You are here
Home > Moreni > Timp liber > Viorel Serban – printre ultimii „mesteri dogari” din Valea Lunga Ogrea !!!

Viorel Serban – printre ultimii „mesteri dogari” din Valea Lunga Ogrea !!!

                                        Despre Dogarit  si oamenii  care practica aceasta meserie .

Dogaritul este un meşteşug foarte vechi, apărut din nevoia de a transporta şi depozita lichidele.

În trecut, la noi, în satele comunei, această artă de a prelucra lemnul era reprezentată de meşteri dogari ca: Vasile Petre, Şerban Florian, Nicolae Lungu,Vasile Soroiu. Cu timpul, odată cu apariţia vaselor din sticlă şi plastic, dogăritul nu a mai avut şi nu mai are căutarea pe care o avea înainte.

În prezent, dogăritul este practicat de oameni în vârstă, trecuţi de 60 de ani, cum ar fi: Mihail(Viorel) Şerban, Gheorghe Stan, Nicolae İoniţă, İlie Băietu, İon Nenciu. Ei confecţionează diferite vase  din lemn de stejar, dud, fag sau brad, cum ar fi butoaiele pentru ţinut ţuica şi putinile pentru depozitat prunele.

 

                        Dogarul  Mihai (Viorel) Serban  din Satul  Valea Lunga Ogrea  Ogrea.

                                              VIOREL SERBAN IN ATELIERUL DE LUCRU DE ACASA

                                             IN CURTEA CASEI PARINTESTI DIN VALEA LUNGA OGREA

Mihail Şerban, în vârstă de 71 de ani, este unul dintre cei mai apreciaţi dogari din comuna noastră. Meseria a ,,furat-o“ de la tatăl său Florian Şerban: ,,meseria se fură, nu se învaţă”. Pentru prelucrarea lemnului foloseşte: rindeaua, rindeaua rotundă, cuţitoaia, fierăstrăul, gărdinarul, barda şi toporul. Confecţionează de la butoaie, putini şi ghivece de flori, până la cruci de lemn, dulapuri şi paturi. Lemnul pe care îl foloseşte este: stejarul, salcâmul, uneori şi dudul. Materialul îl taie după 1 octombrie.

Aceasta este prezentarea facuta de  IUSTIN CRACIUN   in cartea „VALEA  LUNGENILOR – MONOGRAFIA COMUNEI  VALEA  LUNGA „

Intrucat  tatal meu  Dragomir Marius  si mama lui Viorel  Serban  ( Domnica  Serban ) au fost veri buni ( parintii lor au fost frati ) eu sunt  var de gradul doi cu Viorel Serban , iar casa parinteasca  unde  m-am nascut si am crescut la Valea lunga  pana la varsta de 14 ani  se invecina cu casa lui Viorel Serban  .

Trebuie totusi spus ca desi de tanar   il ajuta pe tatal sau  Florian Serban  in meseria „dogaritului „, in viata activa Viorel Serban  a fost cea mai mare parte  a timpului  , lacatus montator -turlist  in industria de petrol din Moreni , apoi la Uzina Automecanica Moreni  sau IMUT Moreni  abia dupa pensionare  s-a dedicat total acestei meserii -dogaritul .Face parte dintr-o familie  de romani credinciosi , cu frica de Dumnezeu , asa a crescut  el  asa  si-a crescut si educat copiii.

Este casatorit , are  4 fete ( din care cea mica Gina  se pare ca ii calca pe urme  in meseria dogaritului )  si un baiat  Sebastian  ( Sebi )  care  dupa absolvirea  Liceului Industrial de Petrol Moreni  si angajarea  la Foraj Moreni  in meseria de sondor , dupa o perioada m-a rugat sa-l  ajut  sa ramana paznic  la o sonda  de foraj in conservare ( sonda 5022 Iedera) ca sa se poata  pregati  pentru a  sustine examenul de admitere  la Institutul Teologic . A muncit din greu, a invatat   si acum  este preot( casatorit  cu Florentina Serban , au o fiica Maria Serban) iar  parohia unde  slujeste  se afla in localitateaAghiresu Fabrici   langa  Cluj Napoca .

FIUL LUI VIOREL  SERBAN, PREOTUL SEBASTIAN SERBAN IN BISERICA PAROHIEI AGHIRESU FABRICI

Este un fiu al satului Valea Lunga , care  a  muncit si a „razbit ” in viata prin  propriile puteri  de ceea am considerat ca este important ca exemplul sau sa fie cunoscut .Mi-a facut mare placere , in urma cu cca 2 saptamani  , cand  l-am revazut  dupa ce  ne-a vizitat acasa cu familia  ,  la  ultima  deplasare  a lui in „regat”!

Lasă un răspuns

Top