea sa în viitor. Școala trebuie să creeze simtul de solidaritate națională, fără de care un stat nu poate exista și care dă unei națiuni tărie și încredere”.
SPIRU HARET
Începuturile învățămîntului în Moreni sunt legate de mijlocul secolului al XIXlea. în 1846, la cele 109 familii existente, școala de la Moreni funcționa sub conducerea lui Marin Popescu. După închiderea școlilor în timpul revoluției din 1848, redeschiderea este anunțată pentru judetul Prahova la 11 ianuarie 1957, cînd învățător în Moreni este Stan Nițulescu (Boncu Constantin, Scoala prahoveana, Editura Stiintifica, 1976). La începutul secolului al XXlea, pentru cele 5 cătune din Moreni exista tot o școală mixtă cu două posturi de învațători, în care frecventau regulat 82 de elevi (75 băieți și 7 fete) din 132 înscriși. Din cei care au frecventat au promovat 43 băieți și 5 fete dar numai 5 copii au obținut și diploma de absolvire (XXX Ministerul Cultelor si Instrictiunilor Publice, Serviciul Statistic, Statistica Invatamantului primar rural si urban in anul scolar 1902-1903, Bucuresti, 1905).
Dezvoltarea industriei petroliere a impus o puternică extindere a învățămîntului, ajungîndu-se astăzi la existența unei școli postliceale, a 2 licee, 2 școli profe sionale, 4 școli gimnaziale si 6 grădinițe.
In postarea de azi , despre Scoala nr 1 Moreni !!!

Vasile Dragomir
Nascut la 23.12.1951. Casatorit cu doi copii majori . Formatie profesionala =Inginer Foraj extractie (masterat in domeniul forajului dirijat din anul 1996) In momentul de fata , lucrez de acasa !!!
http://www.vasiledragomir.ro

Lasă un răspuns

Top