You are here
Home > Moreni > Timp liber > Oamenii generatiei mele > OAMENII GENERATIEI MELE CAP 13 , ION LAZARESCU – 12 ANI PRIMAR AL ORASULUI MORENI !!!

OAMENII GENERATIEI MELE CAP 13 , ION LAZARESCU – 12 ANI PRIMAR AL ORASULUI MORENI !!!

            JR ION LAZARESCU , adulat de unii, contestat de altii – UN PRIMAR  „ASA CUM A FOST

 Ion Lazarescu , 14 ani din istoria  orasului Moreni ( 2 ani ca Viceprimar  + 12 ani ca Primar ales ) aceasta ar fi in scurte vorbe  biografia unui om  care a facut multe lucruri bune  pentru acest oras  , intr-o perioada extrem de „framantata” din viata  localitatii  si a tarii in general .

 Ca om care a fost Consilier  Local, in Consiliul Local Moreni  in functie  de  Presedinte al Comisiei de Cultura  pot afirma ca l-am cunoscut destul de bine  pe fostul primar  Ion Lazarescu  cu „bunele si relele ” domniei sale  care nu pot fi scoase din  contextul vremurilor  de atunci . 

Temperamentul si mentalitatea  de inginer  au fost coordonate definitorii  pe toata perioada in care si-a exercitat mandatele in orasul Moreni . Ca in orice sector de activitate , dar mai ales in viata politica  au aparut si contestatarii, reclamagii de profesie , oportunistii,  denuntatorii si in general toata „paleta de binevoitori” care apar in situatii de acest gen .

 In cartea Moreni 2002 Clipe In Istorie  , la data de 5 mai 2002,  in interventia mea  la  sedinta de analiza a Organizatiei PSD Moreni ( dupa 2 ani de la castigarea alegerilor din anul 2000) spuneam  la pag 381 „Ca orice om , domnul Ion Lazarescu  poate fi judecat  pentru ceea ce face , dar uneori este judecat  si pentru ceea ce nu face . Daca ar fi sa facem o analiza schematica , puncte tari – puncte slabe  am putea spune la ,puncte tari ;

 Dl Ion Lazarescu  este cea mai mediatizata persoana din Moreni  care beneficiaza de  un mare capital de incredere inaintea campaniei electorale  bazandu-ma pe rezultatele  unor sondaje de opinie  efectuate  in oras precum  si pe intalnirile  cu oamenii, am afirmat  ca primarul  va castiga alegerile  din primul tur , ceea ce s-a si intamplat .

 Dupa parerea mea  are cea mai mare  experienta politica  din toata organizatia PDSR Moreni  si spun asta cu sinceritate si  oarecare invidie .

 Ca puncte slabe  as putea semnala  o oarecare tendinta a d-lui Ion Lazarescu de a-si persifla partenerii de discutie ,  de a le crea tot timpul o stare de inferioritate.Insa tinand cont de precizarile pe care le-am facut la inceput despre putere, cred  totusi ca acesta  este un atribut  al celor care au constiinta valorii . Tot ca punct slab  as mentiona  si faptul  ca dl Ion Lazarescu  nu are mana buna in a-si alege colaboratorii, de aici si campania  declansata impotriva domniei sale „

  Acum la aproape 16 ani  de cand am exprimat  aceasta  pozitie  in acea  sedinta  , cred  cu tarie ca analiza mea de atunci a fost corecta ( toata interventia se gaseste in carte )  si mai cred  in justetea proverbului popular „IN POMUL CARE DA ROADE  TOATA LUMEA DA CU PIETRE „

 Daca aveti timp si dispozitie  cititi cateva note biografice   si unele consideratii personale despre activitate  desfasurata  in cei 12 ani de mandate de primar  al orasului Moreni , scrise chiar de domnia sa !

 

                                                       ION LAZARESCU -NOTE BIOGRAFICE 

 

 

                                                             

                                                   LA BIROU                                                                                PRIMARUL

La 01.02.1953, cu voia lui Dumnezeu , am venit pe lume  intr-un sat frumos de pe Valea Cricovului Dulce , numit Valea Lunga Cricov , „supranumit Valea  cu Directori” datorita numerosilor oameni de valoare care au plecat  de pe aceste meleaguri .

                                   Parintii mei  Vasile si Maria Lazarescu  1977 la casa din Pucioasa

 Am fost crescut  in spiritul muncii  si al credintei  de bunica mea, iar clasele primare  le-am facut la Scoala Generala  Ogrea si imi amintesc ca mergeam  cativa km pe jos  fie zapada , fie ploaie  sau frig , fara sa ma plang  ca ar trebui sa se inchida scolile ( atunci partia se facea cu plugul de lemn tras de cal )

Am fost invatat de mic  cu munca , mergeam la muncile campului iar eu eram inebunit  sa am grije de animale . Asteptam toamna sa culegem prunele , sa mergem la „povarna” sa facem tuica , apoi proverbiala „claca” ( dupa culesul porumbului) in care se adunau multi vecini pentru a grabi depanusatul  stiuletilor , cu care ocazie se fierbeau tuciuri intregi de boabe de porumb , „asezonate ” cu povesti la gura focului ,O TEMPORA  !!!

Am terminat Scoala Generala , apoi Liceul Teoretic ( sectia  reala) la Pucioasa unde s-a mutat familia noastra .Imi amintesc  de orele de atelier  cand lucram efectiv ,iar  faptul ca se invata carte  pot sa confirm ca din 25 de elevi absolventi  ai seriei mele 20  au urmat facultati de prestigiu .O data cu trecerea timpului am constientizat adevarata valoare cu care am fost inzestrat  si am decis ca trebuie sa duc mai departe traditia localitatii ca peste ani sa se poata vorbi si despre mine.

Am absolvit  in anul 1977 Institul Politehnic „Gheorghe Gheorghiu Dej” din Bucuresti , Facultatea de Mecanica  in specializarea Montarea si intretinerea Utilajului Chimic .

FAMILISTUL

Am fost repartizat la IMUT Moreni  si am trecut prin toate sectiile  de la proiectare, prelucrari,  si apoi cazangerie , avand parte  de oameni de exceptie .Dupa o perioada scurta de timp am fost promovat Sef Atelier  de Debitare . si din aceasta pozitie am lucrat la Podul de la Cernavoda , Agigea ( pe care IMUT le construia ) apoi la Casa Republicii, IMUT Moreni fiind pentru mine  examenul maturitatii ca inginer .

Cu emotie imi amintesc de momentul inaugurarii PODULUI DE LA CERNAVODA  CAND TOTI CONSTRUCTORII AU STAT SUB POD  IN TIMP CE CONVOAIE DE MASINI  TRECEAU PESTE EL .

In baza experientei acumulate in anul 1986 am fost transferat la IGS ( Inspectoratul General de Stat)  avand in subordine Intreprinderea de Utilaj Chimic Gaiesti  si IMP( Intreprinderea Mecanica Petrol ) Gaiesti  unde toate utilajele pentru export erau de calitate. 

Revolutia din 1989 m-a gasit in plina perfectionare  pe linia managementului calitatii., iar din anul 1990 am fost numit viceprimar  al orasului Moreni , prin ordin al Prefectului  Jud Dambovita ,DIMA EMIL .

In anii 1990-1992 fiind viceprimar  am avut ca prioritati  rezolvarea  problemelor de alimentare cu apa si caldura in oras,mergand luni intregi la punctele termice  pentru a asigura caldura la blocuri . Tot atunci  am purtat discutii cu  cei de la Regia  de Gaze , fiind primul oras  care a introdus  contorizare  individuala la gaze la toate blocurile.

Au fost anii  cand se puneau in practica  legile retrocedarii( legea fondului funciar si legile proprietatii ). Un exemplu ar fi acela , cand mostenitorii celor decedati , nu aveau cunostinte  referitoare la decesul rudelor si recurgeau la a merge la cimitir de unde luau datele inscrise pe cruci  pentru a solicita terenurile care le apartineau  .A fost o munca titanica  in acea   perioada  dar ma bucur ca am aplicat  corect prevederile legale  avand foarte putine procese .

                              IN FOTO  AFISUL DE LA CAMPANIA  ELECTORALA DIN ANUL 2000 !!

 

 

In urma alegerilor libere si democratice desfasurate in Moreni  am fost ales PRIMAR  in mandatele 1992-1996, 1996-2000 si 2000-2004 iar problema primordiala cu care m-am confruntat  a fost cea economica . Prin discutiile purtate la nivel de ministrii  am incercat sa aducem de lucru la IMUT , AUTOMECANICA  , iar in vizitele intreprinse de Secretarul General al guvernului Serban Mihailescu , s-a pus problema ca  orasul Moreni sa devina Municipiu

 

IN FOTO SCRISOAREA PRESEDINTELUI ION ILIESCU  1996 , ADRESATA PRIMARULUI  ION LAZARESCU !

.

Prin vizita Primului Ministru Nicolae Vacaroiu  s-a discutat cu toti factorii de conducere din oras  despre relansarea economica, iar inaugurarea Scolii Generale nr 1 Stavropoleus  a fost un prilej de a discuta cu Presedintele Romaniei Ion Iliescu , problemele orasului .

IN FOTO LA INAUGURAREA COMPLEXULUI HALE PIATA  09.08.2002 ALATURI DE ADRIAN NASTASE  !

La data de 09.08.2000 am inaugurat Complexul Hale Piata  in prezenta lui Adrian Nastase  si a unui numeros public 

                                      IANUARIE  2002 INVITATIE LA AMBASADA SUA  DE LA BUCURESTI

Am acordat  sprijin  dezvoltarii cultelor , alocand banii necesari  turnarii fundatiei  pentru biserica din B-dul Republicii.( zona Lac)

-Problematica  aducerii apei in casele morenarilor  in program non-stop  a fost o preocupare constanta .

-Am depus eforturi pentru reinfiintarea Maternitatii cat si crearea  in cadrul Spitalului Moreni  de noi sectii ; Neurologie si Psihiatrie .

IN FOTO ALATURI DE PREFECTUL JUDETULUI MARIN ANTONESCU  SI  DE ARHIEPISCOPUL TARGOVISTEI SI MUSCELULUI  DR VASILE COSTIN  -1992  LA INAUGURAREA MONUMENTULUI  DIN PARCUL CENTRAL

                                                                       ACTIVITATI  CURENTE 

 

FESTIVITATILE PRILEJUITE  DE RIDICAREA IN GRAD DE MUNICIPIU A ORASULUI MORENI , IN ANUL 2003 SEPTEMBRIE 7  ,INMANAREA DIPLOMELOR  DE EXCELENTA SI  A CELOR DE CETATENI DE ONOARE  UNOR  MORENARI  CU MERITE RECUNOSCUTE  PENTRU DEZVOLTAREA  ORASULUI 

In anul 2003 orasul Moreni a devenit Municipiu si ma mandresc cu aceasta realizare .Unii  au fost carcotasi  sustinand ca transformarea orasului in municipiu  aduce marirea de taxe si impozite. Dar nu a fost asa, statutul de municipiu a permis ;

-Redeschiderea maternitatii

– Bugetul localitatii prin defalcarea  cotelor  de la Ministerul Finantelor  a fost mai mare

-Spitalul Municipal , o noua schema de incadrare , s-au creat noi sectii.

-Politia Municipala  o alta organigrama

-Judecatoria Moreni

–  Parchetul Moreni

– Parcul Industrial

– Finalizare bloc K1

-Sala de Sport

Trecerea la statutul de municipiu   a deschis orizontul atragerii de fonduri  pe programul RICOP si PHARE ( acestea erau atunci nu ca acum 10 programe ) . Cu banii de la Uniunea Europeana  am realizat Canalul Bana-Teis  pentru a elimina inundatiile din zona Teis  si am realizat regularizarea  raului Cricov  pentru a evita inundatiile .

Deoarece erau probleme cu plata facturilor  la apa  s-a facut contorizare la blocuri si la case , iar modernizarea strazilor  a fost o preocupare constanta .

Au fost discutii referitoare la faptul  ca de ce orasul Moreni  a devenit municipiu si nu zona defavorizata . In perioada anilor 1998-2000, preocuparea mea principala  a fost dezvoltarea economica a orasului .In acest sens  am adus in orasul Moreni  factorii de decizie ;

-Presedindele Ion Iliescu in 1992

-Premierul Nicolae Vacaroiu  in  1993

Premierul Adrian Nastase  in anul 2001 ,

Ministrul Transporturilor Miron Mitrea  in anul 2002

Ca urmare a disponibilizarilor  masive de la agentii economici  numarul  salariatilor a scazut de la 12000 la cca 5000 . Desi cunosteam cu totii ca somajul depasea peste 12% , datele statistice ne aratau 9-10%

Conditia ca orasul Moreni sa fie declarat zona defavorizata era ca procentul de somaj sa fie cca 6 %.Neindeplinind aceasta conditie esentiala , orasul nu a putut fi declarat zona defavorizata .In aceasta situatie  am discutat cu secretarul general al guvernului Adrian Nastase , posibilitatea ca orasul sa devina municipiu, beneficiind  de buget  repartizat de la guvern , mai mare decat orasele.

Pentru mine sectorul de sanatate si  si invatamant  au fost prioritati cu statut permanent . Asa s-a construit Sala de sport Goicea Romi , s-a reabilitat Sala de Sport de la Scoala nr 4, s-a construit o scoala  noua , Scoala Generala nr 1 , la inaugurarea careia  a participat si presedintele Ion Iliescu  Am dat posibilitatea medicilor de familie  sa-si cumpere  cabinetele .

In timpul mandatelor mele, am realizat iluminatul public( prin montarea de lampi pe fiecare stalp) incepand cu strazile HCC , B-dul 22 Decembrie , Cartier Schela Mare  pana la Cartier Bana ,Cartier Tuicani , B-dul Petrolului , Str Mihai Eminescu , Neptun , Jupiter Saturn , insumand aprox 50 km.

In timpul ultimului mandat  s-au construit 3 blocuri cu fonduri ANL  cu un total de 40 apartamente , fiind  singurele blocuri de acest fel construite in Moreni 

Am asigurat reparatiile  necesare la Spitalul Moreni , iar cu ajutorul directorului  de la Automecanica  Moreni  ing Balas Mircea  si a Sindicatului condus  de dl Bucuroiu Constantin  s-a deschis si echipat  Spitalul de Recuperari Balneare Moreni .

IN FATA PRIMARIEI  IN ANII  2002- 2003 !!!

Am incercat in toata aceasta perioada  de 3 mandate  de primar  sa fiu totdeauna in contact cu oamenii si sa-i ajut . Daca am reusit sau nu morenarii pot sa compare ( din 2004 pana acum  au mai fost 2 primari ) .

In toata aceasta perioada am continuat sa invat iar in anul 2001  am luat Licenta la Academia  De Politie „Alexandru Ion Cuza ” , Facultatea de Drept , iar in anul 2004  am absolvit  „Scoala Nationala  de Studii Politice Si Administrative – Studii Academice Postuniversitare in specialitatea  Stiinte Administrative .

Datorita unor divergente cu conducerea PSD Dambovita de atunci  nu am mai fost lasat sa candidez pentru un nou mandat sub sigla PSD , eu candidand atunci sub sigla PD   si am pierdut alegerile in favoarea domnului Vasile Goran .

Singurul meu  regret  al acestei perioade a fost acela  ca nu am insistat  (ca dupa alegerile  din anul 2000) Dl Dragomir Vasile  sa fie Viceprimar . Lucrurile ar fi fost altfel  cu un astfel de om  cu mare caracter .Imi cer iertare  Prietene Vasile Dragomir .

Plecand de la Primarie  am lucrat tot in administratie , 5 ani la Institutia Prefectului  Dambovita  si apoi la Consiliul Judetean Dambovita . Am incercat sa dau din experienta  mea  in administratie , siguranta  ,  profesionalismul  si dorinta de a fi in slujba cetatenilor .

Incet incet  unele amintiri sau sters  altele au ramas . Sigur ca dupa 40 de ani de munca  ar fi mai multe de spus . De astazi 1 februarie  2018  dupa o viata de munca , ies la pensie  si multumesc celor cu care am lucrat  si m-au ajutat  sa rezolvam problemele orasului Moreni la un moment dat .

Multumesc  parintilor  care m-au crescut  in credinta  lui Dumnezeu , multumesc prietenului meu Vasile Dragomir , prin ce realizeaza el cu viitoarea carte „Oamenii Generatiei Mele” morenarii si nu numai  ei  isi aduc aminte de noi .

IMPREUNA CU GRUPUL DE COLINDATORI   „ORGANIZATI”DE PREOTUL CONSTANTIN POPESCU  DE LA                                                                       BISERICA VALEA LUNGA CRICOV 1999  !!!

Las in urmea mea evenimente  anuale  pe care actuala administratie le duce mai departe :

– Zilele Toamnei In Moreni  cand toti  cei care vand  in piata isi aranjeaza  tarabele  cu marfa de calitate .

– In fiecare  an pe 31 decembrie  seara , oamenii  vin in Parcul Central  sa isi spuna „La Multi Ani „, eventual sa ciocneasca o cupa de sampanie  si sa asiste la traditionalul FOC DE ARTIFICII . TRADITIA CONTINUA !!!


Copiii  RAZVAN SI MADI Dupa sustinerea de catre Razvan a examenului de licenta la UPG PLOIESTI 1999

 

NEPOTEIII

Acum (in marie 2018)  pensionar fiind , am cea mai frumoasa  „meserie” din lume aceea de bunic de tripleti  din partea  fetitei noastre    Madalina , „meserie ” care ne „umple” viata de multumire  sufleteasca !!!

JR ION LAZARESCU

MORENI -02.03.2018

Vasile Dragomir
Nascut la 23.12.1951. Casatorit cu doi copii majori . Formatie profesionala =Inginer Foraj extractie (masterat in domeniul forajului dirijat din anul 1996) In momentul de fata , lucrez de acasa !!!
http://www.vasiledragomir.ro

2 thoughts on “OAMENII GENERATIEI MELE CAP 13 , ION LAZARESCU – 12 ANI PRIMAR AL ORASULUI MORENI !!!

Lasă un răspuns

Top