You are here
Home > Moreni > Timp liber > IN VINO VERITAS – „POVESTILE VINULUI” , AZI CRAMA ROTEMBERG -CEPTURA

IN VINO VERITAS – „POVESTILE VINULUI” , AZI CRAMA ROTEMBERG -CEPTURA

 

Pe un perete al salonului in care au loc degustarile de vin de la CRAMA ROTEMBERG de la Ceptura exista la loc de cinste un mic tablou pe care sunt inscrise „Cele 10 porunci ale consumatorului de vin „.
Ultima „porunca” suna asa „CAND BEI VINUL ,GANDESTE-TE CATA MUNCA GREA ESTE IN FIECARE PAHAR DE VIN ROMANESC
     

       In materialul de prezentare al Cramei Rotemberg se spune; Cultivam 25 de hectare de vie aflata intre comunele Ceptura si Fantanele. Via este plantata in majoritate cu Merlot. Solul bogat in argile silicioase (montmorillonit si smectit) conditiile climatice sunt foarte similare cu cele din Pomerol si Saint Emillion, Bordeaux. Vinurile Merlot obtinute in astfel de conditii litho-climatice sunt extreme de fructoase, expresive si puternice.
Am vizitat aceasta crama cu fiii mei Dragos si Bogdan si am ramas profund impresionat cum un om cu o indelungata cariera internationala in domeniul retelelor de calculatoare si a telecomunicatiilor, a decis sa se dedice in exclusivitate vinului de exceptionala calitate si a infiitat Cramele Rotenberg. Pentru a face vinuri cu adevarat „mari”, toate elementele care influenteaza calitatea vinului si anume strugurele, fermentarea si butoiul in care se matureaza vinul se afla sub controlul specialistilor. Am obtinut asfel vinuri rosii seci de „lumea veche” de mare complexitate.
Am vizitat mai intai crama propriuzisa amenajata gravitational in doua „etaje” ale unui vechi beci boieresc in care vinul „trece ” de la etapa de cules , desciorchinare-zdrobire – presare – „zacut pe boasca”- maturare in vase de inox-apoi in butoaie de stejar si in final imbuteliere si depozitare in vederea valorificarii
Punctul culminant al vizitei la crama il constituie intotdeauna partea de prezentare si degustare ce are loc in casa boiereasca reamenajata si modernizata cu spatii pentru expozitie de vinuri cu vanzare , salon de degustare biroul „marinimos” al patronului Mihail Rotemberg , care are amenajat si o mica expozitie de articole vechi utilizate in procesul de fabricatie al vinului .
Aici se gasesc vinuri albe si negre( piesa de rezistenta fiind Merlot-ul Emeritus care poate ajunge si la 252 ron/sticla ) Uite cateva imagini( primele 11 fotografii) de la aceasta vizita .

Vasile Dragomir
Nascut la 23.12.1951. Casatorit cu doi copii majori . Formatie profesionala =Inginer Foraj extractie (masterat in domeniul forajului dirijat din anul 1996) In momentul de fata , lucrez de acasa !!!
http://www.vasiledragomir.ro

Lasă un răspuns

Top