You are here
Home > Moreni > Timp liber > Oamenii generatiei mele > Iustin Craciun -„Varf de lance” pentru promovarea valorilor culturale si a traditiilor locale in satul romanesc !!!

Iustin Craciun -„Varf de lance” pentru promovarea valorilor culturale si a traditiilor locale in satul romanesc !!!

 

                           FAMILIA CRACIUN  ( IUSTIN  ,  RADU  ,  GEORGIANA ) VALEA LUNGA CRICOV !

„ASALTUL” TINEREI GENERATIII PENTRU PROMOVAREA  VALORILOR CULTURALE  SI A TRADITIILOR  LOCALE IN SATUL ROMANESC  . PRIMARIA  VALEA LUNGA -DAMBOVITA  SI IUSTIN CRACIUN , VARFURI DE LANCE  IN ACEASTA ACTIUNE  !!!

Cu aproape un an  in urma intr-o  discutie cu  prof BENONE  POPESCU  din Valea Lunga  satul Mosia Mica  ( varul meu)  imi spunea ca , pe langa cartea sa intitulata  SCURTA MONOGRAFIE  A COMUNEI VALEA LUNGA  -PRIMII MOSNENI  SI DESCENDENTII LOR DIN CEATA PARCALABESTILOR – GENEALOGIA POPESTILOR  , la nivelul  comunei a aparut o carte  ampla despre istoria comunei Valea Lunga  care cuprinde multe documente inedite  despre  traditiile locale , oameni ,locuri si fapte  din istoria cunoscuta de cca 200-250 de ani  a acestei localitati de pe valea Cricovului Dulce .Cartea intitulata  „VALEA LUNGENILOR – MONOGRAFIA COMUNEI VALEA LUNGA”  este o cercetare  documentata  a arhivelor  primariei , bisericilor din localitate , arhivelor statului  din judetul Dambovita , documente de la batranii satului  si din arhivele personale ale unor fosti „fruntasi” ai localitatii  in diverse  etape de existenta  a acestor sate care compun acum Comuna Valea Lunga .

Autorul , IUSTIN CRACIUN , un  intelectual  inca tanar ( anul acesta  implineste  47 de ani ) , Directorul Caminului Cultural  din Valea Lunga  este „sufletul” actiunilor care tin  de reconsiderarea si valorificarea  traditiilor  locale ale satelor de pe Valea Cricovului Dulce .

L-am cautat , mi-a oferit cartea , am vazut  „Muzeul Satului”  si expozitia de covoare vechi de peste 100 de ani de la Caminul Cultural am fost cu el si prof Stoica Ion din Moreni ( alt impatimit al traditiior  locale din satele  de pe Valea Cricovului Dulce)  si am vizitat  Casa Memoriala Stoica Ion  si  Muzeul in aer liber al artistului  Dumitrescu Ion ( ambele din Ursei)

Ultima „vedere” a avut loc  in luna oct 2017  cu  ocazia  Festivalului „Salcamule de la Drum ” si a intalnirii cu Fiii Satului  ocazie cu care am avut placerea si onoarea  de  a ma  vedea cu multi fosti colegi si prieteni  care au pornit din Valea Lunga  , stiti pana nu demult  circula o „vorba ” , VALEA LUNGA  =VALEA CU DIRECTORI , o lunga perioada de timp „vorba adevarata”

De aceea  am considerat important  sa vi-l prezint pe IUSTIN CRACIUN  cu cateva  „fragmente” de biografie ,realizarile  lui , proiectele lui  pe care  spera sa le indeplineasca  cu sprijinul  Primariei Valea Lunga  – relatate  chiar de el !!

Iustin Crăciun, referent cultural – autobiografie

 Cu toate că nu fac parte din Oamenii Generației domnului Vasile Dragomir, am fost deosebit de încântat când domnia sa m-a invitat să particip ca „subiect” la acest proiect „ pentru merite la dezvoltarea culturii de masă în comuna Valea Lungă ”.

Și cum să nu fi mândru, când un consătean de-al tău se gândește să facă o carte despre oamenii care au lăsat ceva în urmă, care au dorit din toată ființa lor să ridice satul, comuna sau orașul unde au trăit. Ei sunt Oamenii Generației domnului Dragomir Vasile: învățători, profesori, medici, preoți, cadre militare, primari sau simpli muncitori, oameni care au reușit în viață și care ar trebui să fie modele pentru tânăra generație, modele de comportament, de viziune, de valori.

M-am născut la 4 septembrie 1971, în comuna Valea Lungă din județul Dâmbovița, având ca părinți pe Gheorghe și Petruța Crăciun. Am făcut parte dintr-o familie numeroasă, cu cinci copii. Tatăl meu, Gheorghe Crăciun a fost fiul primarului din Valea Lungă timp de 20 de ani, Nicolae Crăciun și al Elenei (Liliac) Crăciun, muncitor electrician la I.M.U.T Moreni, iar mama mea, Petruța (Vasile) Crăciun, fica dogarului Vasile Petre și a Elisabetei (Guțoi) Vasile, a lucrat ca însămânțător agricol la Primăria din ValeaLungă.

BUNICII ELENA SI NICOLAE CRACIUN           PARINTII PETRUTA SI GHEORGHE CRACIUN 

Copilăria și tinerețea mi-am petrecut-o în satul natal, Valea Mare (Gheboasa), iar după căsătorie m-am mutat la Ogrea în casa unde a copilărit mama mea.

Primii pași spre învățătură i-am făcut la școala primară din sat, unde am avut-o învățător pe doamna Maria Crăciun, după care am urmat școala generală din comună, absolvită în vara anului 1986. Îmi aduc aminte cu drag și cu nostalgie , de învățătorul și profesorii mei, de anii petrecuți la școală și mai ales nu pot uita orele de istorie pe care le făceam cu profesorul Mihai Lăzărescu, fiu al satului, fost director de școală, un profesor erudit, care din păcate a plecat prea devreme dintre noi.

În toamna anului 1986, după examenul de admitere, am urmat cursurile Liceului Industrial nr. 1 Moreni, secția real, deoarece la acea dată nu exista și secția uman, pe care le-am terminat în vara anului 1990. În același an m-am angajat ca lăcătuș mecanic la I.M.U.T Moreni.

Pe 20 ianuarie 1991, am fost încorporat la unitatea militară de rachete antiaeriene 02341 de la Adânca, apoi transferat la regimentul de rachete antiaeriene 01808 de la Crângul lui Bot din Ploiești, în funcția de radio-telegrafist.

După terminarea stagiului militar, în ianuarie 1992, m-am angajat la unitatea militară de tunuri antiaeriane 01417 de la Târgoviște, în funcția de sergent. Când am ajuns la unitate erau încă proaspete urmele gloanțelor, pe celebrul zid al execuției soților Ceaușescu.

Nu întodeauna în viață lucrurile se desfășoară așa cum am vrea noi. În urma unui conflict cu un locotenent, comandant de pluton, am demisionat din armată și m-am reântors la I.M.U.T Moreni, unde am lucrat până în anul 2000. În același an, m-am căsătorit cu Georgiana (Chițu) Crăciun, profesor de limba engleză și avem împreună un băiețel, Radu-Teodor, născut la 7 martie 2012.

Din anul 2001, lucrez la Primăria Valea Lungă în funcția de referent cultural. Aici am depus o muncă asiduă și laborioasă pentru a pune în valoare tradițiile și obiceiurile locale.

La Căminul Cultural din Cricov, am înființat un muzeu de artă populară și meșteșuguri tradiționale. Când m-am hotărât să fac acest muzeu, mi-am dat seama că este un proiect foarte greu, deoarece are ca scop revigorarea și valorificarea patrimoniului cultural local, prin atragerea oamenilor din satele comunei, care să aducă aici valori ale culturii tradiționale date uitării.

În incinta muzeului

     Astăzi, cei care trec pragul muzeului din Valea Lungă, au ocazia să se întoarcă în timp și să admire o colecție de obiecte valoroase și vechi pe care nu le mai regăsim în gospodăriile actuale.

Printre activitățile culturale desfășurate de mine de-a lungul timpului, se remarcă: festivalul folcloric „Salcâmule de la drum”, „ Zilele culturii la Valea Lungă – In memoriam Nicolae Scurtescu”, emisiuni t.v despre datinile, obiceiurile, rapsozii și meșterii populari din comună, participarea la concursuri și festivaluri cu formația de dansuri populare „Doina Cricovului”, proiecții de film, expoziții, baluri și excursii de documentare.

 

 

 

Iustin Crăciun, Alina Dragomir, Dan Ardeleanu și Mariana Ionescu Căpitănescu la festivalul folcloric „Salcâmule de la drum

 

 

 

 

În anul 2006 m-am înscris la Facultaea de Științe Juridice și Administrative Spiru Haret din Brașov, unde am studiat trei ani. Mi-am luat titlul de licențiat în științe juridice și administrative în anul 2009.

Din dragoste pentru satul natal și dorința de a afla istoria comunei, am început să culeg date și documente despre Valea Lungă, pe care le-am strâns în cartea „Valea Lungenilor. Monografia comunei Valea Lungă”, apărută la editura Transversal din Târgoviște, în decembrie 2014.

În prezent mai lucrez la două cărți, „Însemnări și întâmplări de pe Valea Cricovului” și o „Prescurtare din Istoria Românilor pentru Școala Primară” a lui Nicolae Scurtescu (reeditare).

 

                                                             Formația de dansuri populare „Doina Cricovului

 

 Cartea Valea Lungenilor

      Citind viața unui om, îți imaginezi timpurile în care a trăit și societatea din care a făcut parte. Mult succes domnule Dragomir Vasile în munca pe care cu atâta devotament o depuneți!

JR IUSTIN CRACIUN 

VALEA LUNGA  CRICOV -05.02.2018

 

Vasile Dragomir
Nascut la 23.12.1951. Casatorit cu doi copii majori . Formatie profesionala =Inginer Foraj extractie (masterat in domeniul forajului dirijat din anul 1996) In momentul de fata , lucrez de acasa !!!
http://www.vasiledragomir.ro

Lasă un răspuns

Top