You are here
Home > Diverse > MARIUS FURCUTA -PETROBLOG -UN BLOG CU SI DESPRE PETROL SI PETROLISTI !

MARIUS FURCUTA -PETROBLOG -UN BLOG CU SI DESPRE PETROL SI PETROLISTI !

 In aceasta postare va prezint cateva imagini de la sonda 331 Iancu Jianu ( o eruptie libera cu foc ) langa sonda pe care Detubari Floresti o detuba in acea zona

Postarea initiala  a fost facuta in ziua de 6.aprilie .2019 aici ;

ERUPTIILE LIBERE -DE LA UNA DIN FORMELELE DE EXPLOATARE A PETROLULUI LA CELE MAI GRAVE ACCIDENTE TEHNICE DE FORAJ !!!

Saptamana trecuta  am primit un e-mail  de la Marius Furcuta , ”PETROBLOG” care mi-a cerut permisiunea  sa publice pe site-ul domniei sale;furcuta@hotmail.com> cele doua fotografii,

Iata textul e-mailului primit :

De la: MARIUS FURCUTA <furcuta@hotmail.com>
Subiect: sonda 331 Iancu Jianu
Textul mesajului:
Buna ziua,
Documentez pe Petroblog ( http://furcut.blogspot.com ) incendiile majore, la sonde sapate in Romania, de-a lungul timpului si  va cer permisiunea de a atasa la articol si cele doua poze cu incendiul ce apar la dumneavoastra pe site. Multumesc.
Mi-am dat acceptul  imediat  si a doua zi  am primit de la domnia sa urmatorul e-mail’

Buna ziua,

Atasat articolul publicat & link acces https://furcuta.blogspot.com/2021/04/

Multumesc.

Asadar daca doriti  sa vedeti si alte  incendii cu foc  , la sondele sapate   in Romania  urmatiti  site-ul PETROBLOG  de la linkul atasat

Mai jos va prezint  traducerea materialului despre eruptia sondei 331 Iancu Jianu , asa c cum a fost prezentata  de domnul Marius Furcuta aici :https://furcuta.blogspot.com/2021/04/

In data de 3 februarie 2003, înjurul orei 16, sonda de gaze nr. 331 Iancu Jianu a început să erupă gaze și apă sărată și a luat foc.

     Flacăra a ajuns la aproape 100 de metri înălțime și a fost vizibilă de la câțivakilometri.

   Sonda a fost sapata înanul  1966 pana la o adâncime de 2435 de metri pe câmpul Iancu Jianu, situat în  apropierea comunei  Iancu Jianu, județul Olt, și a fost închisă timp de doi ani.

„Am încercat să oprim erupțiile necontrolate de gaze, dar nu am reușit. Puțul s-a aprins din cauza frecării rocilor din zăcământ. Acum facem eforturi pentru stingerea flăcării, dar este foarte greu pentru că drumul este greu de accesat, în pantă, iar utilajele urcă doar dacă înaintea lor trece un bulldozer pentru a nivela drumul”, a spus Ion Calotescu, directorul SNP Petrom-Craiova.

    Decizia a fost să se foreze o sondă, aproape de cea care a luat foc, pentru a ajunge la zăcământul de gaze.

       Sonda de salvare, denumita 331 Bis Iancu Jianu, a fost forata la o distanţă de 90 de metri de incendiu. Ideea a fost să capteze gazelle și apoi să inunde stratul cu apă sărată și fluid de foraj. Adâncimea finală a sondei de salvare a fost de 980 de metri. Pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri „Matei Basarab” din Slatina, care au fost implicați și în operațiunile de stingere a sondei, au explicat că, la momentul pierderii fluidului de foraj, fenomen care s-a produs la o adâncime de 957 m, au continuat să pompeze apă sărată și fluid de foraj în sonda de salvare. Această operațiune  a fost urmată de pomparea a 30 de tone de ciment special, în sonda. Incendiul de la sonda de gaze nr.331 Iancu Jianu a fost lichidat definitiv pe data de 12 martie, in jurul orei 15.00.

Fig. 1 Sonda de gaze nr. 331 Iancu Jianu, in flacari.

 

 

Fig. 2 & 3. Inginerul de foraj Vasile Dragomir, director la acea vreme al companiei Detubari Floreşti, a fost implicat în operaţiuni de stingere a incendiului.

Lucrările de stingere a incendiului au durat 37 de zile și au fostîngreunate mult de vremea nefavorabilă, dar și de zona greu accesibilă. În tot acest timp, nu s-au înregistrat accidente ecologice și nici victim umane, erupția de gaze fiind ținută permanent sub control de către specialiștii SNP Petrom.

 

Fig. 4. Latitudinea și longitudinea locației de suprafata a sondei: 44.4829503,23.99937913

Referinte,

Mulțumiri special lui Vasile Dragomir care a oferit fotografiile. Vasile esteautorul unui blog excelent

(http://www.vasiledragomir.ro) cu mult mai multe informații despre istoria petrolului și gazelor din România.

Referințe‘’Gazeta de Sud’’, 4 februarie 2003

‘’Gazeta de Sud’’, 6 februarie 2003

‘’Gazeta de Sud’’, 14 martie 2003

Legenda fotografii,

Figura 1. Fotografie reală. Colecția Gazeta de Sud

Figura2. Fotografie reală. Colecția Vasile Dragomir

Figura3. Fotografie reală. Colecția Vasile Dragomir

Figura4. Locația sondei Nr. 331 Iancu Jianu

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Top