You are here
Home > Diverse > Povestea unei vacante de vis asa cum a fost . Sejur Sicilia 26 mai -2 iunie 2023

Povestea unei vacante de vis asa cum a fost . Sejur Sicilia 26 mai -2 iunie 2023

                                 PE PAGINA DE PREZENTARE  A INSULEI  SCRIE :

     BINE ATI VENIT IN INSULA SOARELUI , A  NATURII,  A ISTORIEI ,A CULTURII .A MANCARII BUNE  ,A CELOR MAI BUNE VINURI

 

La plecare spre Sicilia pe aeroportul Otopeni

      In a doua parte a lunii aprilie  2023 am achizitionat de la Agentia de Turism Hello Holydai un  Sejur in Sicilia in perioada 26.mai.2023 -02.iunie 2023. cu servicii demipensiune  la un hotel de 4 stele  iar pe 26 mai 2023 , ora 13.00 , cu o cursa Wizair ,  am decolat spre Sicilia , spre  aerportul Fontanarosa din Catania.

 

                                                  BINE ATI VENIT IN  SICILIA  !

                                                 Ce stiam despre SICILIA  ?

     Sicilia este  cea mai mare insula din Marea Mediterana  cu o suprafata de  peste 25 000 de km2 la care se adauga  insulele mai mici  inconjuratoare ;Eoliene , Ustica  Egadi ,Pantelleria  si Pelagie.

    In antichitate  era numita Trinacria  datorita formei  caracteristice  de triunghi  in virfurile caruia  se afla CAPUL PELORO , CAPUL LILIBEO  si CAPUL CORRENTI .Este o regiune predominant deluroasa  si muntoasa cu rauri putine si  sarace  in apa , cea mai mare parte  avand caracter de torente ;lacurile naturale  sunt si ele sarace  si destul de mici , clima este  de tip mediteranean  caracterizata prin vanturi calde provenite din Africa , chiar daca nu lipseste zapada  in zonele mai inalte  in interiorul insulei .

      Pe coasta estica , domina varful ETNEI  , vulcanul cel ma caracteristic  din Sicilia , care este inca activ , vulcani mai mici se afla la Lipari , la Ustica  si la Pantelleria .Vegetatia  este constituita din maslini , vita de vie ,migdal , fistic , citrice  agave si mosmon .In economia insulei  un loc important  il detine pescuitul din momentul in care apele care o inconjoara  abunda in ton ( in zona orasului Trapani), pestele spada ( in zona orasului Messina )si in toate tipurile de pesti uleiosi ( grasi)Sicilia are traditii foarte vechi , uzante si obiceiuri  pe care in cursul anilor  si le-a insusit  de la numeroasele populatii care au locuit pe teritoriul acesteia .

    Insula  s-a ridicat din mare in timpul ultimei perioade  glaciale  ca urmare  a unei eruptii vulcanice si este locuita  inca din paleoliticul superior asa cum stau marturie  diferitele obiecte de piatra  si inscriptiile  gasite  in pesterile Muntelui Pelligrino  din Palermo  si in pesterile Muntelui Calogero  din Termini Imerese

    In cursul istoriei pozitia centrala  a Siciliei fata de zona Mediteranei o face o tinta de cucerit , un punct de convergenta  intre continentul african  si cel european intre zona Mediteranei orientala si cea occidentala .Toate acestea dureaza  pana in momentul descoperirii Americii cand punctul de interes  economic se deplaseaza  catre tarile din europa occidentala  in afara zonei mediteraneene si departe de Sicilia .

     Primii locuitori siguri ai insulei  sant sicanii din perioada neolitica , urmati de siculi si de elimi .Apartin grupului acestora  cateva asezaminte  urbane  cum ar fi  cel din  Iccara langa Palermo ,Pantalica langa Siracuza Erice  si Sagesta  din judetul Trapani .

     Abia in sec al IX-lea I.Hr. are loc adevarata istorie  a ocupatiei Siciliei de catre un popor  de negustori navigatori, fenicienii. Cu ei are loc o dezvoltare puternica a comertului  si agriculturii.Urmeaza in sec al VIII-lea si al VII-lea  I.Hr colonizarea grecilor  in cautarea pamanturilor rodnice , iau nastere astfel orasele ;Noxos la Taormina Megara Iblea Selinunte,Lentini , Catania Agrigento , Gela ,Siracuza  si Messina ( in trecut numindu-se Zancle )

    In perioada elenistica Sicilia  traieste un moment de mare inflorire economica  culturala si artistica  intre  sfarsitul secolului al VII-lea si inceputul secolului al V-lea I.Hr.apar primele temple  la Selinunte ,Agrigento  si Siracuza , un mare  si important document istoric  al Siciliei .Siracuza  devine  orasul  cel mai important  din punct de vedere politic  sub conducerea  diferitilor  conducatori care reusesc  sa infranga dusmanii atenieni  si cartaginezi  dupa o perioada de lupte grele .

   Urmeaza perioada romanilor care dupa ce au obtinut controlulItalie meridionale  lanseaza atacul  impotriva cartaginezilor pe care ii inving la Milazzo .Sub conducerea lui Claudio Marcello, Roma reuseste  sa cucereasca Siracuza  dar in timpul ocupatiei orasului  mlare Arhimede , om de stiinta -fizician – matematician din Siracuza .

   Dupa caderea orasului Siracuza ( 212 I.Hr. sub dominatia romana , insula  trece din nou printr-o perioada  de decadere  sociala si economica .Nu lipsesc revoltele populatiei  redusa la sclavagism de catre guvernatorii  romani  cum ar fi Verre care reuseste totusi sa reprime  toate revoltele .

     In perioada romana  sunt modificate cateva teatre grecesti  la Siracuza , Taormina , Sagesta ,Catania si Tindari , se construiesc opere publice  cum ar fi amfiteatrele din Siracuza , Catania  si Termini Imerese, Baile Termale din Catania  si Marsala ,Odeonul si Naumachia  din Taormina  si marile vile  ale nobililor romani  printre care splendida Villa  Imperialae del Casale  din Piata Armerina  cu mozaicurile sale foarte frumoase .

     Crestinismul se afirma in Sicilia  in sec al III-lea  d.Hr si este practicat intens pe insula  in ciuda  persecutiilor , marturie stand  prezenta numeroaselor catacombe ( Siracuza si Agrigento ) si a martiriului  Sfintei Agata  din Catania ( 250 d.Hr.) si al Sfintei Lucia  din Siracuza ( 304 d.Hr).  Sicilia , dupa caderea imperiului Roman , sufera foarte multe invazii cand incep incursiunile  din parte musulmanilor  care debarca in in Mazara del Valio in anul 827 d.Hr.

    Perioada bizantina  se remarca  prin constructia  bisericilor crestine  si in  forma de bazilica ,avand cupola tipica centrala , in timp ce arta musulmana se remarca  prin decoratiunile caracteristice  cu motive florale, prin numeroasele moschee si prin palatele splendide cum ar fi  Palatul Real( extins  apoi lui Normanzi ).Zisa si Cuba  la Palermo , oras care in aceasta perioada  devine sediu de intalnire intrefilosofi , oameni de stiinta , artisti si poeti .

     Arabii introduc si plante de culturi noi  cum ar fi roscovul,dudul, citricele , finicul, trestia de zahar .Sunt alungati de pe insula  de catre normanzi , soldatii care provin  din Normandia  in frunte cu Robert Guiscard  si Roger al II- lea, care reuneste  Sicilia cu sudul Italiei si obtine  de la Inocentiu  al – lea  coroana Siciliei , feuda Sfantului Scaun .

    Prin prezenta   normanzilor  in Sicilia  infloresc studiile de medicina , Astrologie , Astronomie , si Arhitectura . In aceasta perioada se ridica  constructii importante  precum ar fi Cappela Palatina  din Palermo ,domul din Cefalu ,, Domul din Monreale , Biserica S Giovani ,Degli Eremiti ( Biserica Sf Ion Pustnicul ) si Biserica din Mortorana .

    Economia Siciliana isi reia si ea inflorirea  prin constructia santierelor navale a  a industriilor cum ar fi  cea a matasii artizanatul faiantei ornamentale ( maiolice). Sunt potentate  si lucrarile de arhitectura militara  fapt care a dus la reconstructia Castelului Maniace  din Siracuza  cdlui din Augusta  a celui din Patereno  si a Castelului Ursino  din Catania

    La moartea  lui Frederic al II-lea , care semnaleaza  sfarsitul perioadei suabe  Sicilia Traverseaza un moment dificil  cand Papa  incredinteaza  insula lui  Carol I de Anjou.Populatia  siciliana  ramane nestisfacuta  de guvernarea   lui Anjou sub care traieste vremuri negre de opresiune  pana in anul 1282 cand izbucneste razboiul ”vecerniilor siciliene” semnaland sfarsitul  regimului  lui Carol Anjou .

     Dupa regimul lui Anjou  urmeaza aragonezii iar dominatia lor  este confirmata  in anul 1302 cu pacea din  Cartabellota prin care se stabileste  ca Sicilia  ramane lui Frederic al III-lea de Aragon  rege din Trinacria .

     Dominatia spaniola  duce la saracirea  economiei  si la nemultumirea poporului care traieste in mizerie  spre deosebire de aristocrati  si clerici  care locuiesc  in splendide palate  palate construite si infrumusetate  de cdei mai buni artisti  precum Antonello de Messina , Caravagio , Van Dik si Cagini . Este  perioada barocului sicilian  ( sec XVII-lea )

   Dupa pacea de la Utrecht  ( 1713), Sicilia trece la Svoia  apoi la Austria  si apoi la Bourbon  pana in anul  1860.in timpul domniei  Bourbonilor  sunt implementate  lucrarile publice  cum ar fi  constructia cladirilor pentru ingrijirea  celor saraci  si bolnavi . Arta trece de la baroc  la rococo si la neoclasicism.

     Din aceasta perioada fac parte  Vila  Valguarnera din Bagheria , Vila Palagonia , Palatele Biscari , Massa ,Pardo , Palatul Municipiului  si Cutelli din Catania , Palatul Cuto,Belmonto ,Geraci  si Galati din Palermo.

    Drept marturie  a arhitecturii neoclasice  raman ;Palazzina  Cinesse , Manastirea S Francesco  di Sales , Oratoriul S Filipo Neri din Palermo , pe langa aceastea se pot admira  frumoasele sculpturi  ale lui Ignazio Marabiti  cum ar fi  statuile domului din Siracuza  si fa fantana din  vila Giulia  din Palermo ( personificarea orasului)

    Din 1820 pana in 1860 urmeaza diferite miscari  revolutionare  ce regatesc  atmosferapotrivita  pentru a primi pe Garibaldi  cu cei O Mie  pentru a elibera insula de  opresiunea Bourbonilor si pentru a o unifica  cu Italia  sub monarhia celor din familia Savoia .

   De aici istoria Siciliana  se unifica cu cea a restului Italiei. In sec al XIX-lea  se afirma arhitectura neoclasica ; drept marturie  raman Teatrul Massimo  si Teatrul Politeama Garibaldi  din Palermo ,Biserica Colleggiata  din Catania ,Teatrul Vittorio  Emanuele  din Messina , Palatul Ceasului din Agrigento ..printre lucrarile de  sculptura  ale lui Mario Rutelli amintim fantana  lui Tritone din Monreale  si cvadriga  Teatrului Politeama  din Palermo .

    In domeniul literar se afirma  Giovanni Verga  si Luigi Capuana  din Catania , poetul Salvatore Quasimodo( premiul nobel  pentru literatura in 1959, Giusepe Tomasi di Lampedusa ,Elio Vittorini , Leonardo Sciascia  fara  a-l uita pe mareleLuigi Pirandelo din Agrigento .

Asadar au fost  8 zile extraordinar de dense  cu foarte multe obiective  de vizitat  pe care le voi prezenta in detaliu in urmatoarele capitole ( asa cum au fost ) astfel ca pe data de 02.06.2023  la ora 15.05 am decolat de pe aeroportul Fontana rosa din Catania cu o cursa Wizair  spre Bucuresti  cu ”tolba” plina de amintiri frumoase  , pe care le voi povesti in capitolele urmatoare !

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Top