You are here
Home > Diverse > POMPEI- UN ORAS CARE A STAT ACOPERIT DE LAVA VULCANULUI VEZUVIU MAI MULT DE 1500 DE ANI !

POMPEI- UN ORAS CARE A STAT ACOPERIT DE LAVA VULCANULUI VEZUVIU MAI MULT DE 1500 DE ANI !


         La ora 8 ne-am imbarcat in autocar cu destinatia Castellamare di Stabia Napoli , unde am ajuns in jur de ora 10 . Vizitarea Pompeiului costa 15 euro /persoana , dar in acea duminica intrarea a fost libera pentru toti vizitatorii .

       Inainte de a pleca din Romania am sistematizat toate informatiile despre Pompei si iata pe scurt ce postez ( multumesc site-ului Wikipedia si celui intitulat Valiza cu Calatorii )

       Pompeii a fost un oraș roman în apropierea orașului Napoli, în regiunea Campania din Italia. În urma erupției vulcanului Vezuviu din 24 august 79 d.Hr., la numai o zi după sărbătoarea numită Vulcanalia, închinată zeului Vulcanus, orașul Pompeii a fost distrus și acoperit de un strat gros de cenușă și piroclastite. Abia în anul 1748 a fost redescoperit întâmplător, după ce mai întâi Herculaneum, o altă localitate distrusă de aceeași erupție a Vezuviului, fusese descoperită în 1738. Cercetările arheologice au scos la iveală o imensă cantitate de informații detaliate despre viața citadină în Imperiul Roman la culmea dezvoltării sale. În prezent, Pompeii este una dintre cele mai importante atracții turistice ale Italiei.

     Anul 79 e.n. Final de august. Puțin după prânz. Vezuviu se trezește din amorțire și începe să împrăștie cu furie lavă în toate direcțiile. În Pompeii se instalează panica și locuitorii orașului își fac rapid planuri de evadare. Mulți dintre ei reușesc. Mai puțin 2 000 de suflete care vor rămâne pentru totdeauna captive sub cenușa vulcanică.

       Anul 1748. Un grup de exploratori curioși descoperă sub un strat de 6 metri de cenușă vulcanică un oraș din perioada culminantă a Imperiului roman, rămas nedescoperit mai bine de 1500 de ani. Este, practic, o capsulă în care te întorci la începutul erei noastre și care îți oferă șansa de a admira clădiri și obiecte impecabil conservate datorită lipsei aerului și a umezelii, ce nu au putut pătrunde sub pătura groasă de lavă pentru care Vezuviu a lucrat neîncetat timp de două zile.

        Amfiteatrul din Pompeii este chiar cel mai vechi din lume încă rămas în picioare, fiind ridicat în anul 70 î.Chr. De altfel, este și primul amfiteatru roman construit din piatră, căci înaintea acestuia se folosea lemnul. Următorul cel mai vechi amfiteatru este Colosseumul, dar a fost ridicat la mai bine de un secol după cel din Pompeii, care putea găzdui până la 20 000 de persoane. Practic, toți locuitorii Pompeiiului puteau veni să vadă luptele cu gladiatori. În același timp!

Uite cateva fotografii despre cum am vazut noi orasul Pompei pe data de 06.10.2019.

Uite si un filmulet  realizat de mine  la Pompei  !

Merita vazuta prezentarea facuta Vezuviului si Pompeiului de catre site -ul :

Italia și minunile ei: Vezuviu și Pompei

Lasă un răspuns

Top