You are here
Home > Diverse > Povestea unei vacante de vis asa cum a fost; Cap 2 , Siracuza – 27.mai.2023

Povestea unei vacante de vis asa cum a fost; Cap 2 , Siracuza – 27.mai.2023

 

 

                                                                 SIRACUZA  SI ORTIGIA 

    Siracuza  este unul din cele mai bogate  orase la nivel istoric -artistic  ale Europei Antice .In acest oras trecutul si prezentul  se intrepatrund  intr-un amestec de stiluri , tipic pentru aproape intreaga Sicilie.

    Economia orasului este legata  de activitatile  celor doua porturi ,Portul Mare si Portul Mic  care comunica intre ele printr-un canal  ce separa Insula Ortigia de continent . Nu mai putin importanta  pentru economia din Siracuza este productia agricola  maiales in provincie  unde exista culturi vaste de nuci, maslini,citrice si struguri .Insa activitatea principala a orasului Siracuza  este fara indoiala turismul.

Vizitatorul gaseste in Siracuza  numeroase si superbe marturii ale trecutului  intr-o ambianta  cu cer limpede ,mare frumoasa , clima blanda  si vegetatie  exotica si luxurianta .Accesul in Ortigia ( numele care inseamna preplita )probabil din cauza  abundentei acestor pasari .

      In zona mica insula  unde se afla  centrul istoric al orasului  se face  prin intermediul  Podului Umbertino .La un moment dat Ortigia era o fortareata bine protejata  de ziduri  la care se ajungea  prin intermediul a trei usi mari  care au fost demolate in anul 1893 impreuna cu zidurile  , transformand insula  in oras deschis .

     Ajungem in zona templului lui Apollo din care se pastreaza  o parte a  a bazei solida cu trei trepte, unele coloane  si o sectiune a peretelui  celuluei. Acest templu este cel mai vechi din Siracuza  si este construit din pietre calcaroase  din aceeasi regiune .Resturile partii superioare , odinioara acoperita cu teracota colorata , sunt conservate la Muzeul Arheologic Regional . La sudul Templului lui Apollo  in strada  XX Settembre  sapaturile arheologice din anii 60 au scos la lumina  vestigiile din perioada arhaica ( sfarsitul secolului V I.Hr.) a doua turnuri  patrate , cel mai probabil  constituiau o poarta  la care se ajungea  urmand un drum paralel  cu Templul lui Apollo si care pastreaza  singurele ruine  ale fortificatiilor antice  grecesti .

        In zona Porta Marina se afla Biserica Sfanta Maria a Miracolelor (1501) cu un portal renascentist  dominat de o luneta  reprezentand fecioara  intre sfintii sebastian  si Rocco .In Strada  del Collegio gasim Biserica Iezuitilor  ( 1635-1687) construita pe un plan  ridicat  in raport cu orasul  pentru a exprima puterea bisericii.

          Indreptandu-ne spre interiorul insulei  se poate admira  Palatul Lanza  care pastreaza  ramasitele unei  splendide bifore  gotice -catalane . Palatul Orologiului, Palatul Gargalo  si palatul Montalto  care incadreaza Piata Arhimede- fiu ilustru al Siracuzei . In centrul pietei se afla Fantana lui Artemis  opera lui Giulkio Moschetti( 1847-1909).Lasand Piata pentru a merge  mai departe spre Piata Catedralei  ne oprim spre a admira  Palatul Benevento Del Bosco  si Palatul Palatul Vermexio  sau Palatul Senatului , sediul actual al Primariei 

      Arethusa , o nimfa  a Dianei  zeita a vanatorii, traia in padurile Eladei  iar intr-o zi pentru a scapa  de Alpheus , fiul zeului Ocean, s-a aruncat in mare , a traversat Marea Ionica  si a ajuns in Sicilia  unde s-a transformat intr-o fantana  in apropierea portului Siracuza . Zeus miscat de durerea lui Alpheus  l-a transformat  la randul lui intr-un rau permitandu-i astfel sa isi uneasca apele  subterane  cu cele ale Arethusei.

         Constructia  care sta  drept marturie  prin excelenta a amprentei baroce  din Sicilia  este Catedrala , construita in  se al VII-lea  prin transformarea  Templului Atenei  din care se pot admira  coloanele impunatoare  care odinioara inconjurau incaperea  care azi  formeaza  naosul  central.Actuala fatada baroca  a Catedralei este impodobita  cu  statui ale sfintilor  si in centru se afla  statuia lui Pilar  careia  ii este inchinata Catedrala   .Statuile sfantului Pavel si Sfantului Petru , lucrari  ale lui Marrabitti , flancheaza  frumoasa scara de acces la Dom .. In Interiorul  Palatului Bellomo  care este unul din cele mai bine conservate  palate medievale din Siracuza  isi are sediul  Muzeul Nationnal  care gazduieste multe opere  de arta siciliana  printre care amintim  splendida Buna Vestire  a lui Antonello Messina  cel mai mare pictor sicilian din toate timpurile.

  La capatul insulei  se afla constructia  impunatoare  a Castelului Maniace ( 1239) construit cu voia lui Frederic  al II-lea  care a avut rolul de fortareata  si sediul unei garnizoane  de control a portului  si intregii insule . Castelul construit  in forma geometrica  este impodobit   cu un portal gotic  si o rafinata  fereastra  cu trei sprosuri  cu vedere spre mare

Uite cateva fotografii facute de noi cu aceasta ocazie !

 

                                                                                      PARCUL ARHEOLOGIC

       Parcul Arheologic  care este situat  in cartierul vechi  din Neapolis  sunt pastrate ruinele  celor mai cunoscute  monumente ale Orasului Antic.ALTARUL LUI HIERON II este cel mai impunator altar existent astazi  datorita sacrificiilor care aveau loc in epoca greaca .

In partea din fata se afla  celebrul Teatru Grec  la poalele caruia se afla Cariera Paradisului. Carierele erau pesteri de piatra  foarte vechi  din care tocmai din vremea grecilor se extragea  calcarul necesar pentru constructia cladirilor . Carierele cele mai renumite  sunt cele ale Franghierilor  si Urechea lui Dionissos , o mare fisura in stanca  a carei forma aminteste  de  de canalul auditiv al urechii umane  si are o acustica uimitoare  care potrivit legendei  a permis lui  Dionissos sa asculte plansetele  si lamentarile  prizonierilor  sai capturati in lupte .

Uite cateva fotografii facute de noi  cu aceasta ocazie !

   I                                                            SANCTUARUL FECIOAREI LACRIMILOR
 Intre piata Victoria si calea Teocrit  se afla structura monumentala  de forma  conica  care domina de la inaltimea  celor 74 m  ai sai  orasul Siracuza , Sanctuarul Fecioarei  Lacrimilor  Un loc de pelerinaj al turistilor  din toata lumea .Construit  in memorkia lacrimarii miraculoase  a unei statui din  din ghips  a a Fecioarei , Sanctuarul este o cladire  extrem de vasta  si impresionanta  cu structura sa masiva din beton .Biserica  este dominata de o coroana  de 20 m  cu o statuie din bronz  a Fecioarei Lacrimilor inconjurata de o aureola , ca un halo cu elemente circulare .

       Uite cateva fotografii facute de noi  cu ocazia aceastei vizite 

                                                                  TEATRUL GRECESC
     Faimosul Teatru Grecescdin Siracuza  ( sec V I.Hr.) , cu o structura semicirculara ,este unul din cele mai importante teatre  din antichitate  care au supravietuit timpului si  ezste cel mai marde din Sicilia ( care are o capacitate de  pana la 15 000 de spectatori ) . Are 67 de trepte ,parti sculptate  in piatra si  partial compuse  din blocuri mari de piatra  in forma de patrat .

      Auditoriumul  este impartit in  opt scari , aproape la jumatate  se afla un coridor  pe al carui parapet  sunt gravate  numele  unor divinitati precum  Hieron al II-lea , Regina FIlistide  si Printesa Nereida ( sotia si respectiv  nora lui Hieron al II-lea )

    De la o terasa  situata deasupra auditoriumului  se poate admira o splendida panorama . Astazi teatrul este utilizat pentru spectacole clasice  care au inceput in anul 1914.Deasupra teatrului grecesc  in centrul terasei din calcar , sapata  intr-o pestera artificiala  se afla asa numita Pestera Nymphaeum, cu un mare bazin in care se revarsa  apele unei mici cascade  alimentate si acum de  o ramura a apeductului grecesc .

        In partea de sus a teatrului grec  se afla Strada Mormintelor sapate in stanca  si caracterizata  prin nise si reliefuri in  stil grec.Langa Altarul lui Hieron II se afla Amfiteatrul Roman  construit in timpul imperiului Roman  ( sec III- IV dH.r) este un monument enorm , de forma eliptica , sapat in stanca ( depasit in marime doar de Colloseumul din Roma  si de Arena din Verona .

       Aici se desfasurau luptele  dintre gladiatori si fiarele salbatice  precum si luptele  cu ambarcatiuni  navale  apa necesara  fiind furnizata  de la un rezervor  mare cunoscut sub numele de Piscina Romana   inca vizibila in fata Anfiteatrului  Roman . 

     Uite cateva fotografii facute de noi cu  ocazia acestei vizite .

 

 

Lasă un răspuns

Top