You are here
Home > Moreni > Timp liber > Oamenii generatiei mele > OAMENII GENERATIEI MELE – CAP 4 ,O VIATA DE OM ASA CUM A FOST – PROF EMILIA (MILITA) BUCUR , MORENI

OAMENII GENERATIEI MELE – CAP 4 ,O VIATA DE OM ASA CUM A FOST – PROF EMILIA (MILITA) BUCUR , MORENI

                                  AMINTIRI ………LA GURA SOBEI  DESPRE PROF  EMILIA BUCUR  !!!

      Cati ani au trecut de atunci ?  In anul scolar  1965-1966  subsemnatul  era elev in clasa a VIII-a la Scoala Generala  din comuna Valea Lunga Gorgota  jud  Dambovita , iar in acel an la scoala noastra a fost repartizata  o profesoara de istorie  tanara si „cool” cum era atunci  prof Emilia Bucur pe numele ei .

      Fiind  „o frumoasa” majoritatea baietilor din clasa mea erau „topiti” dupa ea , invatam de dragul ei ( sa ne bage in seama  pe fiecare cat mai mult ). Imi amintesc ca atunci era la moda intre copii  schimbul de fotografii cu artisti  iar in timpul unei ore de istorie ,eu intentionam  sa-l „schimb” pe Roger Moore( „Sfantul” ) cu Claudia Cardinale , doamna Bucur  ne-a vazut si mi-a „confiscat Sfantul”. Doua saptamani  m-am rugat  de domnia sa  sa-mi dea poza inapoi .

      -„Si barem v-am dat-o ”  a fost replica  doamnei profesoare   la „povestiora” mea spusa domniei sale  dupa 52 de ani . Sigur ,  mi-a inapoiat poza atunci , dar si mai important  in clasa a VIII-a  eu am avut media 9,66 la istorie ( invatam de dragul ei  sa nu „ma fac de ras”

       Au trecut anii , ne-am intalnit de mai multe  ori in timpul unor actiuni culturale la care participa si domnia sa ( ex la Ziua  Nationala ) , apoi mai tarziu  in anul 2002 ,am fost la Scoala  nri 1 Moreni Stavropoleus  cand realizam documentarea pentru cartea  Moreni  2002 Clipe in Istorie , am facut fotografii in Muzeul Scolii  am depanat impresii si amintiri .

       Am fost tare multumit  cand a acceptat sa faca parte ca „subiect” din ultimul meu „proiect literar” intitulat „Oamenii Generatiei Mele”, am stabilit  o vizita la domnia sa , am efectuat-o, si am ramas placut impresionat  de coerenta domniei sale in gandire si exprimare , de volumul imens de cunostinte  despre oameni ,locuri si fapte  din  istoria traita  mai bine de 8 decenii  in orasul Moreni .

     Daca aveti timp si dispozitie  cititi aceste  note biografice scrise chiar de domnia sa !!!

 

                     PROF. EMILIA BUCUR, „O VIATA ASA CUM A FOST ” , MORENI – 2018

      Un telefon……………un numar necunoscut  si un glas  de barbat energic  care mi-a adus aminte  ca mi-am inceput  „apostolatul”( inceputul activitatii de profesor) in anul 1965  la Scoala Generala din Comuna Valea Lunga – Gorgota , iar domnul Dragomir Vasile ( „autorul”  telefonului ), mi-a fost elev acolo .

      M-am bucurat  cand mi-a spus ca vrea sa scrie o carte  cu titlul  „OAMENII GENERATIEI MELE „, dar n-am mai fost  asa entuziasmata  cand m-a rugat  sa-mi aduc si eu aportul  cu cateva pagini din activitatea  mea de profesor de istorie -geografie , ce am plecat  de la Scoala Generala din Valea Lunga Gorgota   la Scoala nr 1 Moreni , unde am ramas pana la iesirea la pensie in anul 2009 

        N-am vrut sa-l refuz , stiu ca este  o munca grea, dar de curand am publicat si eu  cartea   „OAMENI DIN COLONIA  ASTRA ROMANA” si i-am oferit aceasta carte , ca sa „spicuiasca” din lucrare  ce-i trebuie .Cu insistenta  am convenit  sa scriu aceste randuri , poate…poate  isi vor gasi  locul  in lucrarea domnului  Dragomir Vasile.

      Asadar parintii mei  Gheorghe  si Fioleda Bucur  au adus pe lume 11 copii din care fac parte si eu ( nu sunt toti traitori) .(foto 2) Gheorghe Bucur, inginer petrolist a fost  fost director de productie  la „Astra Romana” in perioada  1944-1947 . Pentru  „vederile” lui     socialiste , tatal meu  si-a „petrecut” multi ani in puscarie  pe motive politice . Mama, casnica  s-a ocupat  cu cresterea  noastra , educandu-ne sa iubim munca sa fim respectuosi si cinstiti .

                                              Parintii mei , Eu si tatal meu , Familia noastra largita  .

       Colonia Astra Romana  in care am trait si noi  ca toti copii petrolistilor  a fost pentru noi un adevarat rai  al copilariei . Eram saraci  dar bogatia verii  ne-o dadea strandul , ping-pongul ,voleiul  iar iarna patinoarul pe care nea Panait ( stropea terenurile de tenis  care deveneau patinoare minune).Societatea Astra Romana  ne asigura patinele necesare jocului pe gheata . Astfel copii sondorilor locuitorii celor 5 colonii cresteau si se dezvoltau  avand aceste conditii pentru fiecare an ce trecea .

      Educati in Scoala nr 1 Stavropoleos  , „am primit lumina” de la invatatorii Radu Stefan si sotia sa Maria , dascali  ce au pregatit  pentru viata generatii de copii . 

      Am fost un copil energic , o fire „baietoasa”, am inotat , am patinat , am jucat tenis  in echipa clubului Astra Romana  iar mai rarziu  la liceu si facultate  am jucat handbal  in echipa de fete  antrenate de dl Ilinca Gheorghe +, fost secretar al Primariei  din Moreni Stavreopoleos 

 

 

 

 

 

 

       Ca fii de petrolisti  eram indrumati  dupa scoala generala  sa urmam cursurile  Scolii Medii de Petrol ( pe atunci sediul era  in localul de azi al Scolii nr 3 Moreni ) . Nu am  absolvit  Scoala Tehnica de Petrol  ci m-am inscris  la Institutul Pedagogic Bucuresti ( 3 ani )

       Dupa absolvire am intrat  in invatamant , dornica  de a face activitati  pentru elevi , oferindu-le cunostinte  care sa le foloseasca  in viata , mai ales in orele de dirigentie . In foto promotia 1970  in care am fost diriginte , copii de atunci au devenit peste ani ; 3 ingineri, 2 profesori, 2 doctori ,  3 politisti, 1 solist vocal ,  5 tehnicieni , 2 profesori de sport

.

        Am avut activitati  si drumetii mai ales  pentru a le  imbogatii cunostintele  de cultura generala  facand calatorii cu scop istoric ( Moldova -Bucovina) cu scop geografic ( Paralela 45), sa ne cunoastem tara ( judetele  si zonele lor turistice ), ajungand  cu colectivul scolii „Micii Muzeografi” sa strangem  obiecte  pentru a alcatui  o colectie  muzeala . In anul 1972 cu sprijinul Comitetului Judetean de Istorie  am dat in folosinta  „Muzeul Luptei Revolutionare  a Petrolistilor din Zona Moreni”

Tine de mandria profesiei mele  ca in cadrul  concursului  pe tara „PATRIA ROMANA -TARA DE EROI  cu un echipaj de 16 elevi  am obtinut PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI  SUCEAVA 1987 .Aceasta victorie  ne-a fost ca un imbold  pentru alcatuirea Muzeului Scolar , mergand cu membrii cercului de istorie pe la batranii satului  pe la cunostinte cu varste inaintate si care avusesera parinti cu diferite profesii sa adunam materiale  si obiecte traditionale romanesti din zona noastra  , pentru ca sa nu se piarda in timp traditia  si obiceiurile  noastre la romani .

Azi MUZEUL SCOLII NR 1 continua sa fie imbogatit de profesor de istorie si colaborator permanent , inimosul prof STOICA ION (PICU)  .

In anul 1980  am fost numita directoare  la Scoala nr 1 Moreni  , am stat in acest post pana in anul 1989,  si in toata  aceasta perioada  am dorit sa popularizam  infiintarea de cabinete pentru diferite discipline  din programa analitica pe specialitatile ; istorie, geografie, biologie, limba romana , astfel Scoala nr 1a devenit o scoala pilot pentru valoarea celor realizate .

In toata activitatea mea am cautat sa am o conduita corecta sa sustin si sa particip  la toate lucrarile  necesare  bunului mers al activitatii educationale  din scoala , la promovarea gradelor didactice .Am facut acest lucru pentru ca mi-am dat seama  ca eram un „Colectiv de aur” iar relatiile noastre dupa pensionare se mentin si azi  caci lunar dupa 10-14 ani  de la incetarea activitatii didactice , ne intalnim si  discutam  diferite intamplari din viata fiecaruia.

Trecand prin viata si muncind sa strang acte , documente si alte „urme” ale trecutului nostru local si chiar national imi staruie in minte  si cu mare satisfactie afirm  ca am descoperit in ARHIVELE STATULUI   DIN BUCURESTI,1971  PECETEA STAMPILA A SATULUI MORENI  scrisa cu litere chirilice .

Pecetea are in centru un „CAPRIOR ( PUI)” iar de jur imprejur  sta scris „SATUL MORENI -PLASA FILIPESCILOR , JUDET PRAHOVA „

Actiunile din timpul existentei mele  cu bune si cu rele , frumoase ori urate ( asa zic batranii) pot fi stranse  intr-o alta carte „Viata mea asa cum a fost” dar oare mai intereseaza pe cineva ?

Azi la pensie  cultivam flori si stam in fotoliu  gandind cate ar mai putea fi scrise . Sta in puterea tinerei generatii care pot sa faca ce nu am putut noi

                                        

Prof Emilia Bucur -Moreni

23.02.2018

 

Vasile Dragomir
Nascut la 23.12.1951. Casatorit cu doi copii majori . Formatie profesionala =Inginer Foraj extractie (masterat in domeniul forajului dirijat din anul 1996) In momentul de fata , lucrez de acasa !!!
http://www.vasiledragomir.ro

2 thoughts on “OAMENII GENERATIEI MELE – CAP 4 ,O VIATA DE OM ASA CUM A FOST – PROF EMILIA (MILITA) BUCUR , MORENI

  1. Îmi place ceea ce faceți prezentând oamenii locului .
    Am nostalgia locurilor natale si ale copilăriei mele.
    Va urez succes in continuare pentru cît mai mult timp.

Lasă un răspuns

Top