You are here
Home > Diverse > DESPRE VALEA LUNGA -DAMBOVITA , CU REVERENTA !!!

DESPRE VALEA LUNGA -DAMBOVITA , CU REVERENTA !!!

 

       Intrucat am in lucru (impreuna cu  IUSTIN CRACIUN -directorul Caminului Cultural Valea Lunga ) o carte intittulata VALEA LUNGA  2018 CLIPE IN ISTORIE , m-am gandit sa reiau  ( pentru cine nu stie ) cateva aspecte  care tin  de asezarea, istoria   si traditiile  acestei comune  de pe Valea Cricovului Dulce  si prezentarea   autorilor care  au scris primele carti despre VALEA LUNGA .

      Asadar dupa stiinta mea prima carte despre Valea Lunga   este rodul muncii Prof Benone Popescu ( BIBI)  din satul Mosia Mica ( varul meu ) si se intituleaza  „SCURTA MONOGRAFIE A COMUNEI VALEA LUNGA si a aparut  la Editura CETATEA DE SCAUN  TARGOVISTE 2014 !!!

                                      IN CUVANTUL AUTORULUI  PROF  BENONE POPESCU SPUNEA ;

     Ideea alcatuirii acestei lucrari  a aparut cu multi ani  in urma . Pe vremea  cand  eram profesor  la gimnaziu , am constatat ca  tinerele generatii  nu cunosteau istoricul localitatii.Oalta constatare a mea  se refera la faptul ca multi descendenti  ai familiei POPESCU din  ramura PARCALABESTILOR, ramura din care  si eu fac parte nu=si cunosteau obarsia , respectiv rudele ( legatura de sange)

.Abia dupa anul 1990  au inceput sa se cristalizeze ideile  si sa se intrevada  posibilitatile  realizarii   unei lucrari care sa trateze aceste subiecte . Rude binevoitoare mi-au pus la dispozitie  sau mi=au donat  documente ( zapise de mosie  ori carti vechi bisericesti  cu adnotari ), carora le multumesc  si pe aceasta cale ( verisoarei Emilia Chitu, varului Ioan Popescu – prof Univ  la Universitatea Timisoara , varului prin alianta Mihai Iugulescu ) si regret ca nu mai sunt in viata . Restul acestui  text se afla in  carte .

 

        O alta carte  despre Comuna Valea Lunga a aparut in anul  2014  la Editura  Transversal  din Targoviste  si se intituleaza VALEA LUNGENILOR -MONOGRAFIA COMUNEI VALEA LUNGA . Autor JR  IUSTIN CRACIUN , fiu al Comunei Valea Lunga  .

                                     IN CUVANTUL AUTORULUI  JR IUSTIN CRACIUN SPUNEA 

De mult timp aveam intenţia să scriu această carte. Dorinţa mea a fost să fac o lucrare în care să cuprind evenimentele importante din viaţa satului lungean petrecute de-a lungul timpului, date, oameni şi faptele lor, începutul aşezării lui, de a face cunoscut folclorul, tradiţiile şi obiceiurile, felul cum s-a dezvoltat în cursul vremii.

     Nu vreau să fac literatură, căci nu sunt scriitor, dar țin să las urmașilor, o urmă despre satele comunei Valea Lungă şi cele petrecute în ele.

      Materialele pentru lucrare, am început să le strâng din anul 2001. Ele au trebuit adunate, ordonate şi apoi aşternute pe hârtie. Cartea cuprinde perioada 1530 – 2010.

      Ne-am obişnuit cu ideea că monografia unei aşezări, a unui sat, nu mai are ce descoperii. Cu toate acestea, părem surprinşi când cercetând arhivele şi documentele dăm la iveală înscrisuri istorice inedite şi descoperim lucruri noi, de care nu am mai auzit.

     În perspectiva timpului, scria Traian Hersini în anul 1939,  fenomenele populare nu sunt, decât foarte rar, creaţii ale prezentului, ele sunt de cele mai multe ori, fenomene tradiţionale. Aceasta înseamnă că nu le putem explica fără raportare la trecut. A explica, în cazurile acestea, înseamnă nu numai a stabili funcţiile şi înţelesurile, ci mai degrabă, a stabilii originile şi evoluţia fenomenului, geneza şi dezvoltarea lui.

 Restul acestui text se afla in carte .

In urmatoarele postari voi incerca sa  „frunzaresc” pentru dvs aceste carti  si  si sa va fac curiosi pentru a le procura si  a le citi 

 

 

 

 

Vasile Dragomir
Nascut la 23.12.1951. Casatorit cu doi copii majori . Formatie profesionala =Inginer Foraj extractie (masterat in domeniul forajului dirijat din anul 1996) In momentul de fata , lucrez de acasa !!!
http://www.vasiledragomir.ro

One thought on “DESPRE VALEA LUNGA -DAMBOVITA , CU REVERENTA !!!

 1. Bună ziua.
  Ma numesc Voicu Todoran și am cumpărat un teren intravilan în anul 2011 in Valea Lunga Gorgota, ulița Dudai nr 255.
  Nu sunt din partea locului dar m-am indragostit de peisajul si oamenii de aici.
  Am pe teren o rulota acoperita și la intrare în curte o Troita stil mini-mini bisericuță sfințită în 2015 .
  Întrucât am încercat sa obțin pri cunoștințe o carte monografie despre comuna Valea Lunga incluzând satul Gorgota și nu am reușit, doresc sa vă cunosc personal având bucuria de a descoperi pe cineva care chiar se ocupă curent de o astfel de carte.
  Impreuna cu soția locuim în Bucuresti iarna și vara în rulota de la Valea Lunga Gorgota.
  În cazul in care acceptați o întâlnire sau un alt mod de a face cunoștință ași fi încântat să-mi dați un semn de viață pe adresa:
  voicutodoran@yahoo.com
  sau
  Whatsapp/Tel:
  0729773139
  Cu mulțumiri
  Voicu Todoran.

Lasă un răspuns

Top