You are here
Home > Diverse > Primaria Valea Lunga Gorgota

Primaria Valea Lunga Gorgota

Cladirea fostei primarii a comunei Valea Lunga Gorgota

In anul 1966 tatal meu  Dragomir Marius  lucra in cadrul acestei primarii in functie de  Casier Comunal „Preceptor” si de  doua ori  pe luna  mergea la Raionul Campina  cu inchiderea de luna !

Foarte aproape de aceasta primarie , pe ulita pe care se ajunge in satul Valea Aninilor , in prima casa  din deal  pe partea  dreapta,  proprietate a  locuitorului  Bratu „Mielu” era amenajata  o camera numita  „camera oficiala”( cu o chirie lunara rezonabila platita lunar de primarie) in care  oficialitati de la Raionul Campina  sau Regiunea Ploiesti , care veneau in control la Primaria Gorgota , sa aiba unde se odihni peste noapte .

De la Legea din 1936, primarii erau aleşi de către consiliile comunale din rândul consilierilor aleşi: ,, consiliul odată constituit, va proceda la alegerea primarului “.

În anul 1936 comuna Valea Lungă – Ogrea se desfinţează, satul Ogrea intrând din nou în componenţa comunei Valea Lungă – Gorgota.

Din păcate, Constituţia din anul 1938 îşi pune amprenta perioadei istorice pe care o traversa ţara şi asupra administraţiei locale în sensul limitării autonomiei locale.

Potrivit Legii din 1938 ,,comuna este administrată de consiliul local şi de primar“, consiliul comunal fiind format din membrii aleşi şi membrii de drept, având rol mai mult consultativ. Primarul era preşedintele consiliului comunal, fiind numit de prefect sau de rege la propunerea Ministerului de İnterne. În noua formulă, administraţia locală era condusă autoritar, conducerea efectivă aparţinând rezidentului regelui şi primarului.

În anul 1939 cele două comune din Valea Lungă aparţineau administrativ de judeţul Dâmboviţa, Ţinutul Bucegi. Primari erau N.N. Popescu la Valea Lungă – Cricov şi Policarp Mazilu la Valea Lungă – Gorgota.

Policarp Mazilu, primarul comunei Valea Lungă – Gorgota, a fost înlocuit în acelaşi an de Stelian Albu, care mai ocupa un post de secretar la banca din comună.

Fostul primar Poplicarp Mazilu, face o plângere către rezidentul regal, prin care cere să fie reintegrat în postul de primar al comunei Valea Lungă – Gorgota. Acesta a fost sprijinit şi de către locuitorii comunei.

Fotografia  fostei primarii Valea Lunga Gorgota  si o parte din  informatiile  prezentate  au fost preluate din cartea  d-lui Iustin Craciun”VALEA  LUNGENILOR – MONOGRAFIA  COMUNEI  VALEA  LUNGA”

Lasă un răspuns

Top